Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 25. 6. 2020.

| Politika

Komisija u Svrljigu konačno objavila rezultate izbora, ponovno glasanje u selu Okolište

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
izbori
OIK odlučio da se izbori ponove u selu Okolište;Ilustracija; foto: Matija Gačić

Opštinska izborna komisija je, nakon 3 dana od glasanja, objavila rezultate lokalnih izbora prema kojima će u Skupštini Svrljiga apsolutnu većinu imati koalicija SNS, USS i PUPS sa 62,4%, a odbornike će, bar za sada, imati još samo Pokret za spas Svrljiga i SPS. Najbliža prelasku cenzusa bila je još Jedinstvena Srbija, koja je uložila prigovor, a OIK doneo odluku da se izbori ponove u selu Okolište.

Pravo glasa u Svrljigu je iskoristilo 6.830 od upisanih 10.940 birača, a najveće poverenje glasača dobila je lista "Za našu decu - Aleksandar Vučić“ koju predvode Miroslav Marković, kandidat te koalicije za predsednika Opštine, kao i lider Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić, dok su svoje odborničke kandidate na toj listi imali i SNS i PUPS.

Najveće iznenađenje lokalnih izbora je svakako nedavno formirani Pokret za spas Svrljiga sa potpuno novim licima u lokalnom političkom životu i oni su osvojili 18,89 % glasova, dok će sa njima u lokalni parlament još samo odbornički kandidati SPS-a, partije koja je osvojila 8,57 % glasova.

Kada bi ovo bili konačni rezultati, koalicija SNS-USS-PUPS imala bi 19 od 27 odbornika, 6 PSS, a SPS 2, van skupštinskih klupa ostali bi Pokret Metla koji je osvojio 2,71 %, Jedinstvena Srbija sa 2,97 %, radikali sa 1,71 % i Grupa građana „Srpska desnica za domaćinski Svrljig“ sa osvojenih 0,53 % glasova.


Glasanje u Okolištu na Vidovdan – za PSS izborna krađa, za JS spas

Jedinstvena Srbija, koja je za 18 glasova ostala ispod cenzusa, uložila je žalbu za izborno mesto broj 5 u Okolištu jer su u komisiji bila dva člana u rodbinskoj vezi, odnosno, prema saznajima Južnih vesti, dve sestre koje su u komisiji za republičke izbore bile ispred stranke Muamera Zukorlića.

Opštinska izborna komisija usvojila je žalbu i izbori će, prema odluci OIK-a, na tom biračkom mestu, sa svega, nezvanično, 89 meštana sa pravom glasa, biti ponovljeni 28. juna od 7 do 20 sati. Pokret za spas Svrljiga foto ALEKSANDAR KOSTIC PSS sumnja da se radi o izbornoj krađi; foto: A. K.

Interesantno je da je upravo na zvaničnom sajtu Jedinstvene Srbije, čiji je predstavnik u Svrljigu i uložio žalbu OIK-u, objavljeno da je JS samostalno na izborima u Svrljigu prešla cenzus i osvojila 3,5 % glasova, zbog čega su članovi Pokreta za spas Svrljiga izrazili sumnju da se radi o očiglednoj izbornoj krađi.

Smatramo da je očigledno reč o izbornoj krađi na osnovu svih činjenica, a ne treba biti neki prorok da je ovde reč o režiji jednog čoveka uz čiju bi pomoć nama bio oduzet jedan mandat, a JS bi prešla famozni cenzus – kažu u PSS-u.

Na Fejsbuk stranici Jedinstvene Srbije opravdanje stiže u vidu objave:

3,5%???? Poštovani! 21. juna na lokalnim izborima lista Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS) je osvojila 2.99 % glasova, a s obzirom da izborni rezultat nije objavljen do 5.00, objava je od 23.00 sa 21 biračkog mesta 3,5 % koja je poslata centrali u Jagodini. Tako da je odštampano u Jagodini da je u Svrljigu JS osvojila 3,5 % - stoji u objavi Palmine stranke u Svrljigu.

3,5%???? Poštovani! 21. juna na lokalnim izborima lista Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS) je osvojila 2.99...

Gepostet von JedinstvenaSrbija Svrljig am Mittwoch, 24. Juni 2020

U PSS-u zbog, kako kažu, očigledne izborne krađe najavljuju žalbu Upravnom sudu, smatrajući da OIK nije nadležan da donosi odluke na osnovu prigovora, ne čekajući njihovu žalbu, već da je to u nadležnosti RIK-a, a očekuje se i odluka Upravnog suda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: