Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 23. 11. 2022.

| Politika

Opozicija ukazala na malverzacije u NSZ Leskovac, Cvetanović kaže da se radi o republičkom organu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
20221123_121740
Zdravković ističe da malverzacije idu preko subvencija za zapošljvanje i da je do sada tako pronevereno više od 100 miliona dinara; foto: M. M.

Da su mnoge nepostojeće firme preko Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu prisvojile milione dinara tvrdi Nenad Zdravković, lider Grupe građana ”Za Leskovac zajedno”, koji je pozvao i sve nadležne institucije da se uključe i reaguju kako bi otkrili, ali i sprečili mnogobrojne zloupotrebe u toj službi. Sa nepravilnostima je upoznat i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je istakao da se radi o republičkom organu, te da lokalna samouprava sa tim nema veze.

Zdravković ističe da malverzacije idu preko subvencija za zapošljavanje i da je do sada tako pronevereno više od 100 miliona dinara. On je kao primer, za skupštinskom govornicom, naveo dve agencije za knjigovodstvene usluge, preduzetničku radnju za izradu imiticije nakita i pekaru. 20221122_132453 Zdravković tvrdi da ima dokaze; foto: M. M.

Agencije za knjigovodstvene usluge, ima ih dve, kada smo proverili, to su ustvari dve sobe jedna do druge. Pogledajte 2017. godine 4 lica 720.000 dinara, 2018. godine milion dinara, 2019. godine 2 miliona dinara, 2020. godine 2,1 milion, a ta agencija može da ima po 7 do 8 upošljenika. Ali ono što me prosto frapiralo jeste da preduzetnička radnja za ručnu proizvodnju imitacije nakita, gde je 2018. bilo prijavljeno jedno lice i uzete subvencije, a 2020. godine 9 lica i 4 miliona dinara subvencija, da bi 2021. godine za 14 lica uzeli 4,3 miliona. To smo proverili, u realnosti ne postoji taj prostor, jer je verovatno registrovana u nekoj spavaćoj sobi ili ko zna gde. Nije to sve, imamo i sve papire za pekaru koja je bliska SPS-u. Oni su za 19 lica iz godine u godinu dobili 14,2 miliona - rekao je Zdravković.

Da je upoznat sa problemima u NSZ-u potvrdio je i gradonačelnik Cvetanović, koji kaže da se radi o republičkom organu i da to nema veze sa lokalnom samoupravom.

Vi znate da su pokrenute prijave protiv zaposlenih u NSZ-u pa zato i reagujete. Znam da jedna zaposlena protiv koje se vodi postupak, sada ona protiv njih pokreće takođe postupke, jer su u pravu i ovi koji su nju prijavili i ona koja njih prijavljuje - rekao je Cvetanović.

On je dodao i da je kapacitet NZS-a za ceo Jablanički okrug oko 200 miliona dinara, da se radi o ozbiljnoj svoti novca, te da bi trebalo da odgovaraju svi za koje se utvrdi da su činili zlouptrebe.

Podsetimo, početkom septembra za direktorku NZS-a postavljena je bivša poslanica SNS-a, a zatim i gradska većnica Olivera Pešić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Dj

    11:20 // 25. 11. 2022.

    Svako snosi odgovornost za svoje postupke a nadležne institucije rade svoj posao.

  • Sandra

    23:31 // 24. 11. 2022.

    Nenad Zdravković izpred GG "Za Leskovac zajedno", opet neosnovano optužuje NSZ za razne malverzacije pod nazivom "jedna pekara, jedan čovek itd..." Gde su nazivi tzv. "fiktivnih firmi", a koje se otvaraju putem subvencija NSZ, "zloupotrebom"... Da li je to još jedna izmišljena priča dotičnog? Kakve to veze ima sa gradonačelnikom? I zašto ne pokrene postupke protiv istih?? Da li ima dokaza za to?

  • Milka

    23:14 // 24. 11. 2022.

    Svi koji rade protiv zakona trebaju biti sankcionisani. Postoje nadlezni organi koji ce odreagovati u skladu sa zakonom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: