Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:20, 6. 4. 2022.

| Politika

Kamberi traži ponavljanje izbora u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
2 Šaip Kamberi foto JV
Mnogim Albancima uskraćeno pravo glasa, napisao je Kamberi; foto: JV

Nakon što je Republička izborna komisija objavila preliminarne rezultate izbora, prema kojima Koalicija Albanaca doline predvođena Šaipom Kamberijem nije prošla cenzus, Kamberi traži da se parlamentarni izbori u Preševskoj dolini ponove.

Kako je napisao na svom Fejsbuku, parlamentarne i predsedničke izbore koji su održani 3. aprila obeležila je slaba izlaznost albanskih birača koji su uklanjani sa biračkih spiskova pasivizacijom prebivališta, pa smatra da bi u Bujanovcu, Preševu i Medveđi trebalo ponoviti glasanje.

Pasivnost albanskih naselja koja je rezultirala njihovim skidanjem sa izbornih lista delegitimisala je izborni proces, posebno u Preševskoj dolini. Mnogim Albancima su uskraćena osnovna prava. Pravo glasa. Time je izborni proces postao nedemokratski, a izbori neslobodni - napisao je Kamberi.

Pre ponavljanja izbora, napisao je, trebalo bi rešiti problem građana Preševske doline kojima je uskraćeno pravo učešća na izborima.

Koalicija Albanaca doline koju čine Partija za demokratsko delovanje zajedno sa Demokratskom strankom i Pokretom za demokratski progres dobila je 9.644 glasova uprkos brojnim poteškoćama sa kojima se suočavala u ovom izbornom procesu. I pored dobijenih glasova, oni nisu garancija za osvajanje mandata - napisao je Kamberi.

Podsetimo, Albanci sa juga su za mesto u Skupštini na izbore išli u dve kolone - “Koalicija Albanaca doline” predvođena Kamberijem i “Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa” bivšeg predsednika Opštine Preševo Šćiprima Arifija.

Na parlamentarnim izborima u Bujanovcu najveći broj birača podržao je Koaliciju Albanaca doline, njih 40,40%, dok je u Preševu za Kamberijevu listu glasalo 41% onih koji su izašli na izbore, a za listu Šćiprima Arifija 32,8%.

Pravo glasa u bujanovačkoj opštini iskoristilo je 34,46% građana od 43.132 u biračkom spisku, a u Preševu 13% birača od 42.203 građana sa pravom glasa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dejan

    13:36 // 7. 4. 2022.

    sve je u pravu! zato shto mi sa Kosova ne bu imalli pravo da glasamo. To je diskriminacija i Vasington i Brisel moraju da reaguju! Kako to da srbijanski drzavljani Kosova mogu da glasaju na izbori a nama Putinov rezim u Beograd uskratio nasa prava? Gde su sankcije za to ocigledno diskriminacijo?

  • Dragan

    09:38 // 7. 4. 2022.

    Dve godine sam bio u Bujanovcu. Kako je radio, tako je i dobio.Neće ga više Albanci. Uzgred, upoznao sam ih, mnogo divnih, i siguran sam, da mi je to divno, profesionalno i životno iskustvo.

  • Žvalavi pastir

    09:10 // 7. 4. 2022.

    Slažem se sa Kamberijem ali predlažem da pastir celom stadu u Srbiji omogući ponovno glasanje, mnogo je bilo štete od vukova koji su nekima pojeli glasove!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: