Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 9. 2. 2020.

| Politika

Kosinus: Kosovo u suštini nikad nije bilo stvarni deo Srbije

Autor:J. A.Izvor:Fonet

Narodni poslanici Žarko Korać i Dragan Šormaz govorili su u novom izdanju serijala Kosinus koji se bavi kosovskim problemom. Korać smatra da je Kosovo teritorija koja u suštini nije ni bila stvarni deo Srbije, dok Šormaz kaže da je njemu bitan narod i da mu je želja da nijedan Srbin više ne napusti Kosovo.

Profesor Filozofskog fakulteta Žarko Korać bio je vrlo oštar kada je govorio o tome šta njemu lično Kosovo znači. Kaže da je to teritorija koju je Srbija istorijski izgubila, a koja, po njegovom mišljenju, nikada u suštini nije ni bila njen stvarni deo.

Dešava se to da države gube jednu teritoriju zato što nisu uspeli, da upotrebim neutralnu reč, da je apsorbuje. Srbi su uvek imali jedan jako negativan odnos prema Albancima, bilo je tu rasizma, kod nas je reč "šiptar" označavala zanimanje fizičkog radnika, neobrazovanog, to je jako teško za nekog Albanca školovanog da prihvati - smatra Korać.

Član GO SNS Dragan Šormaz pak kaže da je za njega što se Kosova i Metohije tiče bitan naš narod i da mu je želja da nijedan Srbin više ne napusti Kosovo.

Ako je moguće da vratimo što je više moguće nazad, jer to je jedini način da i dalje govorimo da je naše, i naravno da zaštitimo naše istorijsko nasleđe i Srpsku pravoslavnu crkvu jer i ona će se teško bez naroda odbraniti - dodaje.

Što se referenduma tiče Korać kaže da ga verovatno neće ni biti, iako ga predsednik Aleksandar Vučić stalno obećava. Takođe smatra da i ako ga bude formulacija će biti tako napravljena da će biti nejasno ljudima za šta glasaju.

Šormaz napominje da građanima mora biti kristalno jasno šta Srbija dobija, a šta gubi sporazumom, bez obzira na to gde i kako žive i kog su stepena obrazovanja.

I da on izmeri šta je bolje, jer uvek se treba meriti na osnovu budućnosti, a ne na osnovu prošlosti - kaže Šormaz.

Celo gostovanje narodnih poslanika u emisiju Kosinus pogledajte u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Меда

    03:34 // 10. 2. 2020.

    Кад један школован човек као Кораћ изговори речи као одговоре из ове анкете, мање школовани имају право да лупетају и да при томе могу да тврде да су филозофи.
    Каква замена теза: Србија да "апсорбује" КосМет, расизам према народу који је активно одбијао да се прилагоди суседима Словенима, заборавља злочине с краја турске окупације...

    Шормаз на језик метнуо маз' и одлично избегава чврсте одгово

  • aaa

    22:31 // 9. 2. 2020.

    Složiću se sa Koraćem, mada mi nije drag. Nismo uspeli da pružimo bolje Kosovu koliko nam je ono važno. Nismo apsorbovali Kosovo. Pa pogledajte, nemamo ni normalan put donde. Za 80 godina ga nismo napravili. Ideš preko Raške ili Niša, namučiš se...Ironija je da su toliko zbog Kosova ocrnjeni komunisti napravili prugu od Niša do Prištine i reč je ograditeljskom trijumfu.

  • gornjo zaplanjac

    17:51 // 9. 2. 2020.

    dal je moguce da ovo cujem od profesora f .fakulteta fala bogu sto nisam ,ni bio ,ni bicu njegov student,zar dokaze moze da izbrise tek tako ko je gradio srpske svetinje na kosovu,turci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: