Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 18. 11. 2019.

| Politika

Leskovačka opozicija: Previše novca za sređivanje gradskog Trga

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
trg leskovac radovi
Previše novca, a premalo zelenila, smatraju opozicionari, foto: B. S.

Da će kvadratni metar izgradnje Trga u Leskovcu koštati kao kvadrat najskupljeg stana u Beogradu, što je nedopustivo, smatraju članovi leskovačke opozicije. Osim što su protiv seče drveća, zbog čega su i pokrenuli peticiju, opozicionari smatraju i da Trg ne treba da gradi firma koja je do skoro bila na crnoj listi poreskih dužnika.

Dugonajavljivani radovi na izgradnji centralnog gradskog Trga počeli su prošle nedelje, za šta će od novca poreskih obveznika biti plaćeno 2 miliona evra. Ivan Stojanović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke smatra da je cena za uređenje prevelika.

Jedan grad, poput Leskovca, zaslužuje da ima trg, ali je površina parkinga i ispred Doma sindikata sasvim dovoljna za izgradnju, a da je ovo malo zelenih površina kojih ima ovde nepotrebno uništavati. Pritom, potrošiće se 2 miliona evra naših para zarad behaton ploča - kaže Stojanović.

trg leskovac Zamerke na izbor izvođača, foto: B. S. Posao je na tenderu dobila lazarevačka firma Bauvezen, a Ivan Stankovića iz Narodne stranke kaže da mu nije jasno kako je posao mogao biti dodeljen firmi koja je do skoro bila na crnoj listi poreskih dužnika.

Ova firma dugovala je 102 miliona dinara za porez i bila na crnoj listi Uprave za javne nabavke Ministarstva građevinarstva zbog lošeg poslovanja. Zanimljivo je da je firma koja je dobila posao skoro uvek jedini ponuđač na tenderima, a dobija velike projekte u Srbiji. Osim Leskovca, radi i Trg kralja Milana u Nišu, gradi Studentski dom u istom gradu, sređuje deo nove Autobuske stanice u Beogradu, deo nove Železničke stanice u Prokuplju - kaže Stanković.

Da je nelogično da firma sa lošom istorijom poslovanja dobije posao, ali i da je cena izgradnje prevelika, smatra i odbornica u lokalnom Parlamentu Jelena Spirić.

Nadam se da, poput ostalih projekata vlasti, neće doći do ponovnih rekonstrukcija, izmene projekta i dodatnih radova - kaže Spirićeva.


Veliki broj građana ne zna za radove

Predstavnici Demokratske stranke i Pokreta Dveri, kako kaže Ivan Stojanović, ispitivali su građane o rekonstrukciji trga, a prema rezultatima anketa, veliki broj ne zna da se nešto uopšte radi.

Mi smo sproveli anketu u 2 leskovačka naselja i više od 50% građana nije ni znalo da će se nešto raditi, dok je veliki broj bio protiv popločavanja travnatih površina - kaže Stojanović.

trg leskovac Opozicionari anketirali građane, foto: B. S. Iako, kako kažu, nemaju ništa protiv sređivanja trga, ne žele da se unišava zelenilo koga u gradu, kažu, ionako ima malo.

Zelenilo nije samo drveće, zelenilo je i ova travnata površina koja se popločava. Svuda u svetu je trend da se svaki slobodan prostor ozeleni, a kod nas se sve betonira. Nemamo ništa protiv sređivanja, ali ne treba dirati zelenilo - saglasni su opozicionari.

Dodaju i da im nije jasno zbog čega su radovi krenuli krajem građevinske sezone i zbog čega je deo trotoara blokiran pred novogodišnje praznike kada se očekuju gužve.

Podsetimo, leskovački Trg prostiraće se na 8.600 metara kvadratnih, imaće pozornicu, pešačke staze, fontanu, klupe za sedenje i javne česme. Izgradnja je najavljivana nekoliko puta, ali su radovi uvek bili odlagani.

Izmeštanje spomenika, ali i sam projekat, i ranije su podelili mišljenja Leskovčana, a najviše negodovanja upravo je bilo zbog pomeranja spomenika Tomi Zdravkoviću.

Upravo je zbog izgradnje Trga, ali i asfaltiranja nekoliko ulica, Grad odlučio da u 2019. godini uzme kredit. Iako je prvobitno bilo u planu uzimanje kredita od 400 miliona dinara, zbog projekata koji će se raditi 2 godine, ta suma je smanjena na 180 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena Stankovic

    21:10 // 21. 11. 2019.

    Prelepo. Grad kao sto je Leskovac je zasluzio da centar ulepsa jedan trg koji ce zasijati. Gradonacelnik je uradio pravu stvar sa svojim timom. Svaka njemu cast sta radi za svoj grad. Mnogi bi mogli da se ugledaju na njega.

  • Maja Cvetković

    07:57 // 21. 11. 2019.

    Gradonačelnik sa svojim timom je za nekoliko godina promenio izgled Leskovca i sada je lepsi i uredjeniji nego ikada pre!
    Leskovac ce zahvaljujuci odgovornoj lokalnoj vlasti na celu s gradonacelnikom dr Goranom Cvetanovicem, dobiti jedan od najlepsih trgova u Srbiji, a ova opozicija će uvek traziti nacina da ospori sve ono sto je urađeno.

  • Beta

    07:52 // 19. 11. 2019.

    Velika vecina ljudi jedva ceka da dobije novi trg. Nema parkinga, nema smeca koje vozaci konstantno bacaju na parkingu, nema bojazni da ce setajuci trgom neki vozac da se zakuca u tebe. Drvece se ne sece, cak sta vise po projektu je planirano da se zasadi jos zelenila.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: