Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 4. 11. 2023.

| Politika

Karavani niške vlasti - "izum" gradonačelnice za promociju i gašenje nezadovoljstva

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
karavani 1
foto: JV / Tamara Radovanović

“Mi ćemo naredne nedelje poći u svojevrstan karavan od naselja do naselja” - rečenica je koju je gradonačelnica Niša izgovorila krajem januara 2022, tri meseca pre nego što su u Srbiji održani predsednički i parlamentarni izbori. Sotirovski je tvrdila da to nema veze sa izborima. Ona sada ponovo sa svojim timom u vidu karavana obilazi različite delove grada, ponovo tvrdi da to nema veze sa izborima i “gasi vatru” protesta i pobune Nišlija tamo gde se jave.

karavani 4 Đurović i Rajić se trude da usnime mašinu iz više uglova; foto: JV / Tamara RadovanovićNa terenu uz nju, a na papirima na drugim radnim mestima, Marko Rajić i Mladen Đurović trude se da fotografišu i usnime svaki trenutak razgovora Dragane Sotirovski sa građanima, koji u rukama drže svoje muke u formi gomile papira uredno poređanih u fascikli.

Članovi tima postavljaju gradonačelnici bubicu na sako, a pokušavaju i da iz različitih uglova usnime kretanje građevinske mašine kojom će se obavljati obećani radovi.

karavani 3 Nova bubica za gradonačelnicu; foto: JV / Tamara RadovanovićŠefica kabineta Lora Nikolić raspoređuje snimatelje i zajedno sa Vesnom Petrović, zaduženom za poslove protokola, bira lokaciju za davanje izjava.

Tako ukratko izgleda jedan od karavana gradske vlasti u Nišu oko mesec i po dana pred izbore. Ideja su “dogovori sa sugrađanima i poštovanje tih dogovora”, kaže gradonačelnica.

karavani 5 Prošle godine više karavana nedeljno; foto: JV / Tamara RadovanovićNe slaže se sa konstatacijom da karavani “utihnu” kada nema izbora i kaže da ne može da ih organizuje svake nedelje. A bilo ih je prošle godine i više u jednoj nedelji. Ističe i da karavan traje pune tri godine, iako je taj trend uvela januara prošle.

Mogu da vam dam kroz određene izveštaje gde smo sve bili i šta smo sve radili. Morate da razumete jednu stvar - karavan ne može svake nedelje da se pojavljuje u drugom naselju jer je izvođačima radova potrebno vreme da određene dogovore sa našim sugrađanima i završe. Bilo bi vrlo nekorektno da ja svake nedelje, a mogu i svakog dana, sa svojim saradnicima obilazim neuralgične tačke po gradu, da istovremeno prikupljam zahteve sugrađana, a da oni na realizaciju svega toga što dogovorimo čekaju mesec, dva, tri ili šest. Dakle, tačno se zna dinamika - navodi gradonačelnica.

Izbegava, kaže, da zove novinare kada u karavan ide uveče, a obrazloženje je - ne zna ko će se od novinara tada pojaviti.

karavani 9 Podrška SNS-u na Fejsbuku; foto: Printscreen / Dragana Sotirovski - Zvanična stranicaNa njenim stranicama na Fejsbuku i Instagramu može da se vidi, dodaje dalje, kada ide, gde ide, šta dogovara i šta se gde uradilo, a da o izborima u to vreme “nije bilo ni pomisli, a kamoli reči”.

Dan pre toga na njenoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, gde je potpisana kao gradonačelnica Niša i kao članica predsedništva Srpske napredne stranke, objavljen je snimak izjave Aleksandra Vučića, uz tag “#sns”. I poslednja objava tokom trajanja karavana bila je Vučićeva fotografija uz predizborni slogan “Srbija ne sme da stane”.

karavani 6 Bilo i karavana u mraku; foto: JV / Tamara RadovanovićRed promotivnih spotova SNS-a, red takozvanih “pregleda nedelje”, red SNS informatora, pa opet Vučićeva izjava. Tako ovih dana izgleda njen zvanični profil na koji sama upućuje.

U međuvremenu, “karavani nastavljaju da žive”, kaže ona.

Zajedno sa njom deo karavana su obično načelnici gradskih uprava, predsednici opština, zaposleni u kabinetu i direktori javnih preduzeća.

karavani 2 Na terenu sa njom obično i direktori preduzeća, načelnici uprava i drugi; foto: JV / Tamara RadovanovićOd “svežijih” karavana niške vlasti, prethodni je bio 24. oktobra u selu Vrelo, pa 18. septembra u Knez Selu, gde je išla i nekoliko dana ranije da “ugasi vatru” protesta koji su meštani najavljivali jer su čuli da će u nekadašnju Bolnicu za plućne bolesti doseliti migrante.

Polovinom oktobra posetila je i Delijski vis, gde je obećala renoviranje samoposluge, nakon što su nezadovoljni građani protestovali i blokirali kružni tok na Trošarini.

Pre toga ove godine, karavani su, pod tim nazivom, održavani još u aprilu i februaru, u Malči i Čamurliji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marina Adamović

    07:42 // 6. 11. 2023.

    Predložila bih gradonačelniku/ci prvo da dođe karavanom u obližnju Obrenovićevu, ponese opremu (kao što je nosila prilikom sadnje drveta) i pokaže kako se slivnik za agregatnu vodu u centralnoj pešačkoj ulici ne treba koristiti kao pepeljara. Odmah do njega je i Banka dobročinstva, pa..molilila bih da ubaci lični prilog.

    • Marina Adamović

      15:27 // 6. 11. 2023.

      Izvinjavam se zbog slučajne greške: naravno da nije "agregatna", već atmosferska voda

  • MilosNis

    19:21 // 5. 11. 2023.

    Ovo me sve podseca na film Svemirci su krivi za sve i ona parodija predstavljanja kandidata i stranaka.

  • Ivan

    23:41 // 4. 11. 2023.

    Pozitivne komentare ne pustate. Ako, ništa novo!
    Napisaću ponovo:
    Ovo sto je ona uradila i pokrenula za ove 3 godine niko nije.
    Samo slep ne vidi.
    Konacno postajemo grad

    • Ivko

      07:24 // 5. 11. 2023.

      @Ivan - Bravo za komentar, tačno je sve i reč u prvoj konstatujućoj rečenici. Niko nije uradio u zadnjih 500 godina za grad Niš, a to znači da ga je vratila tamo. Sve drugo ti nije tačno. Dalekovidi ne vide ništa pametno, lepo ni korisno za ovaj narod. Atributi grada se mogu pronaći na internetu, a ako je Niš i imao neke, više ih nema, bar ne više od dva sa tendencijom uništavanja. Bahata je nula.

    • Miloš Miladinović

      11:17 // 7. 11. 2023.

      Tebe mi je baš žao, toliko

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: