Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 10. 2. 2023.

| Politika

Ministri se “rastrčali” po siromašnom jugu Srbije, "pljušte" obećanja i najave

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
ministri 11
Ministri obilaze jug; foto: Predrag Mitić

Veliki infrastrukturni projekti, početak izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i obnova starog dela Kliničkog centra - samo su neka od obećanja ministara koji su danas i juče posetili Niš. To što 100 dana Vlade obeležavaju u Lebanu iskoristili su da obiđu i druge opštine na jugu. Neki od njih nisu najavili medijima svoj dolazak, ali jesu južnjacima najavili bolje uslove za život.

ministri 7 Grujičić bez najave u UKC-u; foto: Instagram / Danica GrujičićMinistarka zdravlja Danica Grujičić, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar bez portfelja Edin Đerlek bili su danas i juče u Nišu, dok ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, ministar informisanja Mihailo Jovanović i ministarka energetike Dubravka Đedović obilaze Lebane.

Tamo se danas obeležava 100 dana od formiranja nove Vlade, pa je Jablanički okrug posetio i ministar za dijasporu Đorđe Milićević, koji je bio u Vlasotincu.

Jubilej je južnjacima doneo nova obećanja iz različitih oblasti, ali i ono zajedničko većini članova Vlade - da će živeti bolje.

ministri 5 Konačno otvorena deonica auto-puta kod Malčanske petlje; foto: Predrag MitićNakon posete premijerke Ane Brnabić Nišu i predsednika Aleksandra Vučića Toplici, najpre se ministarka Grujičić na Instagramu pohvalila da je bez najave obišla niški Univerzitetski klinički centar, kako bi se lično uverila kakvi su uslovi rada i lečenja.

Posle razgovora sa direktorom Zoranom Perišićem, lekarima, medicinskim osobljem i pacijentima, potvrdila sam da ćemo im pružiti pomoć u vezi sa obnovom starog dela KC-a, nabavkom potrebnih aparata i prijemom novih lekara - navela je ona.

ministri 4 Opet najavljeno potpisivanje ugovora za izgradnju brze pruge Beograd - Niš; foto: Predrag MitićNovinari nisu zvanično pozvani ni da isprate Vesićev dolazak u Niš. On je obišao deonicu od Malčanske petlje do raskrsnice Prosek, dugu 1,5 kilometar, koja je nedavno otvorena za saobraćaj.

Rekao je da najveći grad na jugu Srbije čekaju veliki infrastrukturni projekti i da se “težište ulaganja okreće od Beograda ka Nišu i Vojvodini”, kao i da će akcenat biti na železničkom saobraćaju.

ministri 6 I Vujović u Nišu; foto: Jovana RosulTom prilikom ponovo je najavljeno potpisivanje ugovora sa Evropskom unijom za izgradnju brze pruge Beograd - Niš. Vesić kaže da se to očekuje tokom februara, a da bi radovi trebalo da budu gotovi 2028. ili 2029. godine.

Nakon Niša, Vesić je obišao i radove na prvoj deonici "Auto-puta mira" i rekao da je projektom izgradnje auto-puta Niš - Pločnik - Merdare, dužine od oko 77 kilometara, predviđena izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Ministarka Vujović obišla je u Nišu radove na kanalizacionoj mreži i najavila izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u tom gradu, što će koštati 87 miliona evra, od čega deo obezbeđuje Ministarstvo, a deo IPA fond EU.

ministri 8 Đerlek obišao Niš; foto: Facebook / Edin ĐerlekĐerlek, inače zadužen za ravnomerni regionalni razvoj, obišao je u Nišu Regionalnu razvojnu agenciju JUG i najavio intenzivniju saradnju, kao i to da će raditi na poboljšanju demografskih prilika. O tome se pohvalio na Fejsbuku.


IT kabinet škole, porodice iz okoline Lebana - gde su ministri bili u Jablaničkom okrugu

ministri 1 (1) Kisić se slikala i sa decom; foto: Dejan UroševićTo što je došla u Lebane ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić iskoristila je da obiđe porodicu u obližnjem selu Bošnjacu, koja je dobila subvencije za kupovinu prvog stana.

Slikala se sa decom, na nekim fotografijama su im lica sakrivena, na nekim ne, a obišla je i jednu hraniteljsku porodicu.

ministri 3 Ministar obišao školu u Lebanu; foto: Marina JančevićMinistar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović posetio je Gimnaziju “Stojan Ljubić” u Lebanu, tačnije IT kabinet da bi, kako je rekao, video kako koriste novu opremu. Osim završetka projekta “Povezane škole”, nije obećao ništa, ali je podsećao koliko je Ministarstvo škola opremilo.

Još jedno domaćinstvo ugostilo je danas predstavnike Vlade - reč je takođe o porodici iz Lebana, kod koje je bila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Reč je o domaćinstvu koje je postavilo solarni panel uz pomoć subvencija države.

ministri 9 (1) Pridružila se i Đedović; foto: Emilija Jovanović, MPEĐedović je poručila da će 22 domaćinstva imati priliku da zamene stolariju, a pet da ugradi solarne panele i da će javni poziv biti raspisan u drugoj polovini 2023.

I Vlasotince je ugostilo danas jednog ministra i to novog, za dijasporu, Đorđa Milićevića. On je istakao da to Ministarstvo želi da produbi veze sa dijasporom, tako što će podržati organizovanje sportskih i kulturno-umetničkih kampova.

Đerlek je, osim u Nišu, bio i u Leskovcu, gde je posetio Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, gde je takođe bilo reči o ravnomernom regionalnom razvoju.


"Prokuplje bi moglo da postane turistička atrakcija"

ministri 10 (1) Obećanja i za Prokupčane; foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacijaMinistarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se sa predstavnicima gradske vlasti u Prokuplju i navela da bi taj grad mogao da postane turistička atrakcija zahvaljujući astronomskoj opservatoriji Vidojevica, kao i da će Ministarstvo podržati ideju da se u okviru te stanice otvori dečija radionica.

Kako je rekla, biće i novih radnih mesta za medicinare i molekularne biologe u novoj bolnici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jagodinka Simonović

    12:03 // 12. 2. 2023.

    Dotakli smo dno dna.

  • Gaga

    23:05 // 11. 2. 2023.

    Da nije zalosno,bilo bi smesno!Tragikomedija iliti,farsa!

  • Vladica borisov

    17:53 // 11. 2. 2023.

    Dodjite u pogranicno mesto Klisura prema granicnom prelazu Strezimirovci u klisuri zvrji prazan pogon tekstilne industrije iz grdelice i dov edite nekog investitora da pokrene proizvodnju to su ljudi bugarske nacionalne manjine i svi bi ostali na svojim ognjistima da radimo ali treba n investitor koji bi pokrenuo proizvodnju.Toncev to zna ali nece da nam pomogne i mi smo ostavljeni u nemilost.

    • Gaga

      23:08 // 11. 2. 2023.

      Cuvajte ovce,predite vunu...odakle cekate sirovinu?Cela Vlasinska visoravan nema1000 ovaca...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: