Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:08, 11. 6. 2020.

| Politika

NKD: Izborne liste ne ilustruju predizborne programe stranaka o decentralizaciji

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
izbori
Ko će se boriti za decentralizaciju u Narodnoj skupštini? Foto. Lj. M.

Da se predizborni programi stranaka i želje za reformom izbornog sistema ne mogu ilustrovati njihovim listama za narodne poslanike, jer i pored toga što tvrde da se zalažu za ravnomerni regionalni razvoj, većina njihovih kandidata je iz četiri najveća srpska grada, među kojima je i Niš - zaključci su Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD).

Ko će se boriti za decentralizaciju u Narodnoj skupštini - analizirao je NKD na osnovu podnetih lista za predstojeće izbore 21. juna. Fokus im je bila teritorijalna zastupljenost i gde su na listi kandidati iz četiri najveća grada Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. izborne liste analiza Kod manjinskih stranaka primetna centralizacija na lokalu; foto: NKD

Zaključak je da se želje pojedinih stranaka za reformom izbornog sistema ne mogu ilustrovati njihovim listama, kao i da se ne slažu sa njihovim programom.

Uprkos tome što su decentralizacija, ravnomerni regionalni razvoj, demetropolizacija i debeogradizacija česte stavke u programima političkih stranaka, sadržina izbornih listi i zastupljenost kandidata iz većih gradova, posebno Beograda, ukazuju na suprotne tendencije - ističu u NKD.

Povod za istraživanje, koje u celosti možete videti ovde, kažu u NKD, je činjenica da građani 57 od 174 gradova i opština u Srbiji u poslednja četiri saziva Narodne skupštine nisu imali predstavnika u parlamentu.

Takođe, u aktuelnom sazivu nema više od polovine opština u Srbiji (107), pojašnjavaju, a dok su u protekla četiri saziva poslanici iz Beograda imali čak 360 mandata, građani 13 opština u Srbiji nikada nisu imali svoje predstavnike.

Teritorijalna nereprezentativnost i glasanje za liste umesto za ime i prezime razlog su potrebe za urgentnom reformom aktuelnog izbornog sistema, koji birače pretvara u glasače, a poslanike u partijske vojnike. Međutim, kvalitativnom analizom podnetih listi zaključujemo da se želje pojedinih stranaka za reformom izbornog sistema ne mogu ilustrovati njihovim listama. Srbiji je potrebna suštinska promena izbornog sistema i ona ne sme ostati samo floskula za kampanju ili predizborno obećanje - ističu.


Šta pokazuju liste, a šta programi stranaka?

Listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu" u čijem je programu i decentralizovana Srbija, navode u NKD, čini 44,8% kandidata iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, a u prvih 50 na listi je 64% ljudi iz pomenutih gradova, od čega je čak 28 kandidata u prvih 50 iz Beograda.

Za reformu izbornog sistema, sa fokusom na glasanje za ličnost, a ne za političku partiju, kao i za demetropolizaciju - zalaže se lista "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju", ali prema analizi NKD na njoj je više od tri četvrtine kandidata iz Beograda, Niša i Kragujevca, a čak 184 kandidata je iz prestonice.

Na ovoj listi čak 41 mesto u prvih 50 zauzimaju kandidati iz Beograda, i 109 od prvih 150 mesta zauzimaju kandidati iz tri grada - dodaju u NKD.

I pokret "Metla 2020" se zalaže za reformu izbornog sistema, a u programu zagovaraju i personalizaciju narodnih poslanika i debeogradizaciju, ali se to ne može zaključiti iz njihove liste, jer je i na njoj većina kandidata iz velikih gradova (70,2%) - od 235 kandidata njih 125 je iz Beograda (53,1%).

44,3% mesta na izbornoj listi Pokreta slobodnih građana takođe zauzimaju Beograđani, utvrdio je NKD, uprkos tome što se i ovaj pokret zalaže za decentralizaciju zemlje i ekonomski, društveni i kulturni razvoj nerazvijenih područja.

Izborna lista "Suverenisti" među prvih 100 kandidata ima njih 42 iz prestonice, a među ciljevima programa navodi decentralizaciju, ravnomeran regionalni razvoj i autonomiju. Lista "Nek maske padnu, koalicija Zelene stranka i Nove stranke", koje u programskim ciljevima imaju decentralizaciju i jačanje lokalnih samouprava, broji 78% kandidata među prvih 50 iz Beograda, Novog Sada i Niša - kažu u NKD.

Ravnomerni razvoj svih delova države, samostalnost lokalnih samouprava i reforma političkog sistema - deo je programa Pokreta "Levijatan - Živim za Srbiju" i ona je još jedan primer nepodudaranja sa listom - skoro 77% kandidata iz Beograda, Niša i Novog Sada, dok je samo iz Beograda više od 57%.

Uprkos tome, zagovaraju da građanima treba omogućiti da direktno biraju svoje predstavnike na svim nivoima - dodaju u NKD.

NKD je takođe zaključio da je kod manjinskih stranaka primetna centralizacija na lokalu.

Na listi "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" nema Nišlija i Kragujevčana, samo jedan kandidat je iz prestonice na listi "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja", a Beograđana nema na listi "Albanske demokratske alternative - Ujedinjena dolina" gde su kandidati isključivo iz Preševa i Bujanovca, kao i jedan iz Medveđe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Киза

    09:41 // 13. 6. 2020.

    Многе "странке" и немају чланство и структуру ван Београда или Н. Сада. Цео изборни систем је лош! Избори би морали бити по систему "1 општина -1 посланик", именом и презименом! Тако би се многе "престоничке" комби партије угасиле и нестале са сцене! И принцип "преливања" гласова партија које нису прешле цензус би нестао. Али све ово не одговара најјачима, тако да од промена ништа нема!

  • Mara

    14:25 // 11. 6. 2020.

    Svašta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: