Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 9. 12. 2019.

| Politika

Mićunović: Problem DS je Savez za Srbiju, bojkot nije politika

Autor:FoNetIzvor:FoNet
Mićunović
Političke stranke su od ideoloških postale interesne zajednice, a tu ubraja i DS; foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanik Demokratske stranke i njen nekadašnji predsednik Dragoljub Mićunović rekao je u emisiji "Kvaka 23" da je problem DS u ovom trenutku Savez za Srbiju i da je bolje da se stranka prvo ponovo ujedinila, pa tek onda priključivala takvim grupacijama. Istakao je i da bojkot nije politika i da se u prošlosti uvek ispostavilo da je greška.

U intervjuu novinarke Danice Vučenić rekao je i da je aktuelni sukob u Demokratskoj stranci već viđen i da je teško proceniti kako će se stvari dalje razvijati. Mićunović je naveo i da je razočaran rečnikom koji je nazvao "pilićarskim i radikalskim", kao i sumnjičenjem protivnika koji ne misle isto i prihvatanjem ponašanja u DS koja se kritikuju u SNS.

Političke stranke su od ideoloških postale interesne zajednice, dodaje, a tu ubraja i DS.

Unutar DS se prave male grupe ljudi, lobi grupe koje imaju svoje interese, a dominantan faktor je novac i ljudi koji ga imaju žele da utiču na stranke da ih vode i kontrolišu. To stranke čini slabim subjektima političkog života u društvu sa autoritarnim tendencijama - ukazao je Mićunović.

Ocenio je i da su na opozicionoj političkoj sceni uglavnom bivši funkcioneri DS, a kao problem ove stranke vidi Savez za Srbiju - "koji je izleteo kao iz topa" i u kojem je grupa lidera, "stavivši šapu na celu opoziciju, prisvojila manire vlasti, optužujući sve koji nisu sa njima da su neprijatelji".

Istakao je i da ne može da funkcioniše Savez u kojem su jedni za Evropsku uniju, drugi protiv, jedni čuvaju Kosovo, a drugi bi da potpišu sporazum.

Reč je o tome da je DS deo svog suvereniteta premestila u to kolektivno telo koje donosi odluke konsenzusom i koje je odluke monopolisalo, o čemu sam želeo da govorim onda na Glavnom odboru kada mi je oduzeta reč - podsetio je Mićunović.

Demokratska stranka bi trebalo ponovo da se ujedini, a tek onda da razmatra druge saveze, ocenio je Mićunović, koji misli da proces ujedinjena ide sporo zbog neiskrene želje da dođe do njega. Ocenjuje da se to još nije desilo jer svako ko je napustio DS napravio je svoju stranku.

Na pitanje kome je u interesu, mimo vlasti, da se DS ne oporavi, Mićunović je odgovorio da "većina radi u korist sopstvene štete, ali da ima i dobronamernih koji smatraju da treba biti nezavisan od bilo kojih interesa".

On ističe da je DS i dalje "brend na političkom tržištu i da je za stranku važno da ima biografiju i prošlost".

Stalno govorimo o potrebi da se pojave novi i mladi, a onda kada ti novi dođu, mi raspuštamo Omladinu. Danas je retkost da omladima želi da se bavi politikom, ali pošto nije disciplinovana, mi ćemo da je raspustimo. U nedostatku autoriteta se trenira strogoća - ukazao je Mićunović.

Njegov stav je i da bojkot nije politika, već ozbiljno pitanje koje se u prošlosti uvek ispostavilo kao greška.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zdravković Zdravko

    12:57 // 8. 2. 2020.

    Gospodine Mićunoviću, možda ste u pravu, ali vi ste razbijač većinski donete odluke.
    Vi niste učestvovali na uličnim protestima; ovo se ne radi zbog vas i mene, već zbog mladih, i zato najbolje ućutite.

  • Prcko

    13:11 // 10. 12. 2019.

    Bolje da su pitali nekog srednjoskolca ili studenta sta i kako treba umesto ovih matorih i potrosenih grobara Srbije iz raznih partija ili opredeljenja.

  • sonja

    14:16 // 9. 12. 2019.

    Kada bi oni imali nekakvu politiku, ne bi tražili bojkot.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: