Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:59, 25. 3. 2021.

| Politika

Lokalni izbori u Preševu, prognoze o zanimljivim izborima sa 7 lista a 2 favorita

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti, Slobodna reč
Opština Preševo foto i.m.
4 partije, 2 grupe građana i jedna koalicija u izbornoj trci; Opština Preševo; foto: I.M.

Za nepuna tri dana, u nedelju, održaće se vanredni lokalni izbori u Preševu, a stanovnici te opštine biraće svoje predstavnike u lokalnom parlamentu sa 7 izbornih lista, od kojih su 4 političke partije, 2 grupe građana i jedna koalicija. Kao najveći favoriti, ali i najveći suparnici, izdvajaju se Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika opštine Šćiprim Arifija i kandidatkinja Partije za demokratsko delovanje narodnog poslanika iz Bujanovca Šaipa Kamberija Ardita Sinani.

Dva poslednja izbora za lokalnu vlast u toj opštini bila su vanredna, a da Preševo čekaju zanimljivi izbori u nedelju, 28. marta, uz veliku mogućnost da se i nakon izbora ne formira većina u zakonskom roku, piše i glavni i odgovorni urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić, u tekstu koji je objavljen na portalu Slobodna reč.

Lazić smatra da je u trci za pobedu teško reći ko ima veću podršku - Ardita Sinani ili Šćiprim Arifi, ali da ne bi trebalo zaboraviti ni Demokratsku partiju Albanaca Ragmija Mustafe, jedinog preostalog iz “stare garde” albanskih političara, koji je već jednom bio na čelu opštine.

Mustafa ima stabilno biračko telo i ne odustaje od svog programa čija je suština pripajanje Kosovu. Za Alternativu Šćiprima Arifija je problem što se ova stranka podelila, zbog čega je i došlo do uvođenja privremenih mera i vanrednih izbora. Veliko je pitanje koliko glasova mogu da mu odvuku njegovi raniji saradnici, koji su sada u drugim strankama - piše Lazić.

Iako je i sam Kamberi iz Bujanovca, piše Lazić, pokušava da u Preševu materijalizuje veliku popularnost koju je stekao kao poslanik u Skupštini i za PDD od suštinske važnosti osvajanje vlasti u Preševu, jer su na prošlim izborima “izgubili” Bujanovac.

Oni jesu u bujanovačkoj Skupštini u vladajućoj koaliciji, ali bez ikakve faktičke vlasti i “uživanja”. Gubitak Preševa bi za stranku Šaipa Kamberija mogao da bude ozbiljan udarac. Ovi izbori u velikoj meri mogu odrediti dalju sudbinu Partije za demokratsko delovanje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, najveće političke stranke koja okuplja Albance juga Srbije. Ova partija je letos na lokalnim izborima “izgubila” Bujanovac, a ako joj se to dogodi i u Preševu, ostaće bez ikakvog uticaja u dve opštine Pčinjskog okruga sa većinskim albanskim stanovništvom - piše Lazić.

Zajednička lista srpskih stranaka “Aleksandar Vučić - Za budućnost Preševa” prema Lazićev mišljenju, svoju šansu čeka upravo zbog male šanse da neka od vodećih albanskih partija sama formira skupštinsku većinu.

Oni računaju na tri mandata i vrlo lako se može desiti da postanu jezičak na vagi prilikom formiranja vlasti posle izbora. To se posebno može desiti u kontekstu antagonizama koji vladaju među najvećim strankama u Preševu i njihovim liderima - piše Lazić.

Podsetimo, nakon što je u Preševu sredinom decembra raspuštena lokalna Skupština jer nijedna sednica nije održana od 27. avgusta, predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je vanredne lokalne izbore za 28. mart.

Osim Alternative za promene, Partije za demokratsko delovanje (PDD) i Demokratske partije Albanaca (DPA), u izbornoj trci naći će se Pokret za reforme (PZR) koju predvodi predsednik Skupštine Sami Saliju, Demokratska unija Albanaca (DUA) Naser Azirija, Demokratska alterantiva Albanaca koju predvodi Armend Aliju i koalicija srpskih partija koju predvodi naprednjak Branko Trajković (SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpsak desnica i Srpska stranka Zavetnici).

Svojih 38 predstavnika u lokalnom parlamentu biraće oko 42.000 Preševljana sa pravom glasa, na 38 biračkih mesta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    07:42 // 26. 3. 2021.

    Hmmm... Zajednička lista srpskih stranaka “Aleksandar Vučić - Za budućnost Preševa”
    Da, sve dok je njegovo ime na bilo kojoj ZAJEDNIČKOJ listi, Srbiji se crno piše!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: