Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:33, 9. 4. 2010.

| Politika

Kuršumlija: rasprava zbog kredita

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti

Iako je predlog o novom kreditnom zaduživanju opštine Kuršumlija od 45 miliona dinara i Komunalnog preduzeća “Toplica” od 20 miliona skinut sa dnevnog reda poslednje sednice, podeljena su mišljenja o tome treba li dodatno zaduživati opštinu novim kreditima.

Osim opozicije, koja smatra da bi to bio katastrofalan potez, nema jedinstvenog stava ni među odbornicima pozicije u lokalnom parlamentu po tom pitanju. Međutim, iako je sporni predlog skinut sa dnevnog reda poslednje sednice Skupštine opštine, on će se, ukoliko bude kvoruma, najverovatnije naći na dnevnom redu naredne sednice.

- Pošto stručna služba nije pripremila valjano obrazloženje za podizanje dva bankarska kredita, ove tačke dnevnog reda odlažu se za narednu sednicu – obrazložio je Zoran Vučkovć, predsednik opštine odlaganje spornih predloga, istovremeno potvrđujući da ni među vladajućom koalicijom nema jedinstva u vezi ovog predloga koji predstavncii opozicije smatraju daljim nazadovanjem i uvlačenjem opšine u još veće dugove.

- Tačno je da se ni svi odbornici vladajuće koalicije ne slažu sa ovim predlogom ali odgovorno tvrdim da će pomenuta kreditna zaduženja ići u opravdane namene a pre svega refinansiranje postojećeg kredita po daleko povoljnijim kamatnim stopama - ističe predsednik Vučković, napominjući da je Ministarstvo finansija dostavilo opštini rešenje o mogućem kreditnom zaduženju od 110 miliona dinara, iako su iznosi predloženih kredita daleko niži.

Kreditom u iznosu od 45 miliona dinara opština bi se, po rečima nadležnih, zadužila za vraćanje duga Direkciji za izgradnju koja duguje Preduzeću za puteve oko 15 miliona dinara, kao i vraćanje kredita uzetog pre četiri godine za izgradnju sportske hale, dok bi se ostatak sredstava iskoristio za završetak započetih investicija u kojima je opština sufinansijer.

Predstavnici opozicije tvrde da je opština daleko zaduženija i da će doći vreme kada ni radnici organa uprave i drugih javnih preduzeća neće imati za plate. Međutim, da li će sporni predlozi o kreditnom zaduženju biti izglasani na narednoj sednici ostaje otvoreno i zbog pitanja kvoruma, jer će protiv ovog predloga, pored opozicionih odbronika, možda glasati i pojedini odbrnici vladajuće koalicije.

Demokratska stranka, koja uz pomoć koalicionih partnera vrši vlast u Kuršumliji, već je zamenila jednog „neposlušnog“ odbornika. Opozicioni odbornici smatraju i da je napravljen i “nameran “ propust na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta, odnosno da su odbornici pozicije ukrali jedna glas zbog čega predlog SRS o razrešenju predsednika i potpredsednika Skupštine kao i zamenika predsendika opštine nije izglasan.

- Predložio sam da se u dopunu i izmenu dnevnog reda stavi smena pomenutih funkcionera, pre svega jer predsendik Skupštine ne zna da radi svoj posao, dok su ostala dvojica štetočine za ovu opštinu - ističe Zoran Lakić, odobornik SRS koji tvrdi da je za njegov predlog glasalo 18 od 35 odbornika a njih sedamnaest je bilo protiv, što je kasnije potvrđeno i na televizijskom snimku dok je stručna služnba iznela drugačije podatke.

Inače, lokalni parlament kuršumlijske opštine ima 37 odbornika od kojih su u vlasti DS (6), GG “Svi zajedno za Kuršumliju" (5), GG “Gvozdeni puk” (6) i SPS i PUPS (3), dok su opozicija SRS (7) DSS (6) kao i četiri odbornika NS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: