Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 30. 3. 2018.

| Politika

“Lebane će ostati zapamćeno kao Opština koja ne poštuje zakon”

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
protest lebane
Odbornici dobili podršku dela građana, foto: B. Antić

Nepoštovanje zakona i odluka suda, kao i bahato ponašanje lokalne samouprave, prema rečima odbornika kome je krajem godine oduzet mandat Velibora Pešića, samo su neki od problema zbog kojih su zajedno sa građanima izašli na mirne proteste. Prema mišljenju predsednika ove opštine Ivana Bogdanovića, protest je organizovan zbog ličnih interesa.

Politička neslaganja, priča Pešić, doveli su do podela odbornika na podobne i nepodobne, a podele se, kako kažu, osećaju i među stanovnicima ove opštine. Iako je Upravni sud doneo presudu kojim se ovim odbornicima vraća mandat, lokalno rukovodstvo je ne poštuje.

Mi smo svi dobili presude i pobili njihova rešanja koja su doneta u ime Skupštine opštine Lebane. Opština će ostati upamćena po tome kako radi nezakonito. Ovde se ne uvažava i ne poštuje zakon i sud ove zemlje - priča Pešić.

Iako, kako kaže, nije prvi put da se u nekom lokalnom parlamentu odbornicima na taj način oduzima mandat, u Merošini, Blacu i Prokuplju, gde je bilo sličnih situacija, lokalno rukovodstvo poštovalo je odluku suda i te ljude vratilo na svoja radna mesta. Svojim, do skoro kolegama, poručuju da se stvari ne rade na takav način. odbornici lebane Odbornici traže da im se vrate mandati, foto: B. Antić

Ne možete menjati odbornike samo zato što imaju različito mišljenje. Ne možete raditi nešto što se kosi sa sistemom, zakonom i sudom naše države. Ne možete zloupotrebljavati svoj položaj i raditi u korist ličnih interesa. Ne možete menjati volju građana i ne možete menjati njihove legitimne predstavnike - poručio je Pešić.

Politička ujdurma, kako je nazivaju ovi odbornici, počela je krajem prošle godine. Iako je, prema rečima Milana Krivošije, bilo napisa o tome da je do celokupne situacije došlo zbog navodne pobune i smene vlasti, oni su smenjeni jer su imali drugačija mišljenja.

Niko od nas nije imao nameru da njih menja. Mi ni nismo imali većinu, to nikome nije palo na pamet. Ali mi nismo hteli da glasamo za rebalans budžeta zadnjeg dana u godini i da pokrijemo nenamenski trošena sredstva - objašnjava Krivošija.

Inače, mandati su oduzeti Veliboru Pešiću, Ljiljani Pečenković i Novici Kocić koji su građane u lokalnom parlamentu zastupali ispred Srpske napredne stranke, iz čijih su redova, prema saopštenju Povereništva u Lebanu, isključeni, zatim Ljubiši Spasiću koji ih je predstavljao sa grupom građana, kao i Milanu Krivošiji i Mališi Kostiću iz redova Socijalističke partije Srbije. presuda Lokalna vlast ne poštuje odluku Upravnog suda, foto: B. Antić

Oni napominju da protest nije organizovan protiv državne vlasti, već zbog nedoličnog ponašanja lokalnog rukovodstva, a podršku su dobili i od desetoro odbornika opozicije. Pozivaju nadležne da reše ovaj problem, jer oni od svojih zahteva, odnosno mandata, neće odustati.


Građani ljuti zbog podela

Podršku odbornicima kojima je oduzet mandat, prema procenama policijskih službenika, javno je dalo oko 200 ljudi, koji su negodovali zbog ovakvog stanja u varoši.

Ljuti su, kako kažu, jer su svoje poverenje na glasanju dali određenim ljudima, a sada ih oni ne predstavljaju u parlamentu. Bahato ponašanje, kažu, dovelo je i do iseljavanja mladih iz ove opštine Jablaničkog okruga.

Zbog takve bahatosti i ponašanja jure se omladinci odavde. Ne sme niko ništa da kaže. Gde nam je omladina? Kome će sutradan da ostane Lebane ako svi, zbog ovakvog ponašanja, odu - pitaju se građani.


Bogdanović: Ne protestuju zbog vraćanja mandata, već zbog ličnog interesa

Iako je bilo obećanja da će sa novinarima razgovarati predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović, nakon čekanja koje je trajalo više od sat vremena, novinarima je preneta poruka da će izjavu ipak dobiti pisanim putem.

U saopštenju koje je stiglo, Bogdanović navodi da današnji protest nije organizovan zbog odluke suda i vraćanja mandata, već zbog ličnih interesa organizatora.

Današnji protest nije organizvovan zbog odluke Suda i vraćanja mandata nego zbog ličnih interesa organizatora i napada na opštinsku kasu koju su godinama unazad navikli da koriste kao svoj plen. Mojim postavljenjem na mesto predsednika uskraćeno im je sve što su da tada nezakonito radili, radi svog ličnog interesa na štetu građana Opštine Lebane i budžeta Opštine Lebane - navodi se u saopštenju.

Inače, pored novinarskih ekipa, protest je sniman i sa prozora opštinske zgrade, zbog, kako su potvrdili novinarima Južnih vesti u kabinetu predsednika, internih potreba, a snimanje je zvanično najavila i policija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • levi half

    14:10 // 12. 4. 2018.

    Mnogo ste naljutili gospodina Gorana Jovica Dzavtu. Pa zbog nepostovanja sudskih odluka sad ce nadrljaju studenti Pravnog fakulteta. Dzavtino tumacenje prava morace da se izucava, temeljno, studiozno, nasiroko i nadugacko.

    • marovcanin

      07:50 // 16. 4. 2018.

      Jadni buduci strudenti prava. Tzv. magistar ekonomskih nauka G. J. bas ce ih staviti na muke.

  • ucitelj

    19:35 // 1. 4. 2018.

    Sta reci, sekta

  • Biki

    15:11 // 31. 3. 2018.

    Niste placeni da mislite, placeni ste da radite sta vam Dzaftic naredi jer jasnoooo!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: