Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 25. 10. 2022.

| Politika

Južnjaci koji su ostavili traga u Vladi Srbije u poslednjih 20 godina

Autor:Lana StanisavljevićIzvor:Južne vesti
vlada srbije
Nema mesta za južnjake u nikad većoj Vladi; foto: Lj. F.

Od demokratskih promena 2000. godine sastav Vlade Srbije menjan je deset puta. U prethodnim vladama, svega 7 južnjaka bilo je na mestu ministra, a jedan od njih, Zoran Živković, bio je i predsednik Vlade formirane nakon ubistva Zorana Đinđića. Poslanici danas biraju nove ministre, a jedini kandidat s juga je Novica Tončev.

U vladi Zorana Đinđića, izabranoj 25. januara 2000, posle prelazne Vlade, od južnjaka su bili Vuk Obradović i Dragan Domazet. Samom Đinđiću roditelji su iz Toplice.

Penzionisani general JNA Vuk Obradović je 2001. obavljao funkciju potpredsednika za borbu protiv korupcije. Rođen je u selu Kondželj, u Toplici. Bio je osnivač i dugogodišnji predsednik Socijademokratije i jedan od lidera DOS-a. Bio je najmlađi doktor vojno-političkih nauka u JNA.

Nišlija Dragan Domazet je u Đinđićevoj i kasnije Živkovićevoj vladi (2001-2004) bio ministar nauke, tehnologije i razvoja. Pre dve godine je isključen iz Demokratske stranke nakon trideset godina članstva.

zoran živković O prošlosti i sadašnjosti, bojkotu sada i bojkotu 1997; Foto: JVPosle atentata na Zorana Đinđića 12. marta 2003, na čelo Vlade dolazi Nišlija Zoran Živković, jedan od istaknutijih Nišlija na srpskoj političkoj sceni. Od 1997. do 2000. bio je predsednik Skupštine grada Niša, a u novembru 2000. prelazi u Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova. Nakon ubistva Zorana Đinđića, formirao je vladu koja je trajala skoro godinu dana. Ove godine je otišao u političku penziju, pozvavši sve političare svoje generacije da učine isto.


Koštuničine vlade sa troje južnjaka

Zoran Stanković Stanković je preminuo prošle godine; foto: I. M.Prva i druga vlada Vojislava Koštunice, 2004-2008, u svom sastavu imala je troje južnjaka, Zorana Stankovića, Predraga Bubala i Nevenu Karanović.

Stanković, rodom iz Tegovišta kraj Vladičinog Hana, je u Koštuničinoj Vladi bio ministar odbrane Srbije i Crne Gore, a u vladi Mirka Cvetkovića (2008-2012) ministar zdravlja. Stanković je preminuo prošle godine od posledica koronavirusa, a o njemu se trenutno snima film ,,Svedok”, koji predstavlja svedočanstvo o njegovom životu i radu, kada je za vreme ratova devedesetih uradio preko 7.000 obdukcija i tako porodicama nastradalih omogućio identifikaciju i dostojno sahranjivanje.

Predrag Bubalo, rođen u Vladičinom Hanu, bio je ministar za ekonomske poslove sa inostranstvom, zatim ministar privrede, a onda i ministar trgovine. U javnosti je posle ministrovanja bio poznat po optužbama za zloupotrebu prilikom prodaje Luke Beograd luksemburškom preduzeću Vorldfin u vlasništvu Milana Beka. Bubalo je oslobođen optužbi, a nakon završetka političkog angažmana, vratio se u biznis.

Nevena Karanović je rođena u Nišu, gde se školovala i završila Medicinski fakultet, gde je specijalizirala internu medicinu. Nije bila izabrana ministarka, već v.d. U toku 2006. godine bila je na poziciji vršioca dužnosti ministra zdravlja, a kasnije pomoćnik ministra u Sektoru za organizaciju zdravstvene službe i zdravstvenu inspekciju. Karanovićeva je prva žena koja se bavila koronarografijom i ugradnjom pejsmejkera u Srbiji. Nije se često pojavljivala u javnosti, a prema poslednjim poznatim informacijama, angažovana je u Ministarstvu zdravlja na programu za prevenciju i kontrolu kardiovaskularnih bolesti do 2020. godine ,,Srbija za zdravo srce”.


Niški ekonomski vunderkind nije se proslavio

Za vreme mandata vlade Ivice Dačića, jedini južnjak na ministarskoj poziciji bio je Lazar Krstić, koji je bio na čelu ministarstva finansija. On je rođen u Nišu, gde je i završio gimnaziju ,,Bora Stanković”. Njegov mandat je ostao upamćen po predlogu izmena Zakona o radu, gde bi penzije bile smanjene za dvadeset odsto, plate za petnaest, uz otpuštanje najmanje 160 hiljada ljudi.

Prema poslednjim poznatim informacijama iz ove godine, Krstić je trenutno konsultant u firmi Mekinsi, a nalazi se i u Savetu poslodavaca na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Lazar Krstić Krstić je trenutno konsultant u firmi "Mekinsi"; foto: Flick/Dragan Tatić

Na današnjem predstavljanju predloga nove vlade, jedini južnjak je Novica Tončev, kome je namenjeno ministarstvo bez portfelja zaduženo za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    20:08 // 26. 10. 2022.

    Tončev je u stvarnosti karikatura ove vlasti. Eto, takva smo država.

  • Milja

    09:31 // 26. 10. 2022.

    Sramno je za Srbiju da ministar bude Toncev!!!

  • slavko

    23:19 // 25. 10. 2022.

    Ako je Novica reprezentativni primer(ak) juga Srbije onda smo stvarno jadni da jadniji ne mozemo biti,a vi koji se bavite politikom sa juga...u Nisavu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: