Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 7. 6. 2022.

| Politika

Lideri Albanaca sa juga žele da se njihov položaj rešava pred Ujedinjenim nacijama

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti, Bujanovačke
Albanci sa juga
Pasivizacija naselja i problemi Albanaca sa juga doći će do najviših institucija SAD-a; foto: Ardita Sinani

Da se pitanje položaja Albanaca i situacije u takozvanoj Preševskoj dolini rešava pred Ujedinjenim nacijama, želja je koju u delo žele da pretvore četvorica lidera Albanaca iz Bujanovca i Preševa nakon sastanka u Njujorku sa ambasadorom Albanije u UN Feritom Hodžom. Opozicioni lideri Albanaca ipak smatraju da ti političari nemaju kredibilitet, da nema predstavnika Nacionalnog saveta i da je njihovo putovanje ekskurzija i samo još jedna prilika za slikanje.

Od prošle nedelje Albanija je na mesec dana preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UN, što je delegacija političkih lidera Albanaca sa juga Srbije iskoristila da, kako smatraju, pokrenu temu oko tkzv. Preševske doline pred tom institucijom, a njihove interese će, kažu, zastupati upravo albanski ambasador pri UN.

Slučaj "Preševske doline" sada će biti upućen Ujedinjenim nacijama - napisala je na svom Fejsbuku bivša predsednica Opštine Preševo Ardita Sinani.

Sa njom u delegaciji našli su se i predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi, lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi i bivši predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa, a kako navode, pasivizacija naselja i problemi koje imaju Albanci na jugu Srbije bile su najvažnije teme o kojima se razgovaralo i koje će doći do najviših institucija SAD-a.


Pajaziti: U delegaciji nema predstavnika Nacionalnog saveta Albanaca, već samo odgovornih za stanje u Dolini

Lider opozicione Alternative za promene u Bujanovcu Arber Pajaziti kaže za Bujanovačke da političari koji borave u Americi nemaju kredibilitet da predstavljaju Albance i da je njihovo putovanje samo ekskurzija i prilika za slikanje, a da je za analizu ko treba da pokrene albansko pitanje.

Oni koji su za 20 godina na vlasti na ovom području činili samo zlo, oni koji su izazvali podele i represiju. Oni koji su najodgovorniji za stanje u Dolini. Za koga će lobirati? Za one koji su se odselili u Nemačku? - pita Pajaziti.

Opozicioni albanski političar sa juga zemlje ističe da je jedini institucionalni predstavnik Albanaca u toj delegaciji Arifi, dok su troje ostalih gubitnici nekoliko uzastopnih izbora.

Pajaziti naglašava i da u delegaciji nema predstavnika Nacionalnog saveta Albanaca, a da će se sve završiti samo još jednom fotografijom u Njujorku ispred hotela.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    06:18 // 9. 6. 2022.

    Zasedace Savet bezbednosti!

  • More

    17:15 // 7. 6. 2022.

    Drzavljanstvo dvojno ukinutu i cao!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: