Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 19. 5. 2009.

| Politika

"Južni tok" zaobilazi jug?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:
Juzni potok
Južni potok ili južni san?

Vest da će gasovod, umesto kod Niša, u Srbiju ući kod Zaječara a da se gasno čvorište seli za Beograd, uzburkala je javnost u Nišu. Izjava Dušana Bajatovića, direktora "Srbija gasa", uspela je da spoji nespojivo - za isti sto u Nišu su seli SRS, LDP, DSS i Nova Srbija.

- Nemamo ništa protiv toga da se razvijaju i drugi krajevi Srbije. Naprotiv. Medjutim, neko mora da odgovori zbog čega je ogroman novac godinama ulagan u infrastrukturu i eksproprijaciju zemljišta u okolini Niša, da bi se sada sve to bacilo u vodu? - kaže dr Srđan Pešić, zamenik šefa odborničke grupe LDP u Skupštini grada. Pešić podseća da je i na Niškom investicionom forumu, oktobra 2008. godine, potpredsednik Vlade, Božidar Đelić, pozvao strane investitore da dođu u Niš upravo zbog izgradnje gasnog čvorišta i termoelektrane.

Dejan Rajčić, prvi čovek Nove Srbije u Nišu, kao veoma sporno vidi i izmeštanje gasnog čvorišta

- Ako se trasa gasovoda seli za Zaječar, zbog čega se gasno čvorište izmešta baš u Beograd? Opet se moć centralizuje - ocenio je Rajčić.

Bivši gradonačelnik Niša Smiljko Kostić ocenio je da je najavljena trasa gasovoda neprofitabilna i da nije potvrđena sa ruske strane.

Srpska radikalna stranka u Nišu predložila je hitno sazivanje vanredne sednice Skupštine grada. Nezvanično, ovaj predlog podržale su sve opozicione partije u Nišu.

Gradonačelnik, Miloš Simonović u izjavi za Novosti, ocenio je predlog da gasovod zaobiđe Niš - neprihvatljiv.

- Pretpostavljam da je trasa o kojoj govori Dušan Bajatović, direktor „Srbijagsa“ samo na nivou ideje, a rasprave na ovu temu biće aktuelne do izrade studije izvodljivosti - objasnio je Simonović

- Ta trasa nije razultat nijednog usvojenog državnog dokumenta. Kada bi bilo kako govori Bajatović, Srbija bi morala da izmeni mnoga planska dokumenta, kao što su prostorni plan Srbije, pa prostorni i drugi dokumenti područja - izjavio je Simonović Novostima.

Simonović je najavio da će već danas sazvati sastanak sa predstavnicima svih stranaka u Nišu i prvim ljudima gradova u jugoistočnoj Srbiji, na kome će biti zauzet zajednički stav o gasovodu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: