Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 9. 5. 2024.

| Politika

Ko kome "šteluje potpise" u izbornoj komisiji Palilule - intervenisala i policija

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Biramo Niš
Tvrde da je u pitanju vešt i manipulativan način da ih "sapletu"; foto: "Biramo Niš"

Proglašenje liste "Biramo Niš" za izbore u Opštini Palilula odloženo je duže od 24 sata, kažu kandidati liste i tvrde da su sinoć zatekli glavne ljude iz Opštinske izborne komisije Palilule kako sređuju izbornu listu Ruske stranke. Tvrde da su toj listi overeni samo inicijali i sumnjaju u regularnost izbornih listi. Sinoć je intervenisala i policija, a kako Južne vesti saznaju obavešteno je i Tužilaštvo, koje bi trebalo da pregleda sigurnosne kamere.

Odlukom OIK-a pre predaje potpisa za izbore za odbornike u niškim opštinama bilo je potrebno 8 sati ranije najaviti dolazak, a iz “Biramo Niš” tvrde da su prilikom najave predaje izborne liste dobili odgovor su drugi koji će predati potpise.

Međutim, kako kaže Miloš Nešić iz "Biramo Niš" kada su doneli potpise dobili su odgovor da je ispred njih ipak Ruska stranka, koja nije 8 sati ranije najavila predaju potpisa.

Kako smo kojoj opštini najavili predaju potpisa, Ruska stranka je u tim opštinama dobila termin sat vremena pre nas. Prilikom naše najave, pitali smo da li postoji neko ispred nas, dobili smo odgovor da nema, a retroaktivno bivaju prijavljeni pre nas. Uspeli su i da pogreše obrasce na svim opštinama u kojima su skupljali potpise. To je potpuno za odbacivanje svih listi - kaže Miloš Nešić.

Zbog toga što su iz Ruske stranke dobili rok od 24 sata da podnesu novu prijavu i nove potpise, iz Nešić navodi da nezakonito nisu još uvek prihvatili njihovu listu.

Mi više od 24 sata nakon predaje liste nismo dobili informaciju o ispravnosti elektronske forme birača i nismo na dnevnom redu sednice Opštinske izborne komisije, dok je na dnevnom redu dopuna materijala Ruske stranke koja je koristila pogrešne obrasce za prikupljanje potpisa. Čekaju njihovu dopunu, dok našu listu ne proglašavaju, kako bi im se obezbedio privilegovan položaj u izbornom procesu - rekao je Miloš Nešić.

Tvrdi i da su sinoć zatekli predsednicu OIK-a Palilula kako sa nepoznatim osobama popunjava nove obrasce za prijavu liste Ruske stranke. Navodi i da su videli nove potpise i da je reč o falsifikatu jer su u pitanju samo inicijali bez punih imena i prezimena.

U toku noći doneli su nove potpise, a ti potpisi koje su opštinski overavači overili svi su bili samo sa inicijalima, nigde niko nije bio potpisan. Ulazimo u Opštinu Palilula, tamo imamo jednog odbornika iz prošlog saziva, on je zatekao na delu predsednicu OIK-a Gordanu Ristić i dve potpuno nepoznate žene kako popunjavaju obrasce Ruske strane. Krenuo je da ih snima, a kako je on ušao, počele su da trče gase svetlo i skupljaju te materijale. On je snimio i registarski broj automobila kojim su otišle. - kaže Nešić.

On kaže da je počinjeno krivično delo, zbog čega je kontaktirana policija i obavešteno Tužilaštvo, te da je naloženo da se pregledaju sigurnosne kamere i utvrdi da li je do nameštanja izbornih listi u ovoj niškoj opštini.

Zatvorili su opštinske kancelarije, iako po Zakonu kada su predizborne radnje moraju da imaju pasivna dežurstva od 24 sata, jer neko može u pola noći da donese liste. Mi smo tu ostali i čekali izbornu komisiju da dođe, međutim portir je pozvao policiju, koja je konstatovala da nema nikoga iz izborne komisije, a kontaktirano je i Tužilaštvo, tražiće se snimci sa kamera kako bi se utvrdio identitet tih nepoznatih žena i šta su tražile tamo, a ćemo se boriti da ne izguraju to što su zamislili i pre nas ubace druge stranke - rekao je Miloš Nešić.

Ideja je, kaže, da zbune birače tako što neće biti pod istim rednim brojem na svim izbornim listama u Nišu i tvrdi da su to vešti i manipulativni načini da ih “sapletu”.

Iz Opštinske izborne komisije Palilula nisu odgovorili na poziv Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    11:39 // 10. 5. 2024.

    Имали ко информацију да су прошли гласање у Саветима грађана у Месним канцеларијама ?!

  • Ja srbim

    11:34 // 10. 5. 2024.

    Napad je uvek bio najbolja odbrana... ako napadate SNS da bi opravdali sebe... Sta ce SNS-u i koaliciji bilo ko drugi ... smesni ste ... bez plana i programa ,bez ideologije , vrhunac politike Vam je da se docepate fotelja!!!!!

  • Zorica

    10:09 // 10. 5. 2024.

    Ruska stranka je (In)direktno povezana sa SNS-om. Predvodio je bivši naprednjak. Mora se biti na oprezu zato što su svesni da će ovog puta "pući" na izborima. Sekta gubi,narod pobeđuje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Njima ne treba sreća, treba im pobeda.

Nišlija čitalac

Tekst: Ni treća nije bila sreća - niški Radnički u Novom Pazaru odlučuje o baražu

Pronađite nas na: