Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 3. 11. 2018.

| Politika

Ministarstvo: Izbori u Doljevcu raspisani po zakonu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
izbori
Doljevačka demokratija; Foto, ilustracija: A.K.

Nakon što su doljevački opozicionar Nenad Stojiljković i pojedini lideri nacionalnog Saveza za Srbiju tvrdili da su doljevački izbori raspisani nelegalno, iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu odgovaraju da je sve po zakonu. Vlada Srbije imenovala i Privremeni organ, a vodi ga predsednik Opštine Doljevac koji je podneo ostavku - Goran Ljubić Međarac.

Doljevačko glasanje zakazano je za 16. decembar, a opozicioni Savez za Srbiju razmišlja o bojkotu, jer kako tvrdi jedan od lidera ove koalicije Boško Obradović, raspisani su protivzakonito - da bi se skrenula pažnja sa izbora u Lučanima. Ovim ocenama se nedavno pridružio i jedini opozicioni odbornik u tek raspuštenoj doljevačkoj skupštini Nenad Stojiljković.

Jedan od Stojiljkovićevih argumenata bio je i da nije prošlo ni mesec dana od ostavke predsednika Doljevca Gorana Ljubića Međarca, što je jedan od osnih zakonskih uslova.

Ipak, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu navodi da je Ljubić ostavku podneo još 25. septembra, pa je predsednica srpskog parlamenta legalno raspisala izbore prošlog vikenda.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je Vladi dostavilo predlog oduke o raspuštanju skupštine opštine Doljevac i obrazovanju Privremenog organa opštine Doljevac u skladu sa zakonom (Zakon o lokalnoj samouprava, član 85), jer nakon ostavke predsednika opštine od 25.9.2018. godine u roku od mesec dana nije izabran novi predsednik i opštinsko veće - odgovaraju iz Ministarstva.

Dodaju i da ih je predsednik doljevačkog parlamenta obavestio da u tih mesec dana “nije bilo podnetih zahteva ovlašćenih predlagača za sazivanje sednice Skupštine opštine na kojoj bi bili izabrani novi predsednik opštine i opštinsko veće” i da sednice neće ni biti.

U skladu sa zakonom, a u cilju nesmetanog rada opštine i njenih službi, Vlada je 25.oktobra 2018. godine donela odluku o raspuštanju skupštine opštine Doljevac i obrazovanju privremenog organa opštine Doljevac - kažu iz Ministarstva.

Privremeni organ će do izbora nove vlasti voditi Doljevac, predsedava mu Goran Ljubić Međarac, a članovi su: Miloš Vukotić, Dejan Smiljković, Srđan Marjanović i Dragoslav Stanković.

Ovaj organ će do konsistuisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave obavljati tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave - objašnjavaju iz Ministarstva.

Podsetimo, iako je imao stabilnu većinu u lokalnom parlamentu, Ljubić (SNS) je dao ostavku na mesto predsednika ove Opštine. Ipak, kako je Međarac objasnio, to ne znači da će napustiti politiku, već zbog prozivki jedinog opozicionog odbornika Stojiljkovića, želi da proveri izbornu volju Doljevčana. Maja Gojković je izbore raspisala za 16. decembar, a Stojiljković je nastavio tvrdnjama da su izbori nezakoniti i da su traćenje novca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DeksaNiš

    12:17 // 3. 11. 2018.

    Srbija postaje država bezakonja. Gledao sam na Nešinom fb profilu, Nenad Kobra Stojiljković video zapis kad presednik opštine na sednici skupštine podnosi ostavku teatralno. Ta sednica bila je 11.10.2018. Izbori u Doljevcu su 15 dana posle toga raspisani nezakonito. Sva podrška Nenadu

  • Овца за шишање

    10:31 // 3. 11. 2018.

    Најпре вештачки изазову кризу власти, потом нелегално дају оставку... И-све по закону!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: