Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 7. 4. 2022.

| Politika

Kandidat Patriotskog bloka za premijera predlaže formiranje Vlade nacionalnog jedinstva

Autor:Lj. M. Izvor:Južne vesti
dobrašinović
Dobrašinović predlaže formiranje Vlade nacionalnog jedinstva; Foto: D. D.

Rešenje političke krize i novo nezadovoljstvo većeg dela građana Srbije, kako smatra Dragan Dobrašinović, kandidat Patriotskog bloka za premijera Srbije, on vidi u formiranju Vlade nacionalnog jedinstva koja bi, kaže, uz srazmerno učešće parlamentarnih stranaka i ograničen mandat, imala zadatak da pripremi fer i demokratske izbore u narednih 18 meseci.

Dobrašinović tvrdi da je politička situacija u zemlji je veoma teška i napeta, a da je društvo podeljeno po svakom aktuelnom političkom pitanju, od Kosova i Metohije do Ukrajine.

Izbori nisu doneli nikome jasnu većinu, iako je aktuelna vlast predvođena Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom nekoliko sati nakon zatvaranja birališta proglasila apsolutnu pobedu. Pred nama su teški izazovi, ozbiljna ekonomska kriza koja je posledica složenih međunarodnih okolnosti, ekstremne korupcije i nepravedne raspodele društvenog bogatstva, a iz toga ćemo kao država mnogo lakše izaći ako budemo imali društvenu i političku stabilnost – tvrdi Dobrašinović.

Zbog toga, kaže on, treba objediniti sve društvene i političke resurse i kroz Vladu nacionalnog jedinstva napraviti prve korake ka rešavanju prisutnih problema.

Predlažem da svaka od lista koje su ušle u parlament preuzme odgovornost za rad pojedinih ministarstava, srazmerno svom izbornom rezultatu. Da Vlada formira ekspertski tim za pripremu fer i demokratskih izbora koji će biti održani nakon 18 meseci. Da se, zbog tehničkog karaktera Vlade, uvede moratorijum na sve odluke od strateškog značaja, poput zahteva za uvođenje sankcija Rusiji, i da se po svim pitanjima vezanim za spoljnu politiku zadrži sadašnji status. Da se do novih izbora zamrznu pregovori koji se pod okriljem EU vode o Kosovu i Metohiji – dodaje Dobrašinović.

Smatra da bi, i pored činjenice da je dobio većinsku podršku naroda na upravo održanim izborima, Aleksandar Vučić trebalo da prihvati ovakav predlog jer je njegova stranka, i pored svih pritisaka, ucena, izbornih neregularnosti, medijske dominacije i medijskih manipulacija, doživela strahovit pad u odnosu na prethodne izbore.

U fer uslovima podrška SNS-u ne iznosi ni 30% i to je sada svakome jasno. Vladati sa takvim rezultatom izvor je dodatnih tenzija i nestabilnosti koje će dodatno urušiti i SNS i društvo - tvrdi Dobrašinović.

Po njemu će formiranje Vlade nacionalnog jedinstva spustiti tenzije u društvu, smiriti političku situaciju i svim akterima ponuditi častan izlaz iz postojeće političke krize, a građanima i društvu mogućnost da se konsoliduju i pripreme za izazove koji su pred nama.

Dodaje da ovakav pristup legitimiše sve stranke i lidere koji na njega pristanu kao odgovorne političke aktere, svesne težine i složenosti stanja u društvu. Uz to, ko odbije, smatra Dobrašinović, dužan je da građanima objasni zbog čega je protiv nacionalnog jedinstva i kako to da su za njega, odnosno njih, partijski interesi iznad opštih i zajedničkih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    15:37 // 7. 4. 2022.

    Sad sam 100% siguran da je Dobrasinovic podmetnuta opozicija. Steta, ali prodao se. Ovo je naprednjacka ideja za koju ZNAM da su trazili nekog iz opozicije da prvi predlozi. Najiskrenije, nisam ocekivao da ce to biti Dobrasinovic, nekada covek gradjanskog drustva, onda desnicar, a sada kolaboracionista. Ceo put prosecnog Mileta četnika 1938-1944.

    • Drafan Dobrašinović

      18:46 // 7. 4. 2022.

      AntiPA, evo ti moj mejl - [email protected], javi se ako želiš, daću ti moj telefon ako hoćeš da se čujemo i onda se lepo ispričamo. Pitaš me šta god hoćeš, ja ti kažem šta mislim i onda donesi zaključke. Ako se slažeš, tu sam. Ako ne, sve u redu.

  • Žvalavi pastir

    13:58 // 7. 4. 2022.

    Ako se ne složite ko da bude premijer te vlade imam ja jednog ovna u stadu koji će da nas povede u bolje sutra!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: