Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 26. 9. 2018.

| Politika

Komisiju za ispitivanje korupcije u Gadžinom Hanu činili i članovi u sukobu interesa

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gadžin Han google maps
Skupština najpre odlučila da trošenje para kontrolišu oni koji su povezani sa ljudima koji su koristili sredstva; Foto: Screenshot google maps

Zbog toga što su uočili brojne nepravilnosti u trošenju budžetskih para preko Direkcije za izgradnju, Sportskog saveza, fudbalskih klubova, kao i novca namenjenog za populacionu politiku, dva odbornika paramenta u Gadžinom Hanu su od ovog tela tražila da formira komisiju koja će ispitati njihove sumnje. Međutim, iako sastavljena na sednici u junu, Anketna komisija čiji je zadatak bio da ispita moguću korupciju, nijednom nije zasedala, a većina njenih članova bila je u sukobu interesa.

Prema rečima odbornika Jedinstvene Srbije Damira Stojanovića, koji je zajedno sa Dušanom Stankovićem (SNS) i inicirao da se ispita trošenje para i podnese izveštaj odbornicima, u korišćenju novca svih građana bilo je mnogo nepravilnosti. Zbog toga su i tražili formiranje Anketne komisije čiji bi zadatak bio da pregleda dokumentaciju i podnese izveštaj Skupštini, i dalje, nadležnim organima.

Međutim, iako formirana još pre tri meseca, Anketna komisija nikada nije zasedala, a kako je utvrđeno, njeni članovi bili su povezani sa onima koji su dobijali pare.

Našli smo niz kriminalnih, koruptivnih radnji, krađa. Tražili smo da se po hitnom postupku formira Anketna komisija koja će sve to da ispita i da dalje prosledi tužilaštvu, sudu, gde treba. Komisija se formirala, a mi smo tražili da počne sa radom narednih nedelju dana. Zahtevali smo hitno zasedanje komisije, ali nikada nisu odgovorili. Nakon toga je prošlo tri meseca do sledeće sednice Skupštine, na kojoj su smenili članove, jer su u sukobu interesa - objašnjava Stojanović.

Odbornik JS tvrdi da vladajuća većina, koju inače čine socijalisti sa delom naprednjaka, opstruiše rad ove komisije, te da zbog toga nije bilo čak ni konstitutivne sednice Komisije koja treba da ispita njihove navode.

Inače, osim ova dva odbornika, za članove komisije izabrani su tada i Miloš Mitić, inače sekretar Skupštine, Slavica Vojinović (SPS) i Svetislav Ilić (SNS). Stojanović i Stanković su sami podneli ostavke u Komisiji, jer su, kaže odbornik JS, smatrali da ona nije služila svrsi.


Rodbina članova Komisije dobijala pare iz budžeta koje bi oni trebalo da kontrolišu

Da su za članove prvobitno izabrani ljudi koji su povezani sa onima koji su koristili budžetske pare, potvrdila je i predsednica Skupštine Gadžinog Hana Marija Cvetković. Skupština Gadžin Han Šefovi odborničkih grupa predložili za članove ljude koji su u sukobu interesa; Foto: Screenshot Zvaničan snimak sednice Skupštine GH

Ona je objasnila da su upravo šefovi odborničkih grupa u parlamentu Opštine dali svoje predstavnike, ali da se prvobitno nije znalo da su oni u sukobu interesa, tj. da oni ne mogu da kontrolišu trošenje tih para.

Neki predstavnici su u sukobu interesa, ne zato što su lično uzimali novac, već njihova rodbina, brat ili otac. I onda smo zbog toga odlučili da promenimo te članove da u Komisiju uđe neko kome bliža rodbina nije uzimala nikakva sredstva, da je imala neki vid pomoći. Čak nam se desilo da je jedan član Anketne komisije predsednik kluba - rekla je Cvetkovićeva.

Cvetkovićeva je dodala da je tadašnji predsednik Komisije, tri dana po odabiru podneo ostavku, ali da nije želela da saziva sednicu na kojoj bi jedina tačka bila Anketna komisija. Na sednici u septembru razrešena su tri člana zbog sukoba interesa, a izabrani su Nikola Dimitrijević za predsenika, Živojin Milenković i Vladimir Stamenković za članove, svi iz redova socijalista. Predsednica Skupštine kaže da se čeka sledeće zasedanje da opozicija da svoje predloge.

Samo tri člana su odabrana, zato što su iz opozicije rekli da će na sledećoj Skupštini da dopune sa svoja dva člana - rekla je Cvetkovićeva.


Predsednik Opštine: Očekujemo izveštaj državnog revizora

Uprkos optužbama pojedinih odbornika, predsenik Opštine Saša Đorđević nije želeo da komentariše navodno nenamensko trošenje para poreskih obveznika, na koje ukazuju odbornici opozicije. Đorđević je kazao da je u Opštini trenutno kontrola državnog revizora.

Odbornici mogu da kažu bilo šta. Imamo reviziju u toku, očekujemo njihov izveštaj, pa onda da dajemo komentare - rekao je Đorđević.

Inače, Anketna komisija, kako navodi odbornik JS Stojanović, trebalo je da pregleda dokumentaciju i utvrdi činjenice i odgovornost za - neadekvatan prijem i zavođenje računa, pogrešnu kvalifikacionu isplatu, isplaćivanje sredstava za radove bez dokaza, isplaćivanje sredstava za usluge i dobra po "fiktivnim" računima, dodeljivanje subvencija bez posebnih kriterijuma i bez pribavljenog mišljenja o sukobu interesa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Brale

    22:50 // 1. 10. 2018.

    Džaba Vam sav napor. Tamo je Saša predsednik CAR..To je njegov atar i niko mu ništa ne može.

  • Markoni

    11:23 // 27. 9. 2018.

    Ee da je problem samo ova opstina bilo bi dobro, oni su mala nerazvijena opstina gde ni nema sta da se ukrade mnogo..

    Neka provere druge vece opstine - svuda u Srbiji je isto - kraducka se negde vise negde manje kako su u mogucnosti..

  • пензионер МАРК

    12:31 // 26. 9. 2018.

    У општини Гаџин Хан не постоји део локалне управе који функционише на закону прописан начин. Најгори су у дирекцији за изградњу на челу са директорком В. К. а о председнику општине не треба трошити речи. Када би их контролисала нека државна непоткупљива комисија многи би завршили тамо где им је место. А зна се које је то место.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: