Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 22. 3. 2022.

| Politika

Lokalna vlast i ministri ubrzano otvaraju gradilišta, opozicija upućuje na "funkcionersku kampanju"

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
vojvode putnika
Obilazak radova u toku kampanje, za opoziciju - funkcionerska kampanja; Foto: JV

Celodnevne aktivnosti gradskih funkcionera, obilazak radova, karavani, prijem građana dve nedelje pred izbore niška opozicija tumači kao spasavanje svakog glasa. Ističu da je vlast u Nišu poljuljana i da zato koristi pozicije za, inače zabranjenu, "funkcionersku kampanju".

soca and co Gradonačelnica, saradnici i direktori; Foto: JVVeć pre 8 sati ujutru, po pozivu koji stiže iz kabineta gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, medijske ekipe trebalo je da budu isped Apelacionog suda, jer ona tačno u 8 obilazi sa saradnicima radove u Ulici Vojvode Putnika.

Sat vremena kasnije karavan je otišao u naselje Crvena zvezda, a u podne je u Gradskoj kući organizovan prijem za građane. Dva sata kasnije na istom mestu konferencija povodom Foruma naprednih tehnologija.

Samo juče su Niš posetila dva ministra i predsednica Vlade Srbije. Ana Brnabić je sa Nebojšom Stefanovićem uručivala ključeve pripadnicima službi bezbednosti u "Novom Nišu", a ministar građevine Tomislav Momirović je "udario" kamen temeljac za novu zgradu niškog Aerodroma "Konstantin Veliki".

Slaviša Dinić Slaviša Dinić, deo liste "Moramo"; Foto: JVSve deluje kao redovna aktivnost ministara i lokalnih funkcionera, ali intenzivirana u predizbornom periodu. Baš u tom periodu je i gradonačelnica Niša pokrenula "svojevrsni karavan". Ona za njega tvrdi da nema veze sa izborima i da je reč o redovnim aktivnostima, ali za nišku opoziciju ovo je primer funkcionerske kampanje.

Slažu se da će glasači iz ovog kraja sigurno doprineti da sastav Skupštine Srbije na proleće izgleda drugačije, a Đorđe Stanković iz Narodne stranke kaže da "vlast gubi konce“ i poverenje.

Očekivano je da oni zloupotrebljavaju svoje funkcije i na taj način sebe promovišu, ali u ovoj situaciji mi se čini bar lično da je to potez očajnika – kaže Stanković.

On se zato nada dobrom izbornom rezultatu na konto opcije koju predstavlja.

"Krpljenje rupa pred izbore“ primećuje i Slaviša Dinić, nekada demokrata sada na listi koalicije "Moramo“. Naglašava da su oni imali smisla pre nego što Skupština usvoji plan i program za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Plan je usvojen, a oni sad idu od sokaka do sokaka i pitaju građane šta treba. Prethodne godine se pitaju građani šta treba da se radi naredne godine. Treba pitati gradonačelnicu da li je znala sve te sokake pre nego što su raspisani izbori – ističe Dinić.

Predsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević ove aktivnosti tumači kao kupovinu glasova.

Setimo se samo da je gradonačelnica obećala kada je i postala gradonačelnica da će u prvih mesec dana zakrpiti sve udarne rupe u gradu. Svedoci smo da se to nije desilo i da se rupe ubrzano krpe upravo dve nedelje pred izbore – kaže Miloševićeva.


Posmatrači već uočili zloupotrebe

Funkcionerska kampanja je redovna pojava izbornih ciklusa u Srbiji, zato je i bila predmet razgovora evroparlamentaraca i stranaka o izbornim uslovima. Dogovoreno je da poslednjih 10 dana predizbornog ciklusa bude zabranjena i da mediji o njoj ne izveštavaju, a taj period za ove izbore počinje 23. marta.

Prema članu 47. stav 2. ZEM, 10 dana pre određenog za glasanje mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima gde se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti – putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i slično, odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Srbije, narodne poslanike, poslanike u Skupštini Vojvodine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave. Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje je saopštilo da će pratiti ostvarivanje te odredbe Zakona i obaveštavati javnost - piše NUNS.

opozicija niš Stanković i Milošević na zajedničkom obraćanju/arhiva; foto: T. R.Ipak, i pored toga strane posmatračke misije su i do sada primetile da funkcionerska kampanja postoji, kao i da je primetna zloupotreba javnih resursa u stranačke svrhe.

Ukoliko se sprovodi u dobroj nameri, izborni okvir predviđa jednake uslove za sve, kampanja je do sada bila uglavnom mirna, kratka, a rat u Ukrajini je u fokusu. Trebalo bi izraziti značajnu zabrinutost u vezi sa navodima o pritisku na javne službenike i zastrašivanju birača, umešanosti javnih zvaničnika u kampanju i zloupotrebi položaja, kao i zloupotrebi državnih resursa. Zato ENEMO poziva nadležne državne organe da istraže sve slučajeve i da ih dalje procesuiraju - istakao je Pjer Peitje iz međunarodne posmatračke misije ENEMO.

Ova organizacija ima predstavnike i u Nišu i na 15 mesta pratiće kako protiče sam izborni dan.

Podsetimo, izbori će se održati 3. aprila, a građani će birati poslanike, predsednika i odbornike za beogradsku i još nekoliko lokalnih skupština. Južnjaci će glasati na lokalnim izborima u Doljevcu i Medveđi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban Kostić

    12:44 // 27. 10. 2022.

    Samo da Vas upoznam da gradNiš uništava stabilnost mosta na Nišavi u Medoševcu,jer zbog neizgrađenog puta ka"Milšpedu"u Popovcu
    kamioni od 40tona prolaze,gde postoji znak"zabranjeno preko 11T"Umesto da se na vreme pravio put,sada nema puta,a nestaće i most koji ne može da izdrži
    teret od,dnevno 10-tak kamiona.Vidite samo put Medoš-Popovac i sve je
    jasno.Policija ne kažnjava po nalogu Sotiro

  • Djekson

    15:28 // 24. 3. 2022.

    Pa Glasajte za Opoziciju
    Oni Obecavaju al ne Ispune Obecanja niti krenu da Rade
    Ovi Obacavaju i Pocinju da Rade
    Razlika je Drasticna

  • Slaviša

    23:12 // 22. 3. 2022.

    čisto zamazivanje očiju gradjanima pred izbore. valjda je svima jasno. ja svakako izlazim na izbore da neko slučajno ne glasa umesto mene,bitno je izaći

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: