Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 26. 5. 2020.

| Politika

Na listi SNS u Nišu najviše pravnika, predvodi ih novinarka, a samo Rajković iz Vulinove stranke

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
VAK_2526
Prvi predali listu sa 3.050 kandidata, nosilac Dragana Sotirovski; foto: Vanja Keser

Od 61 kandidata SNS za odbornike niške Skupštine, čak 14 su pravnici, među njima i optuženi Boban Džunić čije suđenje nikako da počne. 10 je ekonomista, a ne zaostaju puno ni lekari - 6. Ima i preletača, a listu predvodi novinarka Dragana Sotirovski. Iako je koaliciona lista, Pokret socijalista ima samo jednog predstavnika - Radeta Rajkovića.

sns slogan izbori 2020 Lista nosi samo Vučićevo ime, foto: B. S.Da je stranka postala jedan čovek potvrđuje i ime liste “Aleksandar Vučić - Za našu decu”. Ko ne zna Vučića ne bi znao da je on predsednik SNS, a da je većina kandidata na listi iz te stranke. Tako je na republičkom nivou, ali i u svakoj opštni i gradu, pa i u Nišu.

To je jedan od političkih presedana, koji u ovom izbornom ciklusu nisu retkost, jer je nepisano pravilo da uvek pored imena lidera stoji i ime stranke. Odavno je prestala da bude praksa da na lokalu liste nose ime čoveka koji bi trebalo da vodi opštinu ili grad, već se upisuje ime predsednika stranke.

Spekulisalo se da naprednjaci u Nišu za takvo ime liste imaju i motiv više, jer maltene do njene predaje početkom marta nisu odlučili ko će biti njihov kandidat za gradonačelnika. Tri imena koja su bila u opticaju zauzela su i prva 3 mesta - Darko Bulatović, Zvezdan Milovanović i prva na listi Dragana Sotirovski, koja je i rekla da za odluku o gradonačelniku treba sačekati izborne rezultate.

VAK_2440 Ko će biti kandidat za gradonačelnika?; foto: Vanja Keser

Da mi prvo završimo izbore. Evo ovom prilikom i pozivam građane Niša da izađu na izbore i da zaokruže broj 1 i Srpsku naprednu stranku i listu koja se zove "Aleksandar Vučić - za našu decu", a onda ćemo o tome dalje razgovarati. S obzirom na to da su pred vama ovde budući odbornici Grada Niša i da će između ostalog oni odlučivati ko će biti prvi među jednakima - rekla je Sotirovski.

Aktuelni gradonačelnik Bulatović pre 4 godine bio je 7. na listi, ali kako je rekao nekadašnji funkcioner SNS Ljuba Slavković, upravo odlukom Vučića on je postavljen u fotelju gradonačelnika Niša.

Odbornička lista SNS 2020, dosta se razlikuje od one iz 2016. godine. Počevši od Sotirovski puno je novih imena, a najviše je pravnika.

Najbolje rangirani pravnik je upravo Bulatović, a tu su i pravnice Jasmina Barać Petrović na 4. i Olivera Igić na 9. mestu. Igićeva je poznata kao predsednica Komisije za izbor direktora javnih preduzeća i konkursa koji je bio jedan od najnetransparentnijih u skorijoj istoriji Niša i koji je na kraju rezultovao poništavanjem dela odluka Komisije od strane Gradskog veća i ozbiljnim svađama unutar SNS.

Kao prvobranilac učestvovala je u i procesu protiv nezakonito otpuštenog inspektora niške policije Nebojše Blagotića.

Džunić Džunić je bio uhapšen još 2017; foto: Vanja KeserOd pravnika tu je i Ivan Jovanović iz Direkcije za javni prevoz, odbornik i doskorašnji predsednik Odbora za imenovanja u prošlom sazivu, ali i Boban Džunić, takođe poznat iz prošlog saziva, ali i po hapšenju zbog sumnje na finansijske malverzacije u Opštini Palilula i to iz projekta EU “Living green”.

Protiv njega je Tužilaštvo po drugi put podiglo optužnicu u julu prošle godine, ali je Viši sud i dalje ne potvrđuje.

Optužnica je na potvrdi u Sudu - rekli su u Višem javnom tužilaštvu u februaru.


Mesta za preletače

Na listi su se pod logoom SNS našli i preletači - Goran Milosavljević, aktuelni pomoćnik gradonačelnika i nekadašnja perjanica SPO i Dušica Davidović, nekada u DS, pa u Koaliciji za Niš, Samostalnom DSS-u, a sada u SNS.

marko-milenkovic-srs-arhiva-ljm Nekada SRS, a danas SNS; foto: Lj. M. arhiva

Tu je i Marko S. Milenković, poverenik SNS za Žitorađu koji je u ovu stranku prešao 2017. godine iz Srpske radikalne stranke iako je u tom trenutku bio njihov narodni poslanik. Trenutno je savetnik ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Nikola Ilić, nekada u vrhu Jedinstvene Srbije u Nišu, sada je na 33. mestu kao kandidat SNS, jer je sa grupom partijskih kolega u novembru 2018. prešao kod naprednjaka.


Lekari i politika

Čak 6 lekara je na listi SNS u Nišu za predstojeće izbore, a predvodi ih bivši gradonačelnik i doskorašnji šef Odborničke grupe SNS Zoran Perišić koji je na 5. mestu.

Zatim slede lekari Boris Đinđić na 10. mestu, Bratislav Šarac na 14, pa Vladan Ćosić zamenik direktora KC Niš na 18. mestu.

Mladi doktor medicine (1995) Vuk Popović je na 29. mestu, a Ljubomir Dinić lekar specijalista na 47. mestu.


Prstohvat koalicionih partnera

Iako je Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista jedan od najglasnijih u odbrani politike SNS i Aleksandra Vučića, njegova opcija u Nišu dobila je svega jedno mesto na zajedničkoj izbornoj listi.

PS će predstavljati lider stranke u Nišu Rade Rajković, aktuelni direktor Studenstkog centra i predsednik Skupštine.

sns Novi-stari partneri, ali samo 2 mesta za SDPS; foto: printscreenOn je najbolje kotiran i nalazi se na 11. mestu, dok je na 22. Nebojša Ranđelović, profesor Pravnog fakulteta, nekada u DS-u, LDP-u, Niškoj priči, a sada kod Rasima Ljajića u SDPS-u.

Sledi Mirjana Lapajne (PUPS) na broju 23, koja je ranije bila većnica u Opštini Crveni Krst.

PUPS ima još 2 kandidata, 2 penzionera Slavoljuba Savića i Dušana Todorovića, dok je SDPS dobio još jedno mesto - na poziciji 50 je Sanja Grozdanović Matić i tu se priča sa koalicionim partnerima završava.


Ništa bez dobro poznatih imena

nenad stanković Stanković standardno na listi; foto: S. M.Svoje mesto na listi našao je i Nenad Stanković nekada čak i potpredsednik parlamenta, a trenutno PR Direkcije za javni prevoz.

Tu su Dragan Đorđević i Srđan Jovković iz Opštinskog odbora Medijana, kao i Mima Živković poznata po svom zaposlenju u Opštini Medijana. Kao i Uroš Radulović i Milena Injac koji su bili i u prošlom sazivu parlamenta.

Mesta na listi je bilo i za najbliže saradnike visokih funkcionera SNS. Tako je na 26. mestu još jedan pomoćnik Bulatovića, Miloš Milošević. Još jedan blizak gradonačelnikov saradnik kandidat je za odbornika, Miloš Sekulić.

On je u prošlom sazivu sedeo u odborničkim klupama, ali su mu sada šanse male s obzirom da je tek na 54. mestu.

miloš milošević Milošević pomoćnik, ali za svaki slučaj i odbornik; foto: S. M.

Nešto bolje kotiran, na 45. je Marko Ljubenović, donedavno desna ruka zamenika gradonačelnika Miloša Banđura koji je sam na 7. mestu.

Kompletnu listu pogledajte - ovde.

Podsetimo, lokalni izbori održavaju se 21. juna, a na do sada je liste podnelo 7 partija, pokreta i grupa građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Omg

    18:15 // 29. 5. 2020.

    Ponekad se pitam da li je moguće da su ovo dike sns-a? Znaci bruka.

  • ja

    16:25 // 28. 5. 2020.

    Puuu...

  • Limunko

    22:38 // 27. 5. 2020.

    Sodome i Gomore... I, zašto im dati glas. Zovu telefonom iz nekog štaba, pitaju me da li cu opet podržati Vucica kao i na prošlim izborima. Rekoh, nisam ni na prošlim, što bi na ovim? Kad bih i glasao za Vucica u Nisu, moj glas bi išao Bulatoviću (2016) ili Sotirovskoj (2020), a toliko bez mozga nisam. Cujem, sad ljude zovu i pitaju kako da im pomognu, ne znam gde su stekli kapital, profit da dele

    • Alarm

      06:05 // 28. 5. 2020.

      2016. nismo ni znali da nam pripremaju crnogorca Bulatovica, sto je mozda zbunilo ljude, ali sada znamo da hoce Sokobanjku. I upravo zbog toga, moj glas neće dobiti! Idemo na BOJKOT!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: