Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:57, 4. 6. 2021.

| Politika

Jeremić: Fajl koji se pravi protiv “Milenijum tima” će biti distribuiran međunarodno

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Vuk Jeremić - Vranjska Banja
Američka kompanija neće ulagati u Vranjsku Banju, kaže Jeremić; foto: M. D.

Da je potpisivanje ugovora beogradske kompanije Milenijum resorts i američke hotelske kompanije Meriot za izgradnju hotelskog kompleksa u Vranjskoj Banji, pokušaj stavljanja štita ispred koruptivnog dela, kao i da američka kompanija ne planira da ulaže u Banji, te da turizam neće procvetati i da je gradilište samo “perionica novca”, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

On je drugi put za četiri meseca održao konferenciju za štampu u Vranjskoj Banji, a osvrnuo se i na tužbe Milenijuma medijima zbog izveštaja sa prethodne konferencije njegove stranke, rekavši da je to samo pokušaj zastrašivanja i gušenja javne debate, zbog čega Narodna stranka preduzima međunarodne korake da bi rasvetlila korupciju u Srbiji.

Vuk Jeremić - Vranjska Banja Preduzimaju i međunarodne korake kako bi rasvetlili koruptivne aktivnosti; foto: M. D. Američka kompanija Meriot, sa kojom je Milenijum kraja maja potpisao ugovor za izgradnju hotelskog kompleksa, neće doći u Vranjsku Banju, rekao je Jeremić, jer, kako tvrdi, Meriot nije sagledao sve okolnosti vezane za korupciju oko privatizacije Vranjske Banje.

Američka kompanija je juče, prema njegovim rečima, saopštila da ne namerava ništa da ulaže u Vranjsku Banju.

Nema nikakve strane investicije. Pogledajte izveštaj Glasa Amerike koji je upituo pitanja kompaniji o vezi sa Milenijumom. Oni su odgovorili “samo smo dogovarali franšize”. Dakle, nema stranih investicija, ovo je samo perionica novca koji je uzet kroz projekte bez tendera i gasifikaciju od građana Srbije. Kao što su unapred dobili i 10 miliona od države, svega desetak dana između izlaska studije Saveta za borbu protiv korupcije, koji je izašao početkom decembra 2020. a subvencija 10-20 dana kasnije. Dakle potpuno su ignorisali izveštaj, kao i Vlada i tužilac - tvrdi Jeremić.

Prema njegovim rečima, Narodna stranka je na predsedništvu donela odluku da rasvetli do kraja sve koruptivne radnje kompanije Milenijum tima, a preduzimaju i međunarodne korake kako bi u tome uspeli, jer uspostavljanjem franšize sa Meriotom, Milenijum postaje neko ko može da se tereti pred američkim sudom.

Inače, juče je Bela kuća saopštila da novi globalni prioritet Vlade SAD-a postaje borba protiv međunarodne korupcije. SAD imaju i finansijsku i elektronsku infrastrukturu da stvari procesuiraju i detektuju bilo gde na svetu. Ja bih bio iznenađen ako bi Meriot posle svega u tome ostao jer mnogo su veliki ulozi u igri - kaže lider Narodne stranke.

Vuk Jeremić - Vranjska Banja Jezgro Banje prodato po znatno nižoj ceni od procenjene; foto: M. D. Osvrnuvši se na prethodnu konferenciju za štampu u Vranjskoj Banji, na kojoj je govorio o tome da iza njene prodaje stoji vrh vlasti, a kompanija Milenijum tim tužila medije zbog toga što su preneli ono o čemu je bilo reči, Jeremić kaže da se radi o pokušavaju zastrašivanja i da je to neprihvatljivo jer mediji nisu tuženi zbog svog stava.

Ono što je razlika od pre nekoliko meseci je to da je kompanija odlučila da tuži sve nas koji smo otvoreno govorili, mog kolegu Miroslava Aleksića, mene, stranku, ali ono što je mnogo indikativnije o kakvim se ljudima radi je što su tužili sve medije koji su preneli ono što smo mi govorili. To je neprihvatljivo, to može da se dešava u Belorusiji, u zemljama Dalekog istoka, Afrike, ali u Srbiji ne sme, i baš zbog toga što ne želimo da se guši svaki vid javne debate i izveštavanja Narodna stranka je iskoračila napred i donela odluku na predsedništvu da koruptivna hobotnica Milenijum tima postane jedna od glavnih fokusa naše pažnje - kaže Jeremić.

Način na koji se kompanija ponaša prema slobodnim medijima u Vranju, kaže, biće način na koji će se u budućnosti ponašati prema svim medijima i svim građanima, a to je, zaključuje, vrsta kolonijalnog upravljanja koje je servilno spolja, a brutalno kod kuće.

Dodaje da kompanija, između ostalog, u svojoj tužbi kaže da oni nemaju veze sa Vranjskom Banjom, već firma Milenijum resorst koja je ćerka firme Milenijum tim, a da to samo ukazuje kakvu vrstu argumenata imaju u svom arsenalu.

Vuk Jeremić - Vranjska Banja Tokom privatizacije Vranjske Banje desilo organizovano krivično delo i unapred dogovorena kupovina ispod tržišne vrednosti, piše u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije; foto: M. D. Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić osvrnuo se na to da su državne insititucije imovinu u Banji procenile na 6 miliona evra, a da je prodata za 1,8 miliona, a da je kompanija, pored toga što je otkupila banjsko jezgro po ceni ispod tržišne vrednosti, dobila od države i 10 miliona bespovratnih para.

Podsetimo, firma koja je rušila objekte u Savamali kako bi raščistila teren za “Beograd na vodi” je, pored mnogih državnih projekata, dobila i posao izgradnje stanova za bezbednjake na jugu Srbije, a nedavno je za oko 70 miliona dinara kupila i oko 190 hektara vinograda kod Leskovca.

Milenijum je sredinom septembra prošle godine prvo kupio nikad završeni hotel, koji su Banjci nazvali “Skadar na Banjštici”, nešto kasnije i hotel “Železničar”, a na kraju “Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju”. Krajem januara ove godine toj firmi je Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila bespovratno oko 10 miliona evra za izgradnju velnes centra sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije u Vranjskoj Banji.

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije piše da postoje indicije da se tokom privatizacije Vranjske Banje desilo organizovano krivično delo i unapred dogovorena kupovina ispod tržišne vrednosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    23:16 // 5. 6. 2021.

    Јаооо, само немој Сунђер Боб о поштењу и корупцији!

  • Pepe l.tv. Niš

    10:00 // 5. 6. 2021.

    Da li ovim potezom g. Vuk Jeremić želi da se vrati u staro jato i istisne Mariniku Tepić?

    • Ouzo

      20:24 // 5. 6. 2021.

      Pitaj ga, ovde je tema korupcija !

  • nisliski mohikanac

    23:12 // 4. 6. 2021.

    vise se ne zna ko je ko,ne zna se,vise se ne zna ko je lud,ne zna se....
    zbog ovakvih stvari potrebna je opozicija i mediji, da drmaju inace kraj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: