Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 27. 8. 2015.

| Politika

Musliju traži Zajednicu albanskih opština

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Bujanovačke novine
musliju
Musliju bi da formira Zajednicu albanskih opština; foto: JV arhiva

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju, planira da na jugu Srbije formira Zajednicu albanskih opština koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji,  akoju je Evropa nedavno podržala.

Ovu informaciju donose “Bujanovačke novine”, a kako kažu u planu je zasedanje albanskih odbornika koji bi trebalo da podrže Muslijevu ideju.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca na ovakav korak se odlučio nakon priznavanja Zajednice srpskih opština (ZSO) koja predstavlja garanciju zaštite prava, ekonomskog i sveukupnog jačanja srpske zajednice na Kosovu sa širokim ovlašćenjima, svojom zastavom, predsednikom i skupštinom.

Sam Musliju, koji i predsednik bujanovačkog parlamenta i svojevremeno jedan od vođa Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, kaže da je na temu ZSO već održan jedan sastanak.

Povod za Skupštinu je sporazum o ZSO u Briselu. Sve će biti poznato u nedelju - kratak je bio Musliju koji nije ni potvrdio, ni demantovao priče o formiranju Zajednice albanskih opština.

Da bi takva ideja zaživela Musliju je neophodna podrška ostalih albanskih partija. Međutim, Nedžat Behljulji koji je sa srpskim strankama u vlasti u Bujanovcu, kaže da je reč o političkom marketingu.

Njegova ideja je besmislena između ostalog i zbog toga što su Albanci sa juga Srbije nebitni u razgovorima Beograda i Prištine. Osim toga, na osnovu realne političke slike u Srbiji, takva ideja je neostvariva i neće da je podrži većina albanskih lidera. Prošlo je vreme ratobornih izjava i inicijativa – kaže Behljulji za Bujanovačke.

Ni narodni poslanik Šaip Kamberi, lider Partije demokratskog delovanja nije siguran da će Muslijeva ideja imati podršku.

Lično mislim da Albanci treba da imaju jedno telo koje će artikulisati njihove interese, ali je veliko pitanje koliko je ideja Jonuza Muslijua u ovom momentu prihatljiva – kaže Kamberi.

Iako je ovo zasada samo ideja, nije poznato šta bi eventualna zajednica podrazumevala i kakav bi bio njen odnos sa Kosovom.

Inače, 1992. godine Riza Halimi, osnivač Partije demokratskog delovanja inicirao je referendum među Albancima sa pitanjem da li su za stvaranje kulturne i političke autonomije sa mogućnošću pripajanja Kosovu. Iako je preko 90 odsto Albanaca izašlih na referendum na ovo pitanje odgovorilo pozitivno, on nikada nije realizovan a nije ga priznala ni međunarodna zajednica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bole

    21:52 // 27. 8. 2015.

    Zar to već nije dobio? Evo sutra da se to reši.

  • Lola

    18:02 // 27. 8. 2015.

    Treba im dati, radi mira u kuci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: