Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:55, 23. 9. 2018.

| Politika

Skat: Za Kosovo bi bilo važno da dobije legitimitet u UN

Autor:FoNetIzvor:FoNet
kajl skat
Američki ambasador podsetio da SAD priznaje nezavisnost Kosova; foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat naveo je da neće podržati sporazum između Beograda i Prištine koji bi destabilizovao region i stvorio probleme, a iako u emisiji "Kvaka 23" nije direktno odgovorio na pitanje o članstvu Kosova u Ujedinjenin nacijama, bio je jasan da SAD priznaju njegovu nezavisnost i da bi bilo važno "da Kosovo dobije legitimitet i međunarodno priznanje u UN, koje zaslužuje".

Skat je rekao i da pregovore ne bi bilo mudro oročavati, posebno dok ne postoji nešto "opipljivo" sa čim bi taj posao mogao da se završi, kao i da je s obzirom na globalnu dinamiku sledeće godine "ovo fantastična prilika da se učini napredak i da je ne treba propustiti".

Upitan o nedavnim ratobornim izjavama kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Skat odgovara da je proteklih meseci bilo "zamaha u pregovorima" i da izjave ne treba da skrenu tok sa glavnog puta, te da se ne slaže da su pregovori u zastoju.

SAD nisu neposredno uključene u pregovore koji se vode "između Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije (EU)", dodao je, ali je "važno usmeriti se na sveobuhvatni dogovor i rešenja".

Postoje ideje, neke će biti uspešne, neke neće, ali je, po našem mišljenju, važno dati priliku i prostor liderima Srbije i Kosova da razgovaraju, budu fleksibilni i kreativni i dođu do trajnog rešenja, koje može da se sprovede i koje je prihvatljivo za građane obe zemlje - naglasio je Skat.

Rekao je i da nije tačno da Hašim Tači i Ramuš Haradinaj pregovorima "otkupljuju slobodu", a Aleksandar Vučić ostanak na vlasti i naveo da "imamo lidere koji se kreću ka rešenju, ka sporazumu koji je dobar za njihove narode i da je to pravac razvoja događaja".

Prema njegovoj oceni, zamrznuti konflikt je mnogo gori, jer "proizvodi nestabilnost i može imati negativne posledice po budućnost", pa ne zna zašto bi to neko izabrao, a upitan zašto su SAD odjednom odlučile da podrže ideju o "korekciji granica", Skat je rekao "da oni nisu odlučili ovo ili ono, već su odlučili da daju prostor obema stranama da se dogovore".

Nismo povukli crtu, crvenu liniju i rekli ovo sme, ovo ne sme", objasnio je američki ambasador, kome se "čini da su lideri ozbiljni, da je reč o ozbiljnim rukovodiocima, koji razgovaraju, žele nešto da reše i koji su otvoreni - kaže Skat.

Istakao je i da SAD neće podržati sporazum koji bi destabilizovao region i stvorio probleme, ali nije direktno ogovorio na pitanje o članstvu Kosova u UN, jer kaže da "prvo mora da se vidi šta je rezultat dogovora".

Međutim, bio je jasan u objašnjenju da "SAD priznaju nezavisnost Kosova, da misli da Kosovo zaslužuje mesto u UN i da narod na Kosovu veruje da mu je mesto u svetskoj organizaciji".

Mislim da bi za Kosovo bilo važno da dobije legitimitet i međunarodno priznanje u UN, koje zaslužuje - naglasio je Skat.

Naveo je i da je optimista kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine, a njegov stav je i da sveobuhvatni sporazum mora mnogo toga da uzme u obzir - prava i bezbednost srpske manjine na Kosovu, srpsko kulturno nasleđe, pitanje imovine, nestalih, ratnih zločina i mnoge druge otvorene teme, koje bi morale da se reše i budu deo sporazuma.

Celu emisiju "FoNet"-a, "Kvaka 23", u kojoj je gost bio američki ambasador Kajl Skat možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: