Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:21, 28. 5. 2022.

| Politika

Kamberi za 12 glasova ostao bez poslaničkog mandata

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Izbori glasanje KOSTA
Kamberiju za ulazak u Skupštinu falilo 12 glasova; Ilustracija; foto: A. Kostić

Za listu “Koalicija Albanaca”, koju je na parlamentarnim izborima predvodio lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, na drugom ponovljenom glasanju u Velikom Trnovcu glasalo je 598 građana od 618, koliko ih je iskoristilo glasačko pravo. Kamberi je time za 12 glasova izgubio poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine.

Glasanje za narodne poslanike u Velikom Trnovcu ponovljeno je u petak, 27. maja, nakon što je Upravni sud odbio žalbu Koalicije Albanaca doline na odluku RIK-a kojom su izbori održani 28. aprila na tom biračkom mestu poništeni.

Prema rezultatima koje je objavila Republička izborna komisija, SPS je dobio 6 glasova, a jedan glas pripao je poslaničkom kandidatu Milošu Jovanoviću.

Podsetimo, parlamentarni izbori u Velikom Trnovcu ponovljeni su po drugi put za mesec dana, nakon žalbe SPS-a koji je, posle prvog ponovljenog glasanja i ulaskom Albanaca u Skupštinu, izgubio jedan poslanički mandat.

Na prvom ponovljenom glasanju krajem aprila, za Koaliciju Albanaca glasalo je 677 građana, čime je Kamberi tada obezbedio poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine.

Inače, skoro dva meseca od parlamentarnih izbora u Srbiji i dalje se ne zna konačan raspored poslaničkih mandata.

Prema zakonu, 10 dana nakon proglašenja konačnih rezultata RIK dodeljuju mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi. Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Naučni saradnik u Institutu za političke studije Dejan Bursać smatra da vlastima odgovara prolongiranje Vlade zbog odlaganja sankcija Rusiji, kao i će budući partneri SNS-a maksimalno iskoristiti rok od 30 dana do konstituisanja Skupštine, a onda i rok od 90 dana za formiranje Vlade iz dva razloga.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Жвалави пастир Шизоје

    09:36 // 29. 5. 2022.

    АВ елиминисао најбољег опозиционара.

  • Milun Parking SNS

    09:15 // 29. 5. 2022.

    da se ponovi glasanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: