Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 29. 9. 2023.

| Politika

Lokalni izbori 17. decembra mogući ako gradonačelnici podnesu ostavke do ponedeljka

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
glasanje izbori
Opcije su ostavka i razrešenje; ilustracija; foto: A. K.

Talas ostavki predsednika opština i gradonačelnika na jugu Srbije počeo je nakon Vučićeve najave da su parlamentarni, beogradski, pokrajinski i lokalni izbori u nekim mestima mogući 17. decembra. Ako budu zakazani vanredni lokalni izbori, navode iz CRTE, oni koji su na čelu gradova i opština imaju vremena do 2. oktobra da daju ostavke ili da do tada bude pokrenut postupak za njihovo razrešenje u lokalnom parlamentu.

Rokovi za izlazak na birališta jasno su Ustavom i zakonima definisani. Od gradonačelnika i predsednika opština na jugu do sada su zvanično podneli ostavke gradonačelnik Pirota i predsednici opština Vladičin Han i Vlasotince.

Da bi i lokalni izbori zaista bili održani 17. decembra, pojašnjavaju iz CRTE, potrebno je da ostali podnesu ostavke do ponedeljka.

U slučaju da se vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima pridruži i održavanje vanrednih lokalnih, potrebno je da predsednici opština i gradonačelnici 170 jedinica lokalne samouprave u Srbiji (uključujući i beogradske gradske opštine) podnesu ostavke minimum 75 dana pre izbornog dana - navode dalje.

Ako ne podnese ostavku, gradonačelnik ili predsednik opštine može biti razrešen tako što će najmanje trećina odbornika lokalne skupštine podneti obrazloženi predlog za njegovo razrešenje.

O tom predlogu lokalna skupština mora da raspravlja i odlučuje u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga predsedniku parlamenta - navode iz CRTE.

Po razrešenju gradonačelnika, gradska skupština ima rok od 30 dana da izabere novog. To važi i u slučaju podnošenja ostavke. Kampanja za lokalne izbore može da traje najmanje 45, a najviše 60 dana.

Ukoliko skupština grada ne izabere novog gradonačelnika u predviđenom roku, Vlada donosi odluku o raspuštanju skupštine grada na predlog ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave. Od trenutka raspuštanja gradske skupštine, predsednik Narodne skupštine ima rok od 60 dana da raspiše izbore za gradski parlament - pojašnjavaju iz CRTE.

Po izbornom kalendaru, redovni lokalni izbori svakako bi trebalo da budu održani juna naredne godine.

Kada je reč o raspisivanju parlamentarnih izbora, postoje četiri scenarija - raspuštanje Narodne skupštine, glasanje o nepoverenju Vladi, glasanje o poverenju Vladi i ostavka predsednika Vlade.


CRTA: Uslovi ništa bolji od onih na prethodnim izborima

Izbori Uslovi loši, kažu iz CRTE; ilustracija; foto: Marko Mitić / Južne vestiJovana Đurbabić iz CRTE kaže da se izborni uslovi nisu promenili na bolje od prošlih izbora i da su glavni problemi pritisci na birače i medijska neravnopravnost.

Ono što nas zabrinjava jesu izborni uslovi. To je ono na šta su i međunarodni i domaći posmatrači ukazivali i na prethodnim izborima. Pre svega, govorim o pritiscima na birače i medijskoj neravnopravnosti. Po tom pitanju ništa nije urađeno od prethodnih izbora do danas - navodi Đurbabić.

Ističe da nema razloga da se veruje da će bilo šta biti urađeno na bolje do 17. decembra i da to sve treba da zabrinjava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    22:49 // 29. 9. 2023.

    Radojicic je u centralnoj Srbiji,a ne u viletini sa pogledom na Gazivode...onda advokat kaze da zna gde je,ali je tajna...ON kaze da on nije ucestvovao,a ovaj priznaje...lud,zbunjen,nenormalan,a onda zbunjena faca premijerke i ostavka na stolu(cijem???)onda zapljustase ostavke kao kisa nedavna,pa sok izbori 17.12. NA ZAHTEV OPOZICIJE!Verujete li u to,ili neko nesto veliko i gadno maskira,poskuplje

  • Oki

    22:11 // 29. 9. 2023.

    Gube 1000% Niš.Daj bože da imaju 18-20%....Pukli su...

    • slavko

      00:04 // 30. 9. 2023.

      Zato i vagaju da li da da ostavku ili ne kao i u Novom Sadu...ali doci ce i taj dan...

    • Jajčar

      09:43 // 30. 9. 2023.

      slavko, izvagali i došli do podatka da su ispod 25%, to ih j... pa im koke ne nose jaja, nego mora da kupe na pijaci!

  • Auttrikter

    20:00 // 29. 9. 2023.

    Eh, da nam nije ovaj Gaga, nista jadni ne bi znali i shvatali ! Mnogo mu Sotirovska prirasla za srce, dao bi joj jos jedan mandat, opozicija ,kao da su s drugog sveta, nisu ljudi, pa se smucaju, ne zaslizuju deca Nisa besplatne udzbenike, sta ce im, pruga kroz grad mu je dobra... Ako si nesto dobio od nje,budi dostojanstven, cuti i koristi a ne da pricas nesto sto je nerealno ! Dal sam zivis ovde?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: