Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 7. 10. 2015.

| Politika

“Koalicija za Niš”: Poslanici za spas poljoprivrede

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
brzakovic
Brzakovićeva očekuje brzu reakciju Ministarstva i lokalne samouprave; foto: KZN

Kako bi srpski poljoprivrednici dobili 175 miliona evra pomoći od EU, neophodno je da se što pre organizuje rad određenih sektora u Ministarstvu poljoprivrede, a na to bi, tvrde u “Koaliciji za Niš”, mogli da utiču i narodni poslanici sa juga Srbije.

Glavni probelmi koje je navela funkcionerka Koalicije i nekadašnja načelnica Uprave za poljoprivredu Aleksandra Brzaković, jesu neorganizovan rad Uprave za argarna plaćanja i Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede.

Upravo uređenje ovog dela Ministarstva predstavlja preduslov za IPARD program Evropske unije u Srbiji.

To su preduslovi koji moraju da se ispune kako bismo uopšte aplicirali za bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona evra. Kako ćemo biti u stanju to da uradimo kada imamo hroničan nedostatak kapaciteta? - pita Brzakovićeva.

koalicia "Koalicija za Niš" pozvala poslanike da pomognu poljoprivrednicima; LogoOna dodaje da se poljoprivrednicima o tim parama iz EU i IPARD programa priča na brojnim sesijama, ali da se ne govori o tehničkim uslovima i onome što poljoprivrednici moraju da ispune.

Kako pripremiti dokumentaciju, koje stručnjake angažovati, kako voditi knjigovodstvo na gazdinstvu? Niko im ne govori da je potrebno da se legalizuju svi objekti, da se urade pripreme parcela, da se predoči način na koji se sve to radi - rekla je Brzakovićeva.

Zbog toga je, smatraju u “Koaliciji za Niš”, veoma važno da se u čitavu priču uključe narodni poslanici kao predstavnici građana u parlamentu.

Apelujemo na poslanike sa područja Niša da zajednički deluju i pomognu spas naše poljoprivredne proizvodnje i naših sela. Sada je momenat da se interesi građana stave ispred interesa političkih partija - poručuju iz “Koalicije”.

Pisma sa apelom poslata su svim poslanicima iz Niša, a za razliku od njihovih kolega iz ostalih srpskih gradova oni imaju zadatak više, jer predstavljaju građane iz dela zemlje u kojem čak 47,8 % stanovništva živi na selu i gde je siromaštvo širokorasprostranjeno, a ekonomska veličina jednog poljoprivrednog gazdinstva skoro tri puta manja od onih u Vojvodini.


Važna uloga i lokalnih institucija

Aleksandra Brzaković iz “Koalicije za Niš” kaže da je izuzetno važna i uloga Uprave za poljoprivredu.

Lokalna samouprava mora da bude brza, efikasna i kreativna. Da ujedini resurse, da ima odgovarajući menadžment, jer u suprotnom, mi nećemo bez insitucija i aktivne lokalne samouprave moći da potrošimo novac koji nam se nudi - kaže Brzakovićeva.

Trenutni kapaciteti lokalne Uprave su, prema mišljenju Brzakovićeve, nedovoljni i “nisu nastavljeni u smeru edukacije poljoprivrednika” da dobiju IPARD sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • IVAN

    17:07 // 8. 10. 2015.

    @ Aleksandra Brzaković
    Saška, još smo se u GO Pantelej borili na terenu, da plasiramo Slaviša Dinića za predsednika. Čudim se, da si ti još uvek na istom zadatku.

    • Marko

      18:33 // 10. 10. 2015.

      Pametna zena, zna da razlikuje zito od kukolja.

  • Putin

    08:31 // 8. 10. 2015.

    E moja bivsa nacelnice ne diraj mi sadasnjeg nacelnika Sasu Stoiljkovica, jer je on master ekonomije i na dobrom je putu da unisti poljoprivredu u Nisu.

  • Ivan Milic

    23:25 // 7. 10. 2015.

    Odbegla poljoprivrednica brine o poljoprivredi . tuzno vrlo.
    neka pokae na delu kako se radi poljoprivreda, a ne politikantski

    • Toni

      15:11 // 10. 10. 2015.

      Odbegla kažeš hm... ja bi reko da nije
      Politikanstvo nije, a znaš da se žena bavi poljoprivredom. Mož ti se ne svidja šta priča al da je u pravu jeste Dalibore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: