Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 18. 11. 2022.

| Politika

Mustafa pred drugim mandatom na čelu NSA, lista koju predvodi Zaharijev osvojila većinu na izborima za NSB

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
glasanje izbori
Kamberijeva stranka imaće 5 predstavnika u Nacionalnom savetu Albanaca, lista koju predvodi Zaharijev 13 od 19 članova u Nacionalnom savetu Bugara; foto: A. K.

Prema zvaničnim rezultatima Republičke izborne komisije, najviše glasova za članove Nacionalnog saveta Albanaca dobila je Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija (4.155), koja će imati 5 predstavnika u novom sazivu. Po broju mandata, iako manje glasova, sa njom je izjednačena Alternativa za promene Šćiprim Arifija, pa će koalicini sporazum presuditi ko će voditi Savet. Ubedljiv pobednik izbora za Nacionalni savet Bugara je predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i njegova lista “To smo mi - Prirodni pokret - Vladimir Zaharijev” koja je dobila 13 mandata.

Drugoplasirana Alterantiva za promene, kako je objavio RIK, osvojila je 3.824 glasa, međutim Kamberijeva stranka ima bolji koalicioni potencijal za nastavak vođenja Nacionalnog saveta Albanaca jer je sa Demokratskom partijom predsednika Opštine Bujanovac Nagip Arifija i Pokretom za demokratski progres koji vodi Šćipim Musliju u koaliciji u opštinskoj vlasti u Bujanovcu, a sa Demokratskom partijom Albanaca je vodila Savet u prethodnom mandatu.

Kanditat Partije za demokratsko delovanje za drugi mandat na čelu NSA Ragmi Mustafa kaže za Južne vesti da su pregovori sa drugim strankama u vezi sa koalicijom u toku.

Videćemo kako će to proteći da bi na kraju konstituisali Nacionalni savet Albanaca. I ubuduće ćemo nastaviti sa dobrim radom, kao i do sada. Ono što je važno je pitanje obrazovanja, kulture, informisanja i upotreba albanskog jezika kao oficijalnog - kaže Mustafa.

Prema zvaničnim rezultatima RIK-a, na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca Demokratska partija sa 1.762 glasa i Pokret za demokratski progres sa 2.289 glasova, osvojili su po 2 mandata u novom Savetu, dok će Demokratska partija Albanaca sa 1.032 glasa imati jednog predstavnika.

Saziv Nacionalnog saveta Albanaca čini 15 članova, a za većinu je potrebno 8 mandata.

Na izborima za Nacionalni savet Bugara lista “To smo mi - Prirodni pokret - Vladimir Zaharijev” dobila je 5.625 glasova ili 13 mandata.

Sa većinom od 13 članova se očekuje da predsednik Nacionalnog saveta Bugara, koji ima 19 članova, opet bude Stefan Stojkov.

Drugoplasirana je lista “Koreni - Vladica Dimitrov” koju predvodi predsednik Opštine Dimitrovgrad, sa 2.399 glasova, što je 5 mandata.

Na trećem mestu nalazi se lista “Za Bugare u Srbiji” koja je osvojila 865 glasova ili jedan mandat.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: