Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 4. 3. 2022.

| Politika

Kontrolori najvažniji za regularnost izbora, iz opozicije najavljuju da će pokriti sva biračka mesta

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
izbori
Izbori zakazani za 3. april; foto: Matija Gačić

Mesec dana ostalo je do predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u nekim opštinama, a do 18. marta će izborne liste morati da prijave svoje članove biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu. Na prethodnim su sprovođeni tako da su na biračkim mestima uglavnom bili samo predstavnici vladajuće i stranaka sa kojima sarađuje, a iz opozicije najavljuju da sada obučavaju kontrolore i da su odzivom zadovoljni.

Neke procene govore da je strankama ili koalicijama potrebno između 16.000 i 17.000 kontrolora, imajući u vidu broj biračkih mesta u celoj zemlji. Da je svaki glas važan, kao i celodnevni proces, a ne samo brojanje glasova, stav je opozicije koja se prethodnih godina, pored loših izbornih uslova, često žalila i na "krađu" glasova.

Koalicija "Ujedinjeni za pobedu Srbije” pokriće sva biračka mesta u Nišu, kaže Jelena Milošević iz SSP-a, a obuke za kontrolore i dalje traju.

Krenuli smo decembra. Trenutno imamo u Nišu pokrivena sva biračka mesta sa po 4 kontrolora, 2 za predsedničke, 2 za parlamentarne. Polovina kontrolora je završila obuka, one su intenzivne i biće gotove do 15. marta - kaže Miloševićeva.

Najavljuje da će ta koalicija na izborni dan imati i svoju aplikaciju preko koje će njihovi članovi biračkih odbora slati podatke o izlaznosti i preko koje će moći da se prijavljuju i nepravilnosti. milošević Pokrili sva biračka mesta u Nišu; foto: T. T.

Na obukama se radi zakonski deo, koje su prava i obaveze, upoznavanje sa mogućim prekršajima i slično. Drugi deo je obuka oko aplikacije koja će se koristi izbornog dana kako bi smo paralelno dobili podatke o izlaznosti i o eventualnim nepravilnostima. Podaci se šalju preko softvera kako bi pravni tim mogao da reaguje - objašnjava ona.

Obuke radi i koalicija "Moramo" iz koje kažu da za Beograd imaju prijavljenih oko 2.000 kontrolora. Stefan Tasić, koordinator tima za kontrolu izbora pokreta Ne davimo Beograd kaže da su prijave i dalje u toku, a da se potencijalni kontrolori mogu prijaviti na mejl - [email protected] za biračka mesta van Beograda.

Pokret je pripreme i detaljne obuke kontrolora započeo još na leto prošle godine kako bi sprečili izbornu krađu. Iako je obuku već prošao veliki broj ljudi, a mnogi od njih imaju i pređašnje iskustvo, želimo da okupimo što veći broj kontrolora, ali i pomognemo drugim organizacijama opozicije ukoliko bude potrebno - kaže Tasić.

Ispred pokreta Ne davimo Beograd brojne poznate ličnosti pozvale su građane i građanke da se priključe timu za kontrolu izbora. Rodoljub Šabić, glumica Gorica Popović, scenarista i režiser Slobodan Skerlić, radijski voditelj Daško Milinovića, glumac Ivan Jevtović i novinari Dušan Čavić i Galeb Nikačević, svi pozivaju da se na taj način obezbedi pravedniji proces.

Mislim da će jedna od ključnih stvari na predstojećim izborima biti kontrola na biračkim mestima, s obzirom na brojne nepravilnosti i podvale koje su se dešavale na ranijim izborima. Zato apelujem na ljude koji veruju u promene i u bolje sutra da se prijave za kontrolore. Da sprečimo podvale i krađu - poručila je Popovićeva.

Lokalnih izbora nema u Vlasotincu, ali na obuku kontrolora pozvali su i iz vlasotinačkog Građanskog fronta. Aleksandar Cvetković kaže da je 10 aktivista prošlo obuku CRTE i da se u toj opštini skupilo oko 60 kontrolora koji će raditi, prema sopstvenim afinitetima, obuke i biti deo biračkih odbora ispred opozicionih lista koje same izaberu.

Neki će raditi za CRTU, neko za "Moramo", neko za "Ujedinjenu Srbiju". Prosek godina je bio oko 24, raduje što je dosta mladih. Oni će tamo biti na obukama. Na dan izbora će deo nas biti i mobilna ekipa. Mislim da će opozicija u Vlasotincu pokriti većinu od 58 izbornih mesta - kaže Cvetković.

On kaže da se tako spremaju i za lokalne izbore koji bi 2024. godine trebalo da se održe u Vlasotincu i da će tada imati obučene kontrolore i sopstveni softver.


CRTA: Članovi biračkih odbora odgovorni za poštovanje zakona u izbornom danu

Ceo izborni proces i sam dan izbora posmatraće i iz organizacije CRTA. Zamenik programskog direktora Pavle Dimitrijević objašnjava da posmatrači ne mogu da intervenišu na biračkom mestu kada uoče neku nepravilnost - oni je samo zabeleže i prijave štabu posmatračke misije, ali da članovi biračkih odbora imaju obavezu da spreče kršenja zakonskih procedura i da podnose prigovore na uočene nepravilnosti.

Na dan glasanja nezavisni posmatrači prate proces glasanja i izveštavaju javnost da li se poštuje zakon dok su birački odbori, koje čine predstavnici poslaničkih grupa i proglašenih izbornih lista, zaduženi za sprovođenje glasanja i poštovanje procedura. Nezavisni posmatrači nemaju zakonsku mogućnost da podnose prigovore ukoliko uoče nepravilnosti na biračkom mestu, po kojima Republička izborna komisija jedino mora da postupa, dok članovi biračkih odbora imaju to pravo. Zato birački odbori imaju obavezu, ne samo da obezbede sprovođenje procesa glasanja, već i poštovanje zakona - kaže Dimitrijević.

Uporedni podaci glasanja sa poslednjih parlamentarnih izbora i sa nedavno održanog referenduma pokazuju da postoji velike razlike u izlaznosti na onim mestima gde se nalaze posmatrači CRTE. Tako na referendumu o promeni Ustava, na biračkom mestu 98 u Leskovcu (Vinarce), gde su bili posmatrači CRTE glasalo je 69 od 260 upisanih birača, a na parlamentarnim izborima glasao je 171 birač. Pavle Dimitrijević Dimitrijević kaže da su kontrolori najvažniji; foto: JV

Dimitrijević kaže da su njihovi obučeni i akreditovani posmatrači na dan glasanja raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku biračkih mesta.

Predstavnici institucija na dan glasanja znaju gde CRTA ima posmatrače s obzirom na to da svi naši posmatrači moraju da budu akreditovani od strane Republičke izborne komisije kako bi mogli da uđu na biračko mesto. Međutim, CRTA posmatra dan glasanja na slučajnom uzorku određenog broja biračkih mesta, koja su reprezentativna za celu Srbiju. Na isti način se rade i istraživanja javnog mnjenja kada na osnovu 1000 ispitanika donosite zaključke šta o konkretnoj temi misle građani cele zemlje - kaže on.

Posmatrači prate ceo tok glasanja od pripreme biračkih mesta za otvaranje pa sve dok se ne objave rezultati za posmatrano mesto, a kako kaže Dimitrijević, ako bi se samo pratio broj glasova na osnovu kojih se utvrđuju rezultati, bez praćenja procesa koji prethode glasanju, to ne bi bila kompletna informacija, jer bi rezultati mogli da budu zasnovani na neregularnim glasovima.

Podsetimo, parlamentarni, predsednički i lokalni izbori u nekoliko gradova i opština zakazani su za 3. april.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Radonjić

    22:44 // 4. 3. 2022.

    Koliko je opozicija ozbiljno spremna govori i činjenica da uporno koriste termin kontrolori, a liste koje se kandiduju ne daju kontrolore već članove biračkog odbora u proširenom sastavu, koji su u svemu (pravima i obavezama) izjednačeni sa članovima biračkog odbora u stalnom sastavu. Deluje mi da i njima samim nije jasan zakon i pogrešno ga tumače. Kontrolore naš zakon o izborima ne poznaje!

  • javljam se dobrovoljno i besplatno

    16:30 // 4. 3. 2022.

    kao kontrolor za opoziciju

  • Dragan,Niš

    14:24 // 4. 3. 2022.

    Kakvi kontrolori? Pa ovi imaju vlast na svim nivoima i kontrolu svakog u lancu od biračkih spiskova, do štampanja listića i njihovog broja, do poslednjeg čoveka u biračkom odboru u mesnoj zajednici.A da ne govorimo o glasovima sa Kosova.Ako narod ne izađe masovno,što bi trebalo da znači da su nezadovoljni i glasaju protiv, nema od tog posla ništa?! Sve može da se namesti,da ne kažem pokrade!!

    • zastita ličnih podataka je nula

      16:34 // 4. 3. 2022.

      deli se SNSu masovno iz svih drzavnih preduzeća i nema kome da se žališ. Uzurpirali su sve u Srbiji. Zato svi na izbore i glasajte za vašeg kandidata

    • Deda Trifun

      10:58 // 5. 3. 2022.

      Regularnost izbora priznajem samo ako se uvedu listici sa hologramom, jedinstvenim serijskim brojem i potpisom 3 clana komisije. Ostalo je uzalud trud

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: