Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:24, 10. 1. 2022.

| Politika

Meštanima Kukulovca pretnja bojkota izbora rešila seoski put, sada postali primer "dobre prakse"

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Autohtona škola vladavina para
Jedinstven primer postao reper za mnogr građane da dođu do cilja; foto: S. J.

Inspirisani dešavanjima u selu Kukolovce pred izbore 2020. godine, iz pančevačkog Udruženja građana ”Institut za istraživanje korupcije Kareja” rešili su da pokažu koliku moć ima vladavina prava i da nakon tog jedinstvenog primera uspostave ”Autohtonu školu vladavine prava Kukolovce 2020”. Iz Udruženja ističu i da će dešavanja u malom selu kraj Leskovca ostati kao neki vid narodne mudrosti, jer su meštani uspeli da na vrlo lukav način dođu do zacrtanog cilja i asfaltiraju ulicu.

Meštani sela Kukolovce prošle godine najavili su bojkot izbora, zbog neispunjenog obećanja još iz 2017. godine da njihova ulica duga 2,5 kilometra bude asfaltirana. Samo nekoliko dana posle najavljenog bojkota, Kukolovce su posetili direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i gradonačelnik Leskovca, koji su najavili rešavanje tog problema.

U nedelji kada su građane očekivali izbori ulica je asfaltirana, a Kukolovčani su, baš kao i 2017. godine izašli na izbore i dali svoju podršku vladajućoj partiji. Upravo su ta dešavanja bila povod da Udruženje građana ”Institut za istraživanje korupcije Pančevo” dođe u selo udaljeno 7 kilometara od Leskovca i formira školu, ali, kako kažu, ne u smislu institucije, već kao narodnu mudrost i učenje. asfalt Kukolovčani dobili asfalt pred izbore; foto: Čitalac

To nije u pravom smilsu škola, to će se u budućnosti koristiti kao učenje, a autohtona zato što ima takav geografski položaj. Primer Kukolovčana su počeli da slede mnogi, što pokazuje koliko se to učenje raširilo. Baš to je bio povod da i mi sredinom prošle godine, na dan kada je asfaltiranje završeno, posetimo to selo i na jednoj staroj zgradi postavimo natpis i pokrenemo novo učenje ”Autohtona škola vladavine prava Kukolovce 2020” - objasnili su iz Udruženja.

Predsednik Udruženja Siniša Janković dodaje i da su meštani Kukolovca pokazali da vladavina prava nema samo upotrebnu, već da može imati i novčanu vrednost.

Na njihovom primeru se može lako izračunati po formuli koju čine parametar kao što su broj vladavine prava - suma (obim biračkog tela) u odnosu sa metrima asfalta. Imajući u vidu da je u selu mali broj žitelja, reklo bi se da su Kukulovačni dobro unovčili svoju vladavinu prava. Njihovo poimanje tog po malo suvoparnog fenomena je da ako ga već imaju, onda imaju pravo da sa njim čine što im je volja. Oni su znate postupili mnogo veštije nego neki akademici, oni su na jedan lukav način uspeli da dođu do cilja - rekao je Janković.

Podsetimo, selo Kukulovce postalo je poznato u javnosti po visokoj izlaznosti na predsedničkim izborima 2017. godine, koji su u ovom selu ponovljeni zbog niza nepravilnosti, a nakon ponavljanja, Aleksandar Vučić osvojio je 95,67 % glasova.

Pošto im obećanja data pred te izbore nisu ispunjena, odlučili su se na bojkot izbora, ali je odmah stigla rekacija i asfaltiranje puta. Tadašnji direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak optužen je za kupovinu glasova, da bi Viši sud u Nišu odbacio te optužbe, a da se ne radi o kupovini glasova tada je izjavila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • otpor2022

    11:44 // 10. 1. 2022.

    Neka glasaju ove sto su na vlasti od 2012,mozda konacno dobiju asfalt.Koji bivoli.

  • profesor

    10:39 // 10. 1. 2022.

    bravo. kad se promeni vlast zagrebati im asfalt i pustiti ih da bojkotuju.

  • Ђраган Дилас

    10:33 // 10. 1. 2022.

    Јадни "људи", како их купују, а два зуба у главу немаУ!

    • Des - pot

      13:14 // 10. 1. 2022.

      Oní be nemaju ni zubara, a ti si se u'vatio za zubi!

    • Ђраган Дилас

      13:19 // 10. 1. 2022.

      У праву си, прво мора набаве зубари да би имали зуби!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: