Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 6. 7. 2022.

| Politika

Jug Srbije i novi parlament: Njih 23 predstavljaće južnjake

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
skupština srbije
23 poslanika sa juga u Skupštini; foto: CINS

Trnovac je glasao 5 puta, prošlo je 3 meseca od redovnih izbora, Republička izborna komisija proglasila je konačne rezultate, a po raspodeli mandata jug Srbije predstavljaće ukupno 23 poslanika u Narodnoj skupštini Srbije. Južnjake će u pralamentu zastupati poslanici sedam lista, a najviše njih je iz redova Srpske napredne stranke.

Za razliku od pre dve godine, kada je veliki broj stranaka bojkotovao parlamentarne izbore, u 2022. godini se to nije desilo, pa je više lista prešlo cenzus i ušlo u parlament. Najviše poslaničkih mesta, 120, osvojila je lista SNS, a od toga je 11 poslanika sa juga Srbije.

Prva među južnjacima na SNS listi je Nišlijka Jelena Žarić Kovačević, koja je bila u parlamentu i u prethodnom sazivu, a poslaničko mesto opet zauzima Slaviša Bulatović iz Vranja. Jelena Žarić Kovačević Nišlijka Jelena Žarić Kovačević opet u Skupštini; Jelena Žarić Kovačević, foto: Arhiva JV

Na listi je i diplomirani sociolog Aleksandra Vasić iz Leskovca, primarijus specijalista Darko Laketić iz Prokuplja, pravnica Olja Petrović iz Pirota. Niš će predstavljati i Svetlana Milijić i penzioner Hadži Milorad Stošić(PUPS), kao i pravnica Sanja Jefić Branković(SDPS). Najaktivniji poslanik sa jugoistoka Srbije Milija Miletić iz Svrljiga naći će se i u novom sazivu, a njega će činiti i inženjer poljoprivrede Momir Stojilković iz Vranja i inženjer tehnologije Marija Jovanović iz Leskovca.

Đorđe Stanković U Parlament ulazi i Đorđe Stanković iz Narodne stranke; foto: Narodna stranka Koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije pripalo je 38 mandata u Skupštini, a tu će se naći i predsednica niškog ogranka Stranke slobode i pravde Jelena Milošević, kao i Narodne stranke Đorđe Stanković, a na listi je i veterinar i nekadašnji predsednik Opštine Vladičin Han Nenad Mitrović iz DS-a.

SPS ima 31 mandat, a tri su poslanika sa juga - ministar zadužen za razvoj siromašnih opština i nekadašnji predsednik Opštine Surdulica Novica Tončev, magistar medicinskih nauka Tatjana Jovanović iz Leskovca i građevinski tehničar Dejan Ignjatović iz Gadžinog Hana.

Srpska stranka Zavetnici je osvojila 10 mandata u Skupštini, a samo će advokat Dejan Nikolić iz Vranja predstavljati jug zemlje.

Koalicija Moramo je dobila 13 mesta, a poslanici sa juga su penzionerka Milinka Nikolić iz Pirota i pravnik Nebojša Cakić iz Leskovca. novica tončev Mesto i za Tončeva; foto: Vanja Keser

Dveri i POKS imaju 10 mandata, a u parlamentu će se naći i dve Nišlijke - profesorka Tamara Milenković Kerković i građevinski inženjer Vesna Savović Petković.

Izbori u Velikom Trnovcu, koji su 30. juna održani po peti put, rešili su slagalicu oko parlamentarnih izbora. Tako je jedno poslaničko mesto pripalo i "Koaliciji Albanaca doline" i u parlamentu će biti Šaip Kamberi.

Podsetimo, parlamentarni izbori u Srbiji su održani još 3. aprila. Formiranje parlamenta su upravo kočili izbori u Velikom Trnovcu, a konačni rezultati su objavljeni tri meseca od glasanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • glupi glasač

    16:33 // 7. 7. 2022.

    U zadnjih deset godina ni jedan poslanik-ca nije dostojan zastupanja niških građana u Narodnoj skupštini. Ni jedno ime prošlih i sadašnjih nije izabrano narodnom voljom, već stranačkim manipulativnim radnjama i koruptivnim aktivnostima pojedinaca. Bruka i sramota naroda Republike Srbije.

  • Pera

    09:32 // 7. 7. 2022.

    Ti poslanici brinuće da obezbede sebi što veće privilegije, benefite, što više upravnih odbira da se uvale, da krkaju u skupštinski restoran za male pare, službena kola za privatne svrhe. Boli njih uvo za narod! To je tradicija skupštinskih parazita koje narod plaća!

  • Siky67

    09:31 // 7. 7. 2022.

    Jad i beda.

    • radivoje milenković

      16:41 // 7. 7. 2022.

      a na čelu niške kolone čovek za sva vremena ćutolog neprevaziđeni hađži Stošić u već petom mandatu bruji ljudska

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: