Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 7. 6. 2021.

| Politika

Međak: Nema napretka u pregovorima sa EU, Srbija nazaduje u napretku

Autor:FonetIzvor:Fonet

U ovom trenutku nema prostora za veliki entuzijazam kada je reč o dogovoru sa Prištinom, kao što nema prostora za entuzijazam u pogledu otvaranja novih poglavlja ili klastera u pregovorima sa Evropskom unijom, rekao je u emisiji Kvaka 23 potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

On je, kao jedini pomak u dijalogu Beograda i Prištine, za sada, označio posete evropskog i američkog posrednika, kao vid zajedništva kojeg nije bilo u Trampovom periodu.

Međak ne veruje u mogućnost potpisivanja bilo kakvog sporazuma do kraja godine, između ostalo i zato što Srbiju očekuju izbori, i misli da je rešavanje pitanja Kosova potrebno, kako je rekao, ušli, ne ušli u EU, jer sa tim problemom ne živimo, već životarimo, što proizvodi loš trend odliva stanovništva i to da mladi ne veruju u budućnost zemlje.

Kada je reč o pregovorima sa EU, Međak ukazuje da na osnovu izveštaja Evropske komisije u vidu non-pejpera o poglavljima 23 i 24, ne vidi šansu da u junu bude pomaka.

Vladimir Međak Međak smatra da nema prostora za veliki entuzijazam: foto: FoNet/Milica Vučković Dopušta mogućnost da u decembru dođe do toga i tumači da je vlastima u Beogradu, zbog predstojećih izbora, naročito predsedničkih, to važno zbog čega su požurili da usvajaju dokumenta sa kojima kasne nekoliko godina.

Prošao je ceo mandat vlade od 2016. do 2020. godine, a tek je sada usvojena pregovaračka pozicija u oblastima energetike i poreza, tek se sada rešavaju pitanja koja se vuku od 2009, 2012, 2013. godine - uočio je Međak.

U tome se, konstatovao je, vidi neki drugi cilj, a ne ulazak u EU ili rešavanje pitanja modernizacije zemlje, jer se to ne radi na mah i kampanjski.

Podsećajući na prethodne izveštaje Evropske komisije i ono što je Srbija ispunila, on je ocenio da se u ispunjavanju kriterijuma ne pomeramo, već da zapravo u tom "napretku nazadujemo“.

To argumentuje činjenicom da smo istu ocenu 2.2 za napredak u političkim kriterijumima, pravosuđu, vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi izražavanja dobili 2015. i prošle godine.

U međuvremenu, različite svetske organizacije, poput Fridom hausa, Reportera bez granica ili Transparensi internešenel, beleže drastične padove Srbije u svim oblastima, podsetio je Međak.

To se itekako primećuje u državama članicama EU i nikad ne treba zaboraviti da je to što napiše Komisija viđenje Komisije a da mi pregovore vodimo sa 27 država članica koje ne moraju nužno da prihvate stav Komisije. Srbija je zapravo jedinstven slučaj jer godinama pregovara sa EU, a konstatno ide unazad kada je reč o ključnim oblastima - rekao je Međak.

On u tome vidi prostor da se Srbija zameri i samoj EU, jer proces pristupanja "mora da vodi ka konvergenciji države ka standardima EU, a ne odlazak od njih“.

Mi u toku pregovora formalno na papiru napredujemo, otvaraju se neka poglavlja, a suštinski nazadujemo po osnovnim vrednostima na kojima je zasnovana EU i to u jednom trenutku mora da dođe u sukob jedno sa drugim. Reč je o šizofrenoj situaciji, što se vidi i po retorici u zemlji koja ima proevropsku vladu i strateški cilj ulaska u EU, a na drugoj strani ima konstatno bombardovanje porukama protiv EU - predočio je Međak.

Prema njegovoj oceni, 20 godina kasnije imamo problem sa negiranjem vladavine prava, koja u osnovi ima nezavisno pravosuđe, što je sve jasno rečeno u ovom novom non-pejperu u kojem se traže i dokazi da se promene dešavaju.

Međak je kategoričan da je ulazak u članstvo EU vrednosno pitanje i da narativ o alternativi tome ne treba postavljati, jer mi tu alternativu živimo od 1991. godine.

Ovo vam je alternativa EU, ovo u čemu živimo, pa ako se nekome sviđa, na najboljem je mestu - poručio je on.

Ukazao je i da Srbija konstatno vodi alibi politiku, jer jedno misli, drugo govori, a treće radi, a to se vrlo dobro vidi upravo na primeru odnosa prema EU i drugim partnerima.

Za Međaka postoje tri ključna elementa pregovora sa EU - vladavina prava, Kosovo i standardi.

Prema njegovim rečima, u dijalogu sa Prištinom nema, niti će skoro biti napretka, a sudeći prema ovom novom non pejperu, nema napretka ni u vladavini prava.

U standardima ima pomaka, jer su na brzinu usvojene četiri pregovaračke pozicije u četiri poglavlja, ali na taj način, kako smatra, Srbija pokušava da nadoknadi neuspehe u vladavini prava ili dijalogu sa Prištinom.

Sve što je Međak rekao u emisiji Danice Vučenić, možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Evroskeptikinja

    11:50 // 7. 6. 2021.

    Da li u ovoj državi još uvek postoje ljudi koji veruju da ćemo mi ikada ući u EU?

  • Malo morgen bato

    10:14 // 7. 6. 2021.

    A EU nas nije ucenjivala? Prvo je bilo resite HAG a posle? Jos javno pricaju kako tako sa Srbijom treba : ucenom i na sve pristane.. I ostale zemlje se nacekale u regionu za EU jedino Bugari i Rumuni primljeni preko reda. Kako to da Danska i Belgija ne zele da nas vide tamo? Znaci samo je do nas a do odlicno organizovane Unije nije nista? Za devojku se boris ako ti treba a EU se slabo bori.

    • Smuk

      16:37 // 7. 6. 2021.

      @Malo morgen bato : EU se bori za "momke" ! Pitaj premijera !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: