Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 13. 6. 2019.

| Politika

Ministarstvo razmatra uslove za raspuštanje Skupštine opštine Lebane

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
lebane
U opštini muk, foto: B. Antić

Zbog toga što se nadležni u Lebanu već godinu i po dana oglušuju o odluku Upravnog suda i zahteve Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da odbornicima vrate protivzakonito oduzete mandate, razmatra se raspuštanje lokalnog parlamenta. U Opštini o događajima ćute.

Iako konačnu reč o raspuštanju Skupštine ima Vlada, u Ministarstvu za Južne vesti kažu da se trenutno razmatraju ova pitanja, jer nadležni u Lebanu ne postupaju po dopisima koje su im slali.

S obzirom na to da nam je ukazano da zahtevi nisu sprovedeni za poslednju sednicu Skupštine opštine Lebane koja je održana 12. juna u 8 sati, Ministarstvo će razmotriti da li su ispunjeni zakonski uslovi za raspuštanje Skupštine opštine Lebane - navode u odgovoru.

dopis odbornici lebane Dopise slali 5 puta, foto: Milan Krivošija U prethodnih godinu i po dana, kažu, dopise su slali 5 puta - 2. jula i 8. avgusta 2018. godine, kao i 7. marta, 12. aprila i 14. maja ove godine.

Zahtevali smo od Skupštine opštine Lebane da se izjasni o ovim pitanjima, kao i da poštuje procedure sazivanja i održavanja sednica u skladu sa zakonom. Traženo je i da se odbornicima kojima su odlukama Upravnog suda vraćeni mandati, uredno pozivaju i da im se omogući učešće u radu - kažu u Ministarstvu.

Dodaju i da su o celokupnom događaju obavešteni i da će se rešenje znati u narednom periodu.


U Opštini muk

Zbog čega se mandati ovim odbornicima ne vraćaju i zašto ne odgovaraju na dopise Ministarstva, od predsednika Opštine Ivana Bogdanovića nismo uspeli da saznamo jer je, kažu u njegovom Kabinetu, bio na sastanku.

U Kabinetu predsednika Opštine obećali su da će na pitanja odgovoriti mejlom, ali do objavljivanja teksta to se nije desilo.

Nedostupan za komentar bio je i predsednik Skupštine Srđan Jović koji je, kako nam je rečeno u ovoj ustanovi, bio službeno odsutan.


Odbornici bez mandata godinu i po dana

Iz lokalnog parlamenta šestoro odbornika “izopšteno” je krajem decembra 2017. godine i od tada, prema rečima Milana Krivošije, nisu uspeli da uđu ni na jedno skupštinsko zasedanje.

Osim što ih ne pozivaju, nadležni im i ne vraćaju mandate koje su legalno osvojili na izborima. odbornici lebane Bez rešenja od decembra 2017. godine, foto: B. Antić

Odluku Upravnog suda sada nam je potvrdilo i Ministarstvo. I Opština je dobila zvaničan dopis, ali se po tom pitanju ništa ne menja. Mi smo i dalje iza skupštinskih vrata, ne puštaju nas, niti nas pozivaju - kaže Krivošija.

Osim što ovime krše zakon, kaže on, sumnjiva je i sama procedura zakazivanja sednice, jer nisu ispoštovani rokovi.

Ono što mi znamo je da je poziv za sednici došao 11. juna u kasnim večernjim satima, čime je prekršen Zakon. Pitamo se da li će konačno neko reagovati na ovo što se dešava u Lebanu - kaže Krivošija.

Mandati su oduzeti Veliboru Pešiću, Ljiljani Pečenković i Novici Kocić koji su građane u lokalnom parlamentu zastupali ispred Srpske napredne stranke, iz čijih su redova, prema saopštenju Povereništva u Lebanu, isključeni, zatim Ljubiši Spasiću koji ih je predstavljao sa grupom građana, kao i Milanu Krivošiji i Mališi Kostiću iz redova Socijalističke partije Srbije.

Podsetimo, odbornicima su mandati oduzeti na vanrednoj noćnoj sednici krajem 2017. godine, tek nekoliko sati nakon što je Vučić u Lebanu otvorio fabriku vunice turskog investitora.

Iako su se žalili Upravnom sudu, koji je doneo rešenje da im se mandati vrate, odluka nije ispoštovana, te su izopšteni odbornici krajem marta 2018. godine organizovali protest, a predsednik Opštine Ivan Bogdanović, u saopštenju poslatom nakon protesta, rekao da su se organizovali zbog ličnih interesa, a ne zbog vraćanja mandata.

Ni na sledećoj sednici, održanoj 9. maja 2018. godine ovim odbornicima nije dozvoljeno da uđu, a ulaz je tada bio zabranjen i novinarima jer su odbornici valdajuće većine izglasali da tadašnja sednica bude zatvorena za javnost “iz bezbednosnih razloga”.

Iako su slali otvorena pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministrima Branku Ružiću i Neli Kubrović, njihov slučaj do danas nije rešen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: