Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 2. 7. 2020.

| Politika

Krivična prijava DJB u Nišu zbog zapisnika sa istim rukopisom, iz GIK-a kažu da nema nepravilnosti

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
izbori
O izborima i dalje; foto: Matija Gačić

Građanin koji je na Tviteru ukazao da je rukopis u odeljku imena opštine isti na zapisnicima sa izbora u Nišu, izazvao je Pokret Dosta je bilo da podnese krivičnu prijavu zbog falsifikovanja rezultata. Ipak, predsednica GIK-a u Nišu Ljiljana Berić kaže da su oni prilikom primopredaje upisali naziv Opštine i broj biračkog mesta jer je tako lakše za raspodelu i da to nije protiv pravila.

Izbori 21. juna ostali su u senci epidemije korona virusa koja je zvanično ponovo aktuelna, ali i raznih sumnjičenja na nepravilnosti u izbornom procesu.

Jednu takvu udicu sumnje bacio je anonimni tviteraš koji je danima kačio objave o izbornim zapisnicima u Nišu koji imaju isti rukopis u zaglavlju imena Opštine.

Nekoliko dana kasnije reagovao je niški odbor Dosta je bilo pa su podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv N.N. lica koje nije član biračkih odbora na tim biračkim mestima, a koje je, kako tumače, očigledno imalo nameru da izmeni sadržinu zapisnika dopisivanjem i dopunjavanjem već sačinjenih zapisnika, falsifikujući na taj način rezultate glasanja.

Pošto svaki birački odbor ima različitog predsednika i različite članove odbora koji su zakonom zaduženi da sačinjavaju i potpisuju zapisnik sa svog biračkog mesta, pojava istovetnog rukopisa na svim biračkim mestima u Nišu predstavlja očigledan dokaz da je sadržaj zapisnika falsifikovan - navode iz DJB.

Pokret DJB je uz svoju krivičnu prijavu priložio petnaestak zapisnika sa istovetnim rukopisom i predložio Višem javnom tužilaštvu u Nišu da kao dokaz uzme sve zapisnike koji su objavljeni na internet stranici RIK-a.

Da izvrši grafološko veštačenje i sasluša predsednike svih biračkih odbora u Nišu, kao i da identifikuje lica koja su organizovala grupu koja je izvršila krivično delo iz člana 161. Krivičnog zakonika, te da protiv njih pokrene istragu - traže iz DJB.


GIK: Popunili smo samo ime opštine, nema nepravilnosti

Uvidom u zapisnike koje je priložio DJB, kao i u one iz Niša koji su objavljeni na sajtu RIK-a, vidi se da je rukopis isti, ali samo u delu gde se upisuje broj i ime Opštine na kojoj se biračko mesto nalazi.

Iz CRTE, koja je pratila izbore, nisu ukazali na nepravilnost u ovom slučaju, ali su rekli da bi Gradska Izborna Komisija trebalo da objasni šta se desilo.

Predsednica GIK Niš Ljiljana Berić objasnila je da su na svih 176 zapisnika ona i njene koleginice unele ime Opštine i broj biračkog mesta.

Mi to popunimo unapred, tako ih pakujemo od 1 do 176, tako je lakše, da im ne dajemo prazne. U kontrolni listić isto upišemo broj biračkog mesta, isto ga ne dajemo prazan da ne bi bilo zloupotrebe - rekla je Berić.

Ona napominje da je to po pravilima, a da bi druga stvar bila da je isti rukopis u samom zapisniku gde su rezultati izbora, ali da samo upisivanje imena Opštine nije sporno.

Iz Crte zaključuju da čitava situacija upućuje na nepoverenje koje postoji u sam izborni proces i institucije koje su nadležne da obezbede integritet izbornog procesa.

Inače, Dosta je bilo je najaktivniji u naporima da dokaže da su izbori neregularni, na republičkom nivou podneli su 2.700 prigovora. Kad su im odbačeni bez obrazloženja, podneli su 2.700 upravnih tužbi. Upravni sud ih je usvojio i naložio RIK-u da DJB-u da obrazloženje, međutim, Saša Radulović tvrdi da su oni oborili izbore i da mediji ćute o tome.

Iz CESID-a su objasnili da Radulovićevo tumačenje nije tačno i da Upravni sud nije ulazio u suštinu nepravilnosti, niti je poništio izbore, već da su rešenja RIK-a poništena jer nisu dali adekvatno pravno obrazloženje.

Za to vreme, u Nišu i Srbiji održavaju se ponovljeni izbori na 234 mesta. Iz niškog DJB tvrde da im je neko zvao članove i simpatizere, raspitivao se o izbornom opredeljenju i lažno se predstavljao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    15:46 // 2. 7. 2020.

    DJB bi trebao da ima svoje originale ukoliko su imali svoje posmatrace na izbornim jedinicama na kojima se ovo desavalo.

  • Mara

    09:34 // 2. 7. 2020.

    Ma kakve nepravilnosti. Čim je dežura najbolji Nikola Markica to nije smelo ni slučajno da se desi

    • Realan

      15:49 // 2. 7. 2020.

      Dečko je legenda.... Možete samo da mu pljunete pod prozor.
      Jednom dobar momak

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: