Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 4. 11. 2022.

| Politika

Na izborima za savete nacionalnih manjina 3 bugarske i 5 albanskih lista

Autor:Lj. FIlipov, M. DejanovićIzvor:Južne vesti
glasanje izbori
Izvori 13. novembra; foto: A. K.

Izbori za pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji zabranjeni su 13. novembra, ali su južnjaci najviše zainteresovani za izbore za bugarsku, albansku i romsku zajednicu, a najveći broj kandidata i lista za ove nacionalne manjine dolazi sa juga. Među nosiocima liste su predsednici opština Dimitrovgrad, Bosilegrad i Bujanovac.

Republička izborna komisija objavila je 3 liste kandidata za članove Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, a za razliku od prošle godine, sada će biti još jedna lista.

Iako su na prošlim izborima izašli zajedno, sada Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad, i Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, vode dve odvojene liste. Predsednik najavljuje kažnjavanje građana Dimitrov predvodi jednu od lista; foto: JV

Na listi "To smo mi - Prirodni pokret - Vladimir Zaharijev" nalazi se 19 kandidata, ali je pored predsednika Opštine Bosilegrad na listi i Stefan Stojkov, aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Bugarske.

Listu pod rednim brojem 2 – „Koreni – Vladica Dimitrov” predvodi aktuelni predsednik Opštine Dimitrovgrad, ali većina kandidata dolazi iz rigidnog pograničnog grada, a neki iz Pirota, Niša i Pančeva.

U njoj su i predsednik SO Dimitrovgrad Zoran Đurov i njegova koleginica iz Pirota Milena Dimitrijević. zaharijev I ovde ide na pobedu; Foto: JV

Većina Dimitrovgrađana popunjava i treću najavljenu izbornu listu bugarske nacionalne manjine „Za Bugare u Srbiji“. Slađana Ivanov je na čelu ove liste, ali na njoj je, između ostalih, i Nebojša Ivanov, direktor Regionalne deponije Pirot i bivši predsednik Opštine Dimitrovgrad.

Građani Srbije romske nacionalnosti biraće između dve liste - "Srbija za Rome - Zajedno možeme sve", na kojoj je i 6 južnjaka, i liste "Za jedinstvo Roma Srbije", koju predvodi Ibro Idić iz Bujanovca, a na kojoj je većina kandidata sa juga zemlje.


Albanci u 5. koloni

Kao i 2018. godine, u izbornu trku za članove Nacionalnog saveta Albanaca ulazi 5 albanskih lista - Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, čiji je nosilac kandidat za drugi mandat na čelu NSA Ragmi Mustafa, Alternativa za promene Šćiprim Arifija, Demokratska partija Nagip Arifija i Pokret za demokratski progres Šćiprim Musliju.

Nosilac liste “Demokratska partija Albanaca” Ragmi Mustafa je u nekoliko mandata bio predsednik Opštine Preševo, a prvi na ovoj listi je diplomirani pravnik Enver Mehmeti.

Nosilac i prvi na listi stranke predsednika Opštine Preševo Šćiprim Arifija i njihov kandidat za predsednika NSA je diplomirani ekonomista iz Velikog Trnovca, odbornik u bujanovačkoj Skupštini i sin komandanta Lešija, jednog od vođa Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe - Levent Ćazimi.

Prvi kandidat Demokratske partije predsednika Opštine Bujanovac Nagip Arifija je diplomirani inženjer agronomije Agim Haliti, a u izbornu trku ove godine ušla je i stranka zamenika predsednika Opštine Bujanovac Šćiprim Muslijua, koji je i nosilac te liste, dok je prvi na listi pravnik i odbornik u bujanovačkoj Skupštini Nevzad Lutifu.

mustafa Mustafa dosadašnji predsednik opet u trci; printskrin: Facebook/Mustafa Na glasačkom listiću naći se i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, ali će nosilac i prvi na listi biti dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa.

Za razliku od predhodnih izbora, Pokret za reforme Samija Salihua ove godine nije podneo listu za izbore za nacionalne savete manjina.

Bira se 15 čanova albanskog Saveta, 19 bugarskog i 35 romskog, a od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, članovi se biraju neposredno u 19, dok se u 4 biraju putem elektorskih skupština.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ko nas ...

    15:23 // 4. 11. 2022.

    Vise oni imaju predstavnika.Nego ja srbin nislija u gradsku skupstinu.A za parlament u bg necu ni da pricam uopste...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: