Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 8. 2. 2023.

| Politika

Kamberi traži promenu Zakona kako bi se albanska zastava na zgradi Opštine vijorila cele godine

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Šaip Kamberi
Traži izmenu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina; foto: Fejsbuk Šaip Kamberi

Predlog kojim traži izmenu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, što bi značilo da Albanci u Srbiji zastavu Albanije mogu tokom cele godine da istaknu na zgradi Opštine, podneo je Skupštini narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi.

Kako je naveo, član 14. stav 2 tog Zakona zabranjuje korišćenje nacionalnih simbola ako su identični simbolima druge države.

Novim predlogom pozvao sam na potpunu izmenu ovog člana, uklanjanje prepreka za korišćenje simbola, s predlogom da se simboli manjina službeno i slobodno koriste tokom cele godine u institucijama lokalne samouprave i državnim organima u svim opštinama u kojima je jezik manjine službeni jezik - naveo je Kamberi.

U opštinama gde nacionalne manjine čine manje od 5% stanovništva, Kamberi predlaže upotrebu zastave prilikom obeležavanja nacionalnih praznika manjina.

Kamberijev predlog o izmeni Zakona podržali su poslanici Enis Imamović i Selma Kučević iz SDA Sandžaka i nezavisni poslanik Aleksandar Olenik.


Zbog isticinja zastave Albanije političari i direktori u Bujanovcu i Preševu pred sudom

Zakonom o nacionalnim manjinama predviđeno je da pripadnici manjina u Srbiji svoje simbole, među njima i zastavu, mogu da koriste samo ako se u nekom detalju razlikuju od zastave matične države, međutim Albanci u Srbiji to godinama odbijaju.

Takođe, Prema Zakonu o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, isticanje grba ili zastave strane države u Srbiji je kažnjivo ukoliko nije istaknuta i grb ili zastava Republike Srbije, osim ako međunarodnim ugovorom nije drugačije dogovoreno.

Ipak, albanska zastava se svakog 28. novembra, na Dan zastave Albanije, vijori na opštinskim zgradama u Bujanovcu i Preševu i u sedištu Nacionalnog saveta Albanaca, a zbog proslavljanja nacionalnog praznika i isticanja albanske zastave ranijih godina je podneto više prijava protiv političara i direktora javnih preduzeća.

Na sud je nekoliko puta pozvan i predsednik Nacionalnog saveta Ragmi Mustafa, a zbog isticanja zastave Albanije bez zastave Srbije, kažnjena je i Demokratska partija predsednika Opštine Bujanovac Nagipa Arifija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    23:34 // 8. 2. 2023.

    Može al da ti je nabijemo u nos a ti stoji na zgradu opštine i maši glavom da je zavijoriš.

    • TuRb●BOT

      01:20 // 9. 2. 2023.

      Bravo za komentar !!!

  • Gaga

    16:36 // 8. 2. 2023.

    Albanci tu zastavu dozivljavaju kao nacionalnu,a ne kao drzavnu;i grad Nis npr. ima svoju zastavu;ali sve one mogu da stoje pored srpske drzavne zast!

    • Tepalo

      20:30 // 8. 2. 2023.

      Ajde bre ne lupaj!

  • Gaga

    16:28 // 8. 2. 2023.

    Srpska i albanska...pa jos da se vezu u cvor...treba i crnogorska...sve tri imaju dvoglavog orla;vizantijsko nasledje!

    • Naski

      12:50 // 9. 2. 2023.

      A otkud onda ocili na primer 5000 godina stariji od Istocnkg Romejskog Carstva? vizantija nije postojala nikad, to kao da nazovem Nis-Jagodin mala

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: