Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 13. 3. 2021.

| Politika

"Južne vesti" u Nikšiću, pred izbore u kojima su u kampanji učestvovali i niški naprednjaci

Autor:G. Bjeletić, T. TasićIzvor:Južne vesti

Još dan do prvih lokalnih izbora u Nikšiću nakon parlamentarnih koji su ocenjeni kao istorijski, jer je posle više decenija promenjena vlast u Crnoj Gori oličena u Milu Đukanoviću. Da su u kampanji učestvovali i članovi Srpske napredne stranke iz Niša javnost je saznala kada su proterani. Predstavnici koalicije simboličnog naziva “Za budućnost Nikšića” njihovo angažovanje ocenili su kao normalnu stvar, a novinarima Južnih vesti ipak nisu želeli da otkriju šta je tačno bio njihov posao.

159856840_740681726640358_3777777877031450358_n Neki spremni da sutra slave; foto: T.T.

Za sada je poznato da su u Nikšić dolazili, a onda bili proterani članovi i funkcioneri Srpke napredne stranke iz Niša, pa je pred izbore ekipa Južnih vesti i posetila Nikšić kako bi proverila ima li nakon proterivanja još Nišlija u tom gradu.

Govor juga se u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori nije čuo, ali jesu dve glavne teme – lokalni izbori i Vučić. Slogan koji je SNS imala na parlamentarnim izborima u Srbiji, pojavio se i u imenu jedne od nikšićkih koalcija – Za budućnost Nikšića.

Međutim, nosilac liste pomenute koalicije i član Nove srpske demokratije Marko Kovačević navodi da to nije ništa čudno, a za njega je "ništa čudno" i angažovanje Nišlija u predizbornoj kampanji.

Profesionalno s ugovorima o djelu, dakle ništa čudno, to je običaj u svim predizbornim kampanjama. 2016. smo angažovali jednu izraelsku agenciju, pa nije Crna Gora postala judaistička zemlja, tako da nema nikakve opasnosti kad su te stvari u pitanju – istakao je Kovačević.

158833074_2494985014143865_3793235055521087568_n Kovačević ne otkriva šta su Nišlije radile u Nikšiću; foto: T.T.

Koje su to tačno stvari, međutim, nije rekao.

To je interna stvar. O tome se javno ne govori u kampanji. To bi zadržali za sebe - kaže Kovačević.

Osam proteranih, ali su nakon tog događaja iz Nikšića javljali da iz odbora SNS sa juga ima još stranačkih aktivista u Nikšiću.

Pa tih osmoro izgleda vrijede mnogo, pa onda su oni tako preuveličali njihovu brojku mnogostruko - navodi Kovačević.

158977288_441060103901514_8100050720268577298_n Lalatović: Sve sličnosti su slučajne; foto: T.T.

Na desetine komentara, mejlova i poruka stiglo je novinarima Južnih vesti da je upravo načelnik Nišavskog okruga i funkcioner lokalnog SNS-a Predrag Babović organizovao put u Nikšić, ali Kovačević to negira.

Na istoj strani “Za budućnost Nikšića” je i njegov kolega iz Pokreta za promjene Arsenije Lalatotović. On kaže da nije do kraja upoznat sa slučajem Niš –Nikšić, a sličnost sa Srpskom naprednom strankom opisuje kao koincidenciju i splet okolnosti.

U svakom slučaju nam je drago što su naši dragi prijatleji iz Srbije bili u našem gradu i u našoj državi. Nažalost, svjedoci smo da su naišli na prijem od bivše vlasti, odnosno od tih struktura koje su još ostale na jedan neprimjeren način i duboko nam je žao zbog svega što se desilo našim prijateljiima iz Srbije – rekao je Lalatović.

159388476_230025505473584_1638769989566889883_n Iz ekonomije u politiku i oštru kritiku Vučića; foto: T.T.

Angažovanje naprednjaka u kampanji Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju vidi kao lošu praksu, koja je nastavila svoj put još iz vremena bivšeg režima.

To je jedna praksa koja je uspostavljena mnogo ranije, znači i bivša vlast je znala da dovodi svoje spin majstore , stručnjake za marketing, da uvozi medije iz Srbije, kako bi imali neku podršku i logistiku u sovjoj izbornoj kampanji. Tako da je to nastavak jedne prakse, po meni loše prakse i sa jedne i sa druge strane, kada govorimo o nekim uticajima i pomoći sa strane kada su izbori u Crnoj Gori u pitanju – smatra Janjušević.

Pomoć sa strane nisu bili samo SNS- ovci, već i njihovi mediji, tvrdi predsednik novoformiranog Narodnog pokreta Miodrag Daka Davidović.

Sve njegove novine, svi dobro znate, zbog toga sam i vas pitao jeste li vi podanička agencija, su sa lažnim vestima, sa najbeskrupuloznijom pričom došli u Crnu Goru i unijeli potpunu neregularnost u izborima. Izbori su već neregularni potpuno, Vučić s vrećama para dolazi u Nikšić, to je potpuno jasno – naveo je Davidović.

158156064_1840619452754485_1860780684819385913_n Da li će i lokalni proći kao i parlamentarni izbori?; foto: T.T.

Da li je ostalo još južnjaka u Nikšiću? U Građanskom pokretu URA kažu da ih ne viđaju na terenu nakon proterivanja osmočlane grupe, za koju kažu da je zapravo bila veća, ali neki nisu proterani jer su imali srodnike iz Crne Gore, ili su po drugim osnovama izbegli ovakvu meru.

Mirko Pavićević iz ovog pokreta, iako se i njima u crnogorskoj javnosti spočitava da podležu uticaju politike iz Srbije, tvrdi da takvog uticaja nema. Iza njih, kaže, ne stoji ni Srbija ni Republika Srpska.

Iza naše političke partije stoje isključivo i samo isključivo građani Nikšića i stoji država Crna Gora prema kojom imamo obavezu da je učinimo boljom - istakao je Pavićević.


Atmosfera pred loklane izbore u (Niš)kiću

I u NIkšiću je vanredno zbog korone. Stalno pooštravanje mera i policijski čas, a kad se sme napolje ulice su pune stranačkih aktivista.

Vest o angažmanu Nišlija u kampanji susedne zemlje odjeknula je toliko da je nastala i novokovanica - Niškić.

Simpatična igra reči – rekao je kroz smeh analitičar Janjušević.

Koliko je pomoć SNS-ovca iz Niša značajan faktor u predizbornoj kampanji, sa tri reči je dočarao jedan od aktivista “Za budućnost Nikšića”.

Naravno, bratski Niš – istakao je aktivista stranke koja ih je angažovala.

158053302_1338059616568400_5318526565003922226_n Predizborna atmosfera u Nikšiću; foto: T. T.

Bratstvo Srpske napredne stranke i Nove srpske demokratije, nedavno je potvrdio i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, kada je najavio krivične prijave zbog proterivanja niških naprednjaka iz Crne Gore. Tako su lokalani izbori u Nikšiću postali toliko važni, da su svoje “kampanjske sposobnosti” preneli članovi i funkcioneri vladajuće stranke iz Srbije u susednu zemlju.

Da je interesovanje i značaj izbora u drugom gradu Crne Gore podignut zato što se 30. avgusta prošle godine desila “istorijska” promena, smatra Janjušević.

Smjenjena je višedecenijska vlast posle 30 godina vladavine i sad, naravno, svi politički akteri i bivše vlasti DPS-a i nove vlasti žele da vide kakav je njihov odnos snaga preko lokalnih izbora u Nikšiću i zbog toga imamo jednu atmosferu i kampanju koja više liči na referendumsku nego što bi se to reklo za jedne lokalne izbore gde treba da je u fokusu pitanja putne infrastructure, zaštite životne sredine, sporta, mladih, nezaposlenosti nego da se priča o nekim identitetskim, državotvornim pričama – istakao je Janjušević.

Lalatović iz Pokreta za promjene kaže da ovi lokalni izbori zaista imaju veći značaj i poručuje da su pitanje sadašnjosti i budućnosti Nikšića, pa i Crne Gore.

Mi očekujemo 14. da će doći do korijenitih promjena, jer ovo je na neki način bitka za bolji Nikšić, bitka za budućnost naše dece, bitka za budućnost Crne Gore – istakao je on.

Sagovornik Južnih vesti iz Građanskog pokreta URA, čiji je predsednik potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ne misli da su strasti uzavrele pred lokalne izbore u Nikšiću.

Ja bih rekao da nisu, smatram da je bivši režim uspijeo da nametne građanima Nikšića priču da se ovdje nešto što je od krucijalne značajnosti za državnost, odma da kažem da nije – naveo je Pavićević.

Iako atmosferu pred izbore vidi kao već neregularnu i da je za to zaslužan niko drugi do Aleksandar Vučić, predsednik Narodnog pokreta Davidović se priključio izbornoj trci sa jedinom tačkom - ekonomijom.

Apsolutno, ovo je poslednji tren da se uključimo u priču , zbog toga što vidite da će sve propasti, a kad sve propadne ne treba nam ništa – naglasio je Davidović.

Dok za političke partije otkucava sat do 14. marta, analitičar Janjušević se nada da će vrlo brzo izaći iz klišea da se na lokalnom nivou vode velike bitke i da će lokalni izbori biti prepušteni građanima i nikom više.

Ko je učestvovao u kampanji svoje je završio. Bliži se izborni dan, i reč imaju građani Nikšića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: