Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 9. 6. 2016.

| Politika

Lokalni izbori uzaludni jer se čeka Beograd

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
glasanje kosta JV
Uzalud glasamo za lokalne liste; foto: JV arhiva

Neodržavanje konstitutivne sednice u Nišu i čekanje na formiranje republičke vlasti za Danijela Dašića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju znači da sve određuje jedna osoba iz Beograda i da lokalni lideri nemaju nikakvu snagu u svojim partijama.

Srbija se, kaže Dašić, trenutno nalazi u sistemu plemenske demokratije, jer se čeka vođa plemena da preseče, da svoj sud o formiranju vlasti na lokalu.

Tu od demokratije nema ništa. Imamo samo urušavanje sistema i iluziju demokratskog procesa koji u suštini ne postoji. Najbolji pokazatelj je da su jedine lokalne vlasti koje su formirane one koje neće odražavati većinu u parlamentu, a to su lokalne samouprave gde je Srpska napredna stranka uglavnom izgubila - kaže Dašić.

Međutim, vlast je formirana i u Leskovcu i u Prokuplju gde je SNS pobedio, a Dašić kaže se tu postavlja pitanje pozicije lokalnih lidera u strukturi Srpske napredne stranke, ali i važnost određenog grada ili opštine.

Koliko su ti funkcioneri uticajni, koliko su bitni u stranci? Koja je njihova pozicija? Koliko se nalaze na nekim funkcijama? Koliko su im uticajni prijatelji? A možda je SNS-u Niš bitniji od Leksovca i Prokuplja - kaže Dašić.

perisic i mile JV "Nejaki" lideri SNS i SPS u Nišu čekaju na Beograd; foto: JVJug već dugo nema lidera, pojašnjava ovaj ekspert iz NKD-a, i dodaje da to nije problem aktuelne vlasti, već da je takva situacija aktuelna godinama.

Od 2004. godine lokalni lideri sa juga nisu voljeni u centralama stranaka. To je započeo Smiljko Kostić i svi znamo kakav mu je bio rejting u okviru Nove Srbije. Onda smo imali Demokratsku stranku, pa sada SNS i to mora da se menja. Ne možete imati lidera ako su svi lokalni lideri na nivou maloletnog deteta koje mora da pita tatu - kaže Dašić.

Podsetimo, konstitutivna sednica niškog parlamenta nije održana, jer se na zasedanju nisu pojavili odbornici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije pod izgovorom da konsultacije još nisu završene.


Uvesti direktan izbor gradonačelnika

Izmena izbornog sistema je neophodna, a Nacionalna koalicija za decentralizaciju je već pokrenula inicijativu za izmenu sistema izbora narodnih poslanika.

Ipak, Dašić kaže da i lokalni izbori moraju izgledati drugačije.

Prva stvar je uvesti direktan izbor gradonačelnika, jer je praksa pokazala da je zadnja takozvana nova krv na lokalu u politički život ušla 2004. godine kada su mnogi uticajni, jaki lokalni lideri ušli u politiku kao izabrani predstavnici, i to uglavnom na ime i prezime, kao kandidati grupe građana - priča Dašić.

Danas je tendencija potpuno obrnuta, jer, pojašnjava Dašić, jaki pojedinci u partijama bivaju skrajnuti.

Takav je slučaj sa Dušanom Milisavljevićem (DS) i Vladimirom Pavićevićem (Nova stranka) gde jaki samomisleći političari, koji ne žele da im politika i partije diktiraju ono što je moralno i logično, ispadaju sa liste - priča Dašić.

U suštini imamo negativnu selekciju u parlamentu, gde imate poslušnike koji služe kao hor liderima stranaka, naravno, uz čast izuzecima kao što je u novom sazivu grupa poslanika “Dosta je bilo”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nesa

    15:22 // 11. 6. 2016.

    AV nam kroji kaput prica stalno da zivimo bolje ali samo u masti,sad kaze da smo lencuge a ja od srednje skole svoj dinar zaradjujem svojim radom nisam budyetski korisnik ne radim u drzavnim firmama,majka prima 4000 din.penzije a ne kao roditelji AV po 100000 din.verovatno su bili nosioci partizanske spomenice nikad nisu svoj dinar zaradili na slobodnom trzistu a takvi nas teraju da osnujemo radnj

  • Slobodan Mladenovic

    01:52 // 11. 6. 2016.

    Sta da radimo kad smo seljaci, bitno nam je samo hleba i igara i ko ce koga da zezne. Da smo malo manje sitnicavi ne bi nam BG i AV krojili kapu vec sebi sami !

  • shaft

    18:43 // 9. 6. 2016.

    Sta je ovde cudno i novo?Zakasnela reakcija za svakog ko se interesuje kako grad bitise.Zar ste ocekivali drugacije,obratite se glasacima AV!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: