Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:23, 10. 4. 2023.

| Politika

Milan Krstić: Nije posle Milatovićeve pobede Lovćen prešao na Avalu, niti Ostrog u Beograd

Autor:FoNetIzvor:FoNet

Beograd bi sada morao da demonstrira želju da gradi dobre odnose sa novim predsednikom Crne Gore i to na osnovama ravnopravnosti, a ne nadređenog i podređenog, rekao je u serijalu Kvaka 23 docent Faktulteta političkih nauka Milan Krstić i naglasio je da ravnopravna saradnja u obostranom interesu. Kako je ocenio, jasan favorit predsednika Vučića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori bio je Andrija Mandić, ali to ne znači da je pobeda Jakova Milatovića nepovoljna po odnose Beograda i Podgorice.

Na pitanje da li se Srbija mešala u predsedničke izbore u Crnoj Gori, on je odgovorio da „nije bilo, naročito u kontekstu drugog kruga, poruka nosilaca vlasti koje bi uticale na izborni proces na neki neprimeren način“.

Naravno, postoji konstantna optužba Đukanovića i njegove partije da se Beograd u nešto meša, ali to je jedna „dugoročna satanizacija Beograda“, za koju nema mnogo osnova, u ovom kontekstu sada naročito, a i ranije mislim da je često bila preuveličavana - konstatovao je Krstić.

Upitan kako će Milatovićev izbor za predsednika Crne Gore uticati na odnose Beograda i Podgorice, on je uzvratio kako sama činjenica da nije pobedio Đukanović predstavlja dobar i pozitivan impuls za srpsko-crnogorske odnose.

Milan Krstić foto: FoNet/Milica Vučković Osvrćući se reagovanja pojedinih krugova u Beogradu na Milatovićevu kampanju i izbor, Krstić je uočio da je bilo nekih koji su mu otežavali, poput podrške koju je dobio od Vojislava Šešelja, ali da su i neki građanski i stranački aktivisti, poput Apela 88 i Nenada Čanka, tradicionalno podržali Đukanovića.

Kako je protumačio, oni su pokušavali da prestave kako zapravo sve što nije Đukanović predstavlja pobedu srpskog nacionalizma u Crnoj Gori, preuveličavajući strah od Beograda, što ovog puta nije uspelo.

Ta retorika o Srbiji kao suštinskoj pretnji za Crnu Goru očigledno više ne pije vodu kod velikog dela birača u Crnoj Gori, jer su je se zasitili, pa DPS više nije mogao samo na osnovu te poruke da pobedi na ovim izborima - smatra Krstić.

Nije posle Milatovićeve pobede Lovćen prešao na Avalu, niti je Ostrog preseljen u Beograd ili na Frušku goru, ilustrovao je on i istakao da se život nastavlja po vrlo sličnom obrascu samo nema jednog čoveka koji je u Crnoj Gori odlučivao o mnogo stvari.

Upitan o procenama da bi, slabljenjem uticaja Srbije na Kosovu, mogao da ojača njen uticaj u Crnoj Gori, Krstić je odgovorio da to ne može da se poredi, ali je dodao da postoje situacije u kojima se pređu granice i u kojima jedna država počinje da se meša u suverene nadležnosti druge države.

On se iskreno nada da se to neće desiti zato što bi u ovom povoljnom trenutku za izgradnju dobrih odnosa Srbije i Crne Gore bilo vrlo pogrešno ako bi Beograd to pokušao da radi.

Beograd trenutno i nije ni u situaciji da to uradi, ali će verovatno pokušati da dobije podršku Podgorice za neke teme koje smatra prioritetom, poput Otvorenog Balkana, što nije nužno loše - izjavio je Krstić.

On misli da će, posle Milatovićeve pobede na izborima, biti promenjen odnos prema toj inicijativi i podseća da novom predsedniku Crne Gore nije smetalo što je u kampanji podržavao Otvoreni Balkan, koji prema nekim istraživanjima podržava i većina građana Crne Gore.

S druge strane, Krstić sumnja da će se Beograd artikulisati na agendi da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova, jer smatra da to nije realno i da bi samo dovelo do turbulencija u bilateralnim odnosima.

Povodom Milatovićeve izjave da se neće otvarati ni tema ugovora Srpske pravoslavne crkve (SPC) i crnogorske države, on je procenio da je pitanje kako bi se u Crnoj Gori stvari odvijale posle 2020.godine da DPS i Đukanović nisu na „necivilizacijski način udarili na imovinu i položaj SPC“.

Ističući da je, posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, idealna prilika da se reši problem ambasadora Srbije u Crnoj Gori, on je naglasio da bi bila veoma dobra poruka da Milatović zamrzne partijske funkcije i da se ponaša kao predsednik svih građana.

Krstić je, pri tome, podsetio da se to u Srbiji nije dogodilo, uprkos više obećanja, što je označio kao „veliki promašaj u pogledu demokratskih kapaciteta države“.

Kako je ukazao, svejedeno je da li će Vučić ostati na čelu stranke ili biti lider nekog novog pokreta, jer će suština biti ista čak i ako forma bude promenjena.

Prema Krstićevom stavu, izborni proces u Crnoj Gori je protekao bez većih nepravilnosti i incidenata, što je poruka koju bi trebalo da sledi čitav region.

Ne samo kada je u pitanju izborni dan, već i način na koji je Đukanović prihvatio poraz, iako je posle njegovog dostojanstvenog govora, novinarka TV Vijesti onemogućena na postavi pitanje, ali je to bio simbolički završetak onoga što se dešavalo dok je bio na vlasti.

Upitan da li i šta opozicija u Srbiji može da nauči iz pobede Milatovića, on je najpre pomenuo pouku iz 2020.godine kada u Crnoj Gori opozicija nije išla sa jednom listom, već sa tri ideološki profilisane liste koje su privukle svoje grupe birača.

Kompletan intervjuu sa Milanom Krstićem možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    00:13 // 11. 4. 2023.

    Da be , sad ako nas Milatović ne opravi - koj' će ! I dalje budale misle o bratstvu i jedinstvu a niko ne vidi da nas ne doživljavaju k'o crvljivu šljivu ! SrBski Montenigersi imaju 2 otadžbine i mogu da se zevzeče s' nama koji imaju JEDNU i jedinu Srbiju. Ja iz Niš nema gde da pobegnem - osim u Niš a oni "srca junačkoga" , mogu da biraju. Oli u Montenegro , oli u Niš , gde se najbolje snalaze !

  • Mladost

    22:36 // 10. 4. 2023.

    Znak da je mladost preuzela stvari u svoje ruke.Uceni,posteni i ne ukaljane biografije.Smena svih politicara koji su lagali iz 90 do danas.Mladost

  • Mir,Mir, siri dobrotu i ljubav mira

    22:29 // 10. 4. 2023.

    Gago Zavetnice, ti bi da rstujes.Nema ovde a ni u Crnoj Gori ko bi ratovao.Prosla su ta vremena.Samo bratski i svi sa Milatovicem u EU. To nam je spas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: