Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 17. 4. 2016.

| Politika

Na izborima u Preševu 8 izbornih lista

Autor:Radoman IrićIzvor:Južne vesti
490x370-Presevo-I-M.jpg
Srbima male šanse za ulazak u Skupštinu Preševa; foto: I.M.

Na predstojećim lokalnim izborima u Preševu naći će se 6 albanskih, jedna srpska i jedna mešovita lista sa ukupno 225 kandidata koji će se boriti za 38 mesta u lokalnoj Skupštini.

Ipak, oko 2.200 Srba, koliko ih ima u Preševu, pod uslovom da 24. aprila izađu u maksimalnom broju, mogu da osvoje samo 2 odbornička mesta, čime bi i dalje bili samo „dekor“ u lokalnom parlamentu.

Borba za lokalnu vlast vodiće se između dve najjače albanske partije – vladajuće Demokratske partija Albanaca (DPA) aktuelnog predsednika opštine Ragmija Mustafe i opozicione Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija.

Halimi, nezvanični lider svih Albanaca juga Srbije još od 1980. godine, ovoga puta probaće da, posle 10 godina, konačno „preotme“ vlast od Ragmija Mustafe.

Lideri i članstvo ovih dveju partija u kampanji na terenu ne biraju sredstva, pa je tako u četvrtak, na promociji PDD-a u Rajincu, poprilično oštećeno 9 automobila čiji su vlasnici „nepozvani gosti“ iz Rizinog tabora.

Jedini koji bi mogao da se umeša u ozbiljnu izbornu trku sa njima jeste nemački Albanac Šćiprim Arifi sa armijom mladih Preševljana koji su protekle godine pristupili Alternativi za promene (AP).

Arifi je za kratko vreme osvojio simpatije ne samo mladih, a najbolji dokaz za to jeste podatak da Alternativa za promene ima svoje mesne odbore bukvalno u svakom selu opštine Preševo.

Preostali akteri predstojeće političke utakmice, pre svih Demokratska unija Doline (DUD) Skendera Destanija i Demokratska unija Albanaca (DUA) Rahmija Zuljfijua, po svemu pokazanom, trenutno nemaju neke visoke ambicije, ali svakako „igraju na kartu“ da budu deo buduće lokalne vlasti.

Ipak, za predstojeće izbore prijavljena je i lista PUPS-a gde su se, po prvi put od uvođenja višestranačja 1990. godine na jednoj listi našli zajedno Srbi i Albanci, a njihov izborni rezultat videće se posle izbora, 24. aprila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: