Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 4. 2. 2019.

| Politika

Kako se Nišlija našao u aferi “vešala na protestima”?

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
vešala bgd
Vešala izazvala buru; Foto: printskrin tw

Dok se politička javnost u Srbiji pita ko je i zašto nosio vešala na protestu “1 od 5 miliona” u subotu u Beogradu, “glavnoosumnjičeni” na društvenim mrežama i među opozicijom bio je niški odbornik SNS Aleksandar Stojičić. Odbornik SNS kaže da sa celim slučajem nema nikakve veze i da je u inostranstvu, a to tvrde i iz policije koja je privela dvojicu osumnjičenih.

Sa desetinama hiljada građana u Beogradu na subotnjem protestu, “prošetala” su i jedna vešala. Protest i zahtevi pali su u senku, a glavnu ulogu preuzela su vešala i tabloidi. Ministar policije Nebojša Stefanović naveo je da je javnost uznemirena, raspisao potragu i pozvao građane u pomoć.

stojičić Stojičić oštro negira povezanost; Foto: prtscr twMnogo njih se na društvenim mrežama odazvalo, optužilo SNS za podmetanje, uz masovno “šerovanje i ritvitovanje” slike odbornika SNS u Nišu Aleksandra Stojičića, optužujući ga da je on nosio sporna vešala, jer su ga navodno prepoznali sa fotografija.

Stojičić tvrdi da on nije na objavljenoj fotografiji i u odgovoru Južnim vestima kaže da je sve veliki i neprijatan šok za njega, a da je još od 28. januara u Nemačkoj. Aleksandar-Stojicic---FB-profil-Aleksandra-Stojičića.jpg Stojičić trenira u Nemačkoj; foto, ilusrtracija: FB profil Aleksandra Stojičića

Svi znaju da sam profesionalni sportista i da stalno putujem, veliki broj ljudi prati moje pripreme, trening, kampove koje organizujem u inostrastvu preko društvenih mreža. Veliki bezobrazluk kako su uspeli da me upletu u nešto što nema apsolutne veze sa mnom - naveo je Stojičić.


Ko su privedeni i čiji je beogradski dvojac sa vešalima?

Državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković jutros je objavila da je identifikovan tandem sa vešalima, ne navodeći njihov identitet, ali uz dodatak da je reč o pristalicama Dveri i Saveza za Srbiju.

Dveri su odgovorile da je slučaj sa nošenjem vešala na protestu još jedan spin iz režimske kuhinje.

Na društvenim mrežama se vrlo brzo posle protesta pojavila slika mladića koji je nosio vešala i to slika u majici sa logom SNS. Shvativši da je njihova provokacija otkrivena, Nebojša Stefanović je brže bolje objavio da policija traga za dve osobe, a jutros režimski mediji objavljuju da su pronađeni i da se radi o pristalicama Dveri. Pri tom nisu objavljena njihova imena - odgovaraju Dveri.

Ipak, policija je naknadno objavila imena osumnjičenih za nošenje vešala, u pitanju su S. G. i N. P. iz Rakovice.


Zašto je protivzakonito nositi vešala?

Pored velike buke prorežimskih tabloida, u senci je ostalo pitanje - gde je zakon tačno prekršen i zašto je nositi po ulici vešala koja su napravljena od sanitarnih cevi krivično delo.

Iz policije su naveli da se osumnjičeni Rakovčani terete za krivično delo rasne i druge diskriminacije.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu pozvali su se na član 387, stav 4 Krivičnog zakonika Srbije.

Ko širi ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv bilo kojeg lica ili grupe lica, zasnovanih na rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu, kazniće se zatvorom od 3 meseca do 3 godine - piše u ovom članu.

Očekuje se saslušanje dvojice privedenih u Tužilaštvu.

U međuvremenu, međusobne optužbe vlasti i opozicije o tome ko zapravo stoji ili je režirao slučaj vešala i dalje se nastavljaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jasar

    14:21 // 5. 2. 2019.

    trenira patriota u nemačku,cccc ovde nemamo gde ,ajde sve su to ...

    • Pepe

      15:37 // 5. 2. 2019.

      @jasar: Pa i Nikola kojo ide u inostranstvo da trenira glumu. Zar i on nije patriota?

    • Pepe

      18:41 // 5. 2. 2019.

      Takođe i Nikola Kojo ide u inostranstvo da trenira glumu. Da li on nije pazriota? On koji je toliko doprineo Srpskom filmu.

  • Jelena

    11:59 // 5. 2. 2019.

    Dobro. Prema ovom zakonu, kada će političari da idu u zatvor pošto nas diskriminišu svakog dana.

  • Nislija

    07:15 // 5. 2. 2019.

    Sve ce da nadju samo falsifikatora batine licne karte, i fantome iz savamale nikada nece naci...

    • Anastasija

      08:48 // 5. 2. 2019.

      Pojavili se fantomi na političkom protestu u Beogradu, nose neke nove, bele kspuljače, valjda nova moda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: