Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 18. 4. 2024.

| Politika

NPS predlaže da na Panteleju budu izgrađeni Dom zdravlja i park kao Čair

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
pijaca pantelej 3
Plan Narodnog pokreta Srbije; Ilustracija; foto: M. K.

U jeku ubrzane gradnje u Nišu, Narodni pokret Srbiji predlaže da na 33 hektara u Gradskoj opštini Pantelej bude izgrađen veliki park poput Čaira, Dom zdravlja sa svim specijalističim službama i kompleks za sportske sadržaje.

čair Žele park poput Čaira; foto: Ljubica Jocić Na zemljištu koje se prostire od Crkve Svetog Pantelejmona na Somborskom bulevaru, preko Kotorske ulice do ulice Vase Pelagića, umesto zgrada Narodni pokret Srbije bi hteo da se omoguće građanima drugi sadržaji.

Ovo neizrađeno zemljište, površine preko 33ha treba biti planirano i uređeno, na samo za dobijanje javne zelene površine koja je Panteleju preko potrebna, već i za izgradnju Doma zdravlja na Panteleju, kao i kompleksa za sportske sadržaje - navode iz NPS-a.

Predsednik Opštinskog odbora Pantelej NPS Nikola Ilić izneo je plan te stranke o urbanističkim rešenjima.

Osnovna ideja je izgradnja ozbiljnog parka, poput parka Čair sa svim potrebnim sadržajima, koji bi istovremeno činio pluća naše opštine i centar kulturnog i sportskog života. Opštini sa najmlađim stanovništvom je potrebniji Dom zdravlja sa svim specijalističkim službama, od verskog objekta koji opština već ima i naziva se po njemu - kaže Ilić.

Investitor Investitori izbegavaju obaveze; foto: JV Gradska vlast je najavila da će urediti park na Panteleju na severnoj strani Somborskog bulevara, na površini od ukupno 2,8 hektara i da će se tu naći ne samo park, već i crkva, škola, vrtić i objekti ugostiteljske namene. NPS to naziva “urbanističkim nasiljem”.

Ukoliko odbacimo ralnu mogućnost da se nosioci gradske vlasti u osvit lokalnih izbora u Nišu razbacuju obećanjima, onda analiza ovakve najave može ukazivati samo na jedno-obezbeđivanje samom investitoru ispunjenje zakonske obaveze na projektovanje zelenih površina u okviru stambenog kompleksa, a kroz najave uređenja manje zelene površine - navode iz NPS-a.

Naime, investitor bi svoju zakonsku obavezu na obezbeđenje zelenih površina mogao da izbegne kroz obavezu uređenja manje javne zelene površine, odnosno parka.

Inače, u urbanizmu park je zelena površina od najmanje 5 hektora, a u Nišu takve standarde ispunjavaju samo Čair i Niška Tvrđava. Iz Narodnog pokreta Srbije kažu da će se zato zalagati da Niš dobije još neki park umesto već brojnih “parkića”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MILE matevčanin,Žika kameničanin

    21:29 // 19. 4. 2024.

    Pantalej je NAŠ!
    Abe i mi se pitamo,ovi odozdo se osiliše pa oče i park i crkvu i autodrum za karting i Sinđelić fudbalski klub da nam preotnu ,pa Ofk Niš
    Eno u ALOHU hotelče na kružni tok kuju planove da Sinđu uzmu pod svoje i kao će jure da uđu u Prvu ligu.A zamisli Ofk Niš da bude filijala Sinđi .
    Će vidimo ishod,Mi ,durlanci,pa pravi pantalejci ne damo naši klubovi.Vrežinci im dali Proleter.

  • Durlanac

    17:28 // 19. 4. 2024.

    Ma sta ce nam parkovi dom zdravlja i slicno.... Jos jedno 40 zgrada obavezno jos 20 kazina kladionica jedno 20tak trafika ali obavezno moj kiosk...

  • Dejan

    09:18 // 19. 4. 2024.

    Odličan predlog. Na Panteleju se poslednjih godina više ne diše. A od Studeničke do restorana Romanse bukvalno svakodnevno započne kopanje temelja za novu zgradu. Infrastrukturna katastrofa u režiji niških Turaka SNSeldžuka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: