Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 8. 2. 2010.

| Politika

Konsenzus za Niš

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti

 Potpisan dokument o razvojnim proritetima oko kojih je postignuta saglasnost vlasti i opozicije za zajednički nastup pred republičkim strukturama sa ciljem da se zaustavi dalje zaostajanje grada.

Inicijativa je potekla sa sednice gradske Skupštine još u maju prošle godine. Ipak, sada je dogovoreno da narodni poslanici uvek najpre glasaju za interese građana Niša, a rokovi za pojedine odredbe u sporazumu, koji su potpisali predstvanici svih stranaka u Skupštini grada, tačno su definisani.

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, ocenio je da ovaj sporazum neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će projekti biti prvenstveno u korist građana Niša.

- Reč je o prioritetima koji su već, manje-više već u fazi realizacije, sa definisanim rokovima, sa obavezom da u njihovu realizaciju uključimo sve potpisnike ovog dokumenta, kroz razne grupe i timove - kaže Simonović.

Dokument su potpisali i predstvanici Demokratske stranke Srbije. Ipak, oni napominju da je sporazum potrebno dopuniti.

- Mislim da je suština u pokretanju privrede, a o tome nije bilo reči i mi ćemo insistirati da to bude jedan od najvažnijih prioriteta - kaže Milan Lapčević, narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora DSS.

U sporazumu koji su potpisali predstavnici političkih stranaka u Skupštini grada neke od tačaka su izmeštanje pruge iz centralnog gradskog jezgra, prenošenje vlasništva nad koritom Nišave na grad, kao i preuzimanje vojnih objekata i zemljišta.

Autonomija? 

Iako su stavili potpis na Sporazum, predstavnici Srpske radikalne stranke naglasili su da se protive pojedinim predloženim rešenjima.

- Srpska radikalna stranka protivi se svakom obliku autonomije. Naravno, znamo da je naš grad zapostavljen, znamo da je južni deo Srbije nerazvijen, ali ovo što rade neke partije je igranje vatrom - ocenio je narodni poslanik SRS Nikola Savić.

U DS misle drugačije.

- Ustav Srbije pruža dovoljno širok okvir da se decentralizacija sprovede i da se uvede srednji nivo vlasti. Smatram da zakon o regionima ima osnova da uvede mehanizam da se sredstva iz budžeta dodele direktno regionalnim institucijama - kaže narodni poslanik iz DS, Boško Ristić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan

    21:43 // 8. 2. 2010.

    Godina 2036.Grupu predstavnika Niskog lokalnog parlamenta primio Predsednik Srbije I u otvorenom razgovoru je zakljuceno DA se zajednicki radi na otvorenim pitanjima (izmestanje zeleznickog cvora,pokretanje resursa u elektronskoj I masinskoj industriji izgradnja sajmista Kao I revitalizacija sportskih objekata) Ali DA u ovom trenutku I pored opravdanosti zahteva ,Knezevina Beograd zbog izgradnje Kosmodroma sa Ruskim partnerima nije u stanju DA odgovori pozitivno, medjutim oformice radnu grupu koja ce pripremiti dokumentaciju za predlozene projekte I o kojima ce se odlucivati u sledecoj fiskalnoj godini I DA je vlada na celu sa predsednikom spremna DA podrzi ovakvu inicijativu pod uslovom DA se dokumentacija pripremi na vreme.Predstavnici Niskog parlamenta su izneki stav DA su zadovoljni ovakvim dogovorom I DA pored svetske krize subjekti odlucivanja u nasoj zemlji shvataju DA je Jug Srbije zasluzio bolji tretman.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: