Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:15, 23. 3. 2019.

| Politika

Na protestima na jugu demonstranti ponovili lokalne zahteve

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
protest prokuplje
Ponovo protesti na jugu Srbije, foto: Lj. M.

I ove subote nezadovoljni građani šetali su na protestima “1 od 5 miliona” u Pirotu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Prokuplju i poručili da je “vreme da se ujedine i smene aktuelnu vlast”. Nezavisno od ovih građanskih protesta, drugi put su se okupili i nezadovoljni Svrljižani.

Da je vreme za akciju i proteste, a ne za velike priče, poručio je jedan od čelnika Narodne stranke Vladimir Dobrosavljević okupljenim Piroćancima koji su se i ove subote okupili na Trgu pirotskih ratnika.

Po 15. put su protestovali Piroćanci, a ono po čemu se ovaj skup razlikovao od svih proteklih je to što se po prvi put građanima obratio govornik koji nije iz Pirota.

Moramo da učinimo nešto da bismo mogli da gledamo kako naša deca stasavaju uz nas, da bismo mogli da gledamo naše unuke, da bismo mogli da vidimo kako je Srbija ponovo nova država, a ne država kriminalaca. A mi kao narod ponovo slobodni, a ne turska raja - rekao je Dobrosavljević.

protest pirot Dobrosavljević govorio u Pirotu, foto: Lj. F. Predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke osvrnuo se na trend odlaska medicinskih radnika u inostranstvo, tvrdeći da ako se to nastavi, građane neće imati ko da leči.

Čitave porodice napuštaju zemlju, to ne bi izdržala ni mnogo veća zemlja. Nemamo toliko glava da bismo mogli da ih izvozimo. Pitanje je da li će nas biti kao naroda i hoćemo li biti normalna država - rekao je on.

Nakon njegovog govora građani su krenuli standardnom rutom do česme Guševica i nazad.

Večeras se protestovalo i u Babušnici, a na platou ispred Doma kulture govorio je student Vukašin Blagojević koji je poručio da nije vreme za podele već za ujedinjenje oko zajedničkog cilja - smene Aleksandra Vučića.

Uzeli ste mi celo detinjstvo, samo kako biste vi živeli veličanstveno. Ovo nije demokratija, ovo je robovlasničko društvo, gde radnici nemaju nikakva prava i rade za minimalac - rekao je student.

Podsetio je okupljene na borbu meštana sela Rakita i ćutanje lokalne vlasti, a sledeće okupljanje najavio je za sledeću subotu, 30. mart.


Protestovali i Vlasotinčani, Lebančani i Prokupčani

Osme subote zaredom ispred skupštinske zgrade okupili su se nezadovoljni Vlasotinčani i pored zahteva koje nisu menjali, poručili da osuđuju prošlonedeljno hapšenje građana, pre svega studenata u Beogradu.

Napominju da su i građani koji se plaše da izađu na ulicu, pa i članovi SNS, nezadovoljni aktuelim režimom. protest vlasotince Osmi protest u Vlasotincu, foto: Aleksandar Cvetković

U svakodnevnom razgovoru sa sugrađanima primećujemo nezadovoljstvo. Svima je jasno da se ovaj sistem polako urušava. Broj okupljenih na protestima u Vlasotincu nikako ne odražava stvarni stepen nezadovoljstva građana ovog kraja. Onaj ko u to veruje je u najmanju ruku politički naivan - kažu organizatori.

Sledeće protestno okupljanje najavli su za subotu, 30. mart.

Protestima su se i ove subote pridružili Lebančani, koji su prošetali ulicama grada.

Deseti put zaredom protestovali su Prokupčani, a pored lokalnih govornika koji su se obratili okupljenim građanima, vecerašnji gost bio je predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović koji je pozvao na istrajnost i hrabrost. protest prokuplje Šetali i Prokupčani, foto: Lj. M.

Režim je uplašen, povlači nerazumne poteze i srlja iz greške u grešku. Jedan od primera je i vaš sugrađanin Milan Blagojević iz Žitorađa koga su Vučićevi lokalni batinaši brutalno pretukli - rekao je okupljenima Paunović.

Podsetio je da je ova vlast uzurpirala čitav sistem i predupredila ga SNS, te da će narod osloboditi zemlju od manipulatora i lažova na svim nivoima vlasti.

Nakon govora građani su krenuli u protestnu šetnju pešačkom ulicom u Prokuplju, a skup je protekao bez incidenata.


Svrljižani traže ostavke lokalnih funkcionera

Po drugi put, veliki broj Svrljižana okupio se u gradskom parku, tražeći ostavke svih lokalnih funkcionera. protest svrljig Nezadovoljni Svrljižani se ponovo okupili, foto: A. K.

Okupljenima se obratio organizator protesta “Za spas Svrljiga” zanatlija Bratislav Mitić koji je govorio o negativnim stvarima na lokalu.

Na naših prethodnih 5 pitanja predsednica Opštine “otvorila je Zakon o lokalnoj samoupravi” tako da praktično napravimo program i da izađemo na izbore, kao da je sve posle izbora nebitno - rekao je Mitić.

Pored njega na protestu je govorio i doktor hemijskih nauka Milan Stojković, a protest se nastavio šetnjom centralnim gradskim ulicama. Organizatori su podsetili da njihov protest nije deo “1 od 5 miliona”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Juznjak

    20:44 // 24. 3. 2019.

    Bravo za ljude iz malih mesta - treba imati hrabrosti javno istupiti protiv lokalnih moćnika!!! Babušnica, Vlasotince, Lebane i Svrljig - svaka čast, kapa dole!

  • Gaga

    14:47 // 24. 3. 2019.

    Botovi ne zagadjujte jedini istiniti portal.Biće nas sve više na protestima, do pobede!

  • Nislijka kome je vise i Apelacija nanela nesagledivu stetu . Ali Vrana Vrani oci nevadi.

    12:34 // 24. 3. 2019.

    Zahtev da se odma razrese sudije Viseg i Apelacijonog suda
    To je leglo koje se mora ukloniti kako bi drzava pocela da funkcijonise na zdravim osnovama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: