Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 19. 5. 2020.

| Politika

Leskovački opozicionari: Štab imao ingerencije da privremeno zatvori "Juru"

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
jura4-nis-protest-korona-foto-vkeser
Opozicionari smatraju da je pogon trebalo zatvoriti na 14 dana, Ilustracija; Foto: V. Keser

Da je pogon južnokorejske kompanije "Jura" u Leskovcu, koji je postao mikrožarište epidemije virusa korona, trebalo zatvoriti na 14 dana, smatraju leskovački opozicionari. Iz Grupe građana "Za Leskovac zajedno", Stranke slobode i pravde i Pokreta Dveri kažu da je lokalni Štab imao ingerencije da naredi privremenu zabranu rada zbog celokupne epidemiološke situacije.

Od petka prošle nedelje počelo je masovno testiranje radnika "Jure", a prema poslednjim podacima 39 je novoobolelih. Od prvog registrovanog slučaja u ovoj kompaniji registrovano je 111 zaraženih, a opozicionari su mišljenja da se ovakva situacija mogla izbeći da je pogon bio zatvoren na 2 nedelje.

Odbornik u leskovačkoj Skupštini i predstavnik Grupe građana "Za Leskovac zajedno" Nebojša Cakić kaže da je na osnovu Zakona o vanrednom stanju Štab mogao da proglasi vanrednu situaciju na svojoj teritoriji i tako spreči širenje virusa.

Gradski štab nije doneo nikakvu odluku, osim onih koje je prepisao od nekih koji su te odluke već doneli. Ako se znalo da su se radnici zarazili u autobusima trebalo je zabraniti ili na adekvatan način obezbediti prevoz tih radnika, jer pod svojoj ingerenciji imaju komunalnu ili saobraćajnu policiju. Moram da naznačim i da mi nismo protiv rada stranih poslodavaca, ali da su zdravlje i životi ljudi najvažniji. Ovako ispada da je Leskovac žrtvovan zarad viših interesa, s obzirom da smo dobili pomoć iz Koreje - kaže Cakić.

Da je trebalo bar na neki način reagovati smatraju i u Pokretu Dveri, a kako kaže potpredsednik stranke Predrag Mitrović, vlast je samo pokazala nesposobnost u borbi sa kriznom situacijom.

Gradonačelnik, kao komandant Kriznog štaba je tu da komanduje, a on je dokazao da nema autoriteta i da njegova reč ne znači ništa kada je “Jura” u pitanju. Cvetanović je još jednom dokazao da, kao komandujući, ovaj grad već godinama vodi sa povezom preko očiju, pa čak i u najtežim vremenima - kaže Mitrović.

Dodaju i da je upitno da li će iko odgovarati za situaciju u "Juri", jer su čak i inspektori rekli da nije bilo kršenja mera zaštite, iako ih demantuju materijalni dokazi poput fotografija iz punih autobusa, zbog čega njihov rad kontroliše republički Zaštitnik građana.

Predlog opozicione Stranke slobode i pravde bio je da se pogon zatvori na 14 dana, uz subvencije do punih plata svim radnicima tokom tog perioda.

Smatramo i da treba dati subvencije do punih zarada radnicima koji će biti na bolovanju zbog pozitivnih nalaza jer je za ugrožavanje njihovog zdravlja i bezbednosti na radu odgovorna upravo Vlada republike Srbije - kažu u SSP.

Iako su imali konstruktivan predlog za prevazilaženje ove situacije, nije bilo reakcija nadležnih.

Podsetimo, u Sindikatu "Sloga" smatraju da su za širenje epidemije upravo odgovorni nadležni u Gradu i kompaniji "Jura", a proizvodnja je nakon pauze za vikend ponovo pokrenuta u ponedeljak sa 50 % radnika u pogonima.

Prema podacima koje su izneli epidemiolozi, radnici su se najverovatnije zarazili u prevozu. Iako su radnici protestovali ispred fabrike, pogon nikada nije zatvaran, već je samo ograničen broj radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: