Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 23. 2. 2022.

| Politika

Kandidat za narodnog poslanika SNS Miloš Banđur podržao Ruse u sukobu sa Ukrajinom

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Miloš Banđur
Podrška za rusku braću; Foto: JV/P. B.

Dok se rusko-ukrajinska kriza rasplamsava, svet strepi od rata, a ruske trupe ulaze na teritoriju Donjecka i Luganska, podrška za Ruse stiže uz konstataciju “da Rusija nikada nije započinjala ratove, ali da je svaki završavala” od naprednjaka Miloša Banđura. Kaže da podržava Ruse koji žive na ukrajinskim teritorijama koje su već nekoliko godina u vanrednom stanju, a koje je Rusija pre nekoliko dana priznala kao republike.

Već je dobro poznata Banđurova naklonost ka Rusima i njihovom predsedniku Vladimiru Putinu, a njegova podrška ruskim sportistima od pre nekoliko godina, sada je prerasla u podršku Rusima u Donjecku i Lugansku.

Draga braćo, građani Donbasa, punih osam godina vi ste žrtve neonacističke ideologije za koju smo mislili da je poražena i isčupana iz korena u Velikom otadžbinskom ratu 1945 godine.(...) Russkie svoih ne brosaюt! Uz vas su majčica Rusija i najpoštovaniji svetski lider Vladimir Vladimirovič Putin. Uz vas je jaka i oporavljena Rusija. Uz vas su svi Srbi i svi pravoslavni Sloveni i čitav pravdoljubivi svet - piše između ostalog Banđur.

Sve ovo je pisao na Fejsbuku, a osvrnuo se i na 2014. godinu kada je nakon velikih demosntracija u KIjevu svrgnut tadašnji predsednik Ukrajine Vladimir Janukovič za kojeg se vezuju brojne afere. Počevši od bliske saradnje sa oligarsima, proganjanja novinara i medija kroz službe bezbednosti do hapšenja političkih protivnika, kritičara i neistomišljenika. On je bio jedan od glavnih ruskih partnera u Evropi, a i danas se nalazi u ovoj državi, u egzilu.

Osam godina vaša naselja granatiraju i nedužne građane, samo zato što su Rusi ubija režim iz Kijeva, koji je u organizaciji zapadnih specijalnih službi nezakonito i nasilno preuzeo vlast 2014. Tada su pogazili Ustav i oteli vlast od naroda izabranom predsedniku Ukrajine - piše Banđur.

Patnje ruskog naroda u Donjecku i Lugansku upoređuje sa Srbima u Hrvatskoj i BiH tokom raspada SFRJ.

I Srbi koji nisu pristali da budu ponovo masovno ubijani, samoorganizovali su se i branili u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, baš kao i vi danas u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici. Zato mi, vaša pravoslavna braća koja su doživela istu sudbinu najbolje vas razumemo - kaže Banđur.

Međutim, brojni domaći i strani analitičari, pa i sam Putin, situaciju sa ove dve samorpoklamovane republike na istoku Ukrajine upoređuju sa situacijom na Kosovu i Metohiji. Banđur nikada nije krio svoje poreklo, ali u postu ne primećuje paralelu sa tom teritorijom, sličnu sudbini koju doživljava Ukrajina, već iznosi teorije o jednonacionalnoj ukraijnskoj državi, državi bez Rusa.

Kada posmatramo evakuaciju žena i dece iz Donbasa, iznova preživljavamo bol kada je naš narod pod granatama i bežeći od ubica napuštao rodne kuće i rodnu zemlju i spas tražio u majčici Srbiji. Srbija svoj narod nije ostavila na cedilu. Velika Rusija će imati dovoljno snage ne samo da vas majčinski prigrli već i da kazni zločince - piše Banđur.

Post završava pozivanjem na poštovanje mirovnih sporazuma i na razgovor dve strane, a njegovo pisanje po društvenim mrežama prenela je i ruska agencija TAS, čime se ovaj dojučerašnji poslanik takođe pohvalio.

Banđur je inače bio zamenik gradonačelnika Niša i gradski većnik, a u poslednjem sazivu parlamenta bio je narodni poslanik SNS, na čijoj je listi i za predstojeće izbore.


Suprotno državnoj politici?

Srbija još nije zauzela ni stranu, ni zvaničan stav po pitanju rusko-ukrajinske krize. Pristici da se priključi sanckijama protiv Rusije su sve veći sa Zapada, a brojni analitičari smatraju da bi trebalo da se održi neutralna politika koja je na snazi bila i do sada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o ovom problemu je razgovarao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Odlukom predsednika Rusije Valdimira Putina da prizna Donjeck i Lugansk kao republike, kako je rekao Vučić, stavljen je dodatan teret na Srbiju.

Ono što očekujem da tek sledi posle svega što se dogodilo, u političkom smislu, neće biti jednostavno za Srbiju - rekao je Vučić, a preneli brojni mediji.

Ipak, on je naglasio da Srbija mora da bude opredeljena za mir, iako je i sam primetio puno navijanja i to ocenio kao nanošenje šetete.

Ne mogu da obmanjujem sebe, moram da govorim istinu. Kada pogledate naše naslove, vidite da u 80 odsto medija ne postoji nikakava objektivnost, već su tih 80 odsto medija na ruskoj strani, a tih preostalih 20 su apriori protiv Rusa. Mi svi sebi nanosimo štetu, umesto da pokušamo da budemo mirni, i da se kroz svetsku krizu provučemo bez ogrebotina - rekao je Vučić.

Zaključio je da je u Srbiji sve navijanje i da je svestan da će se to teško promeniti bez obzira na njegove pozive i apele.

Podsetimo, Putn je ove dve teritorije priznao kao republike 21. februara, a već sutradan su ruske trupe ušle na njihove teritorije pod obrazloženjem “mirovne misije”. Poslednji podaci kažu da se ruske trupe gomilaju u Belorusiji blizu ukrajinske granice.

Ukrajincima diplomatska i vojna pomoć stiže sa Zapada, a već su EU i SAD uveli sankcije Rusiji, dok sa druge strane stižu najave o poskupljenju gasa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • gari

    04:11 // 6. 3. 2022.

    Još malo, manje od mesec dana i GOTOVI SU, A omda svakom po zaslugama...

  • Peric

    14:32 // 4. 3. 2022.

    Živela velika Srbija i bratska Rusija !

  • Peric

    14:29 // 4. 3. 2022.

    Zivela velika Srbija i bratska Rusija !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: