Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 24. 4. 2016.

| Politika

Kupovina glasova u Vranju [audio]

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Glasanje
Teško da se otkrije; Foto: Vanja Keser

Vrlo brzo nakon što su izbori na jednom biračkom mestu u Vranju poništeni jer je jedan građanin došao sa već popunjenim izbornim listićem, pojavio se snimak koji se dovodi u direktnu vezu sa tim incidentom.

Na snimku čija je autentičnost potvrđena čuje se aktivistkinja jedne političke partije kako građanima nudi novac da bi glasali za njih.

Najpre se građanin buni, tvrdeći da mu je najpre obećano 40 evra, pa zatim 30, a danas "svega" 1.500 dinara.

Njima su, čuje se na snimku, dati već popunjeni birački listići, a zatim su aktivisti objašnjavali šta sa njima da rade.

Znači, uzimate ovi listići, prvo im uzmeš, toj staviš, doneseš mi prazan listić, i plavi i beli. Ovija gi davaš tamo. A tija što dobiješ, stavi u džep i sakrij - ženski glas daje instrukcije.

Nakon što se građanin pobunio, komentarišući da će da "zaglavi u apsu", dobio je uveravanja da je sve u redu i da "sve funkcioniše".

Ne se sekiraj ništa. Sve funkcioniše. Nesmo mi ovde od danas do sutra - odgovoreno mu je.

Prema nepotvrđenim informacijama, policija je obaveštena o ovome, a kako "Južne vesti" saznaju sve ovo se dovodi u direktnu vezu sa jutrošnjim incidentom na jednom biračkom mestu, gde je glasač došao sa već popunjenim biračkim listićem.


glasački spisak Spisak trpi sve; Foto: Vanja KeserKako funkciniše?

Do ovakvih "nameštanja", pojašnjava dugogodišnji stručni posmatrač izbora Dragan Petković, dolazi na nekoliko načina. Problem je i što je tako nešto teško sprečiti.

Partija svom članu traži da ode na biralište, potpiše se, uzme listiće, ali da ih ne ubacuje u kutuju nego da izađe. To je legalno. Međutim, onda oni taj listić zaokruže i daju ga građanima. Građani odu na biračko mesto, preuzmu svoje listiće, ali u glasačke kutije ubace onaj već popunjeni, a prazan listić iznesu, daju ga ljudima iz partije, a zauzvrat dobiju novac - kaže Petković.

Dodatni problem je, dodaje Petković, što je moguće i da taj "listić viška" na kraju može da završi na biračkom mestu gde određena partija pretpostavlja da će izgubiti - i onda taj listić ubaci u kutiju da bi bio višak - a to je zatim dovoljan razlog da se izbori na tom biračkom mestu ponište.

Petković kaže da zabrinutost izaziva i teoretska mogućnost da su do glasačkih listića partije došle pre nego što su birališta uopšte otvorena.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vukadin stanisavljevic

    07:23 // 26. 4. 2016.

    Glasam za stranku koja mi pokloni 100g čokolade(može i ona 3 za 100din)

  • djole

    14:17 // 25. 4. 2016.

    Pitanje je? odakle njima prazni listici? po ovome liste su namerno stampane,i treba ponoviti izbore ili ih ponistiti.

  • Marko

    10:15 // 25. 4. 2016.

    svega toga nebi bilo samo da je Pere Detlic otisao na vreme u policiju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: