Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 7. 3. 2020.

| Politika

Na sajtu Grada Vranja vest da je SNS predao listu, a gradonačelnik podržao stranku - stručnjaci kažu zloupotreba

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
sns vranje
Stručnjaci smatraju da se model gde su partija i država srasli primenjuje i na lokalu; foto: MIlica Dejanović

Vest o tome da je koalicija Srpske napredne stranke u Vranju prva predala listu za lokalne izbore, čiji je nosilac prvi čovek Vranja, pored medija preneo je i zvanični sajt Grada Vranja. Stručnjaci ocenjuju da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla da istraži ovaj slučaj zbog mogućeg kršenja zakona i korišćenja javnih resursa za promociju stranke i da je to primer zloupotrebe javnih resursa.

Na zvaničnom gradskom sajtu piše da je listu “Aleksandar Vučić - Za našu decu” podneo predsednik vranjskih naprednjaka Slaviša Bulatović, a da je prvi na listi gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, koji je rekao da lista treba da nastavi započeto.

Ova lista treba da nastavi ono što smo započeli 2016. godine, a to je da vodimo Vranje u napredak, u nove perspektive, jer smo pokazali u prethodne četiri godine da znamo da upravljamo gradom - istakao je dr Milenković, a piše na gradskom sajtu.

Upravo to, smatra Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja i jeste primer zloupotrebe javnih resursa, u ovom slučaju sajta Grada za promociju gradonačelnika koji koristi sajt da promoviše stranku koja ga je kandidovala za gradonačelnika, odnosno listu koju će predstavljati na narednim izborima.

Ovde se može govoriti o kršenju člana 27. i 29. koji zabranjuju javnim funkcionerima da koriste javna sredstva za promociju partije i sugerišu da javni funkcioneri ne mogu da podrede javni interes svom privatnom interesu - kaže Gavrilović.

Takođe, kako kaže, ima elemenata da Agencija za borbu protiv korupcije ispita slučaj.

Pošto je političko organizovanje privatna stvar svakog građanina, onda to jeste nešto što bi Agencija mogla da oceni kao nešto suprotno zakonu. Takođe, u Ustavu Srbije član 6. kaže da javni funkcioner ne može da koristi javnu funkciju za ostvarivanje privatnog intresa. Imajući u vidu da to nije jasno definisano i da je Agencija tu pasivna, takve stvari ostaju nesakcionisane - kaže Gavrilović.


Model preuzet od Vučića

Dodaje, da je problem u tome što Srbija nema odvojene stranačke i javne funkcije i da je dozvoljeno da se tako nešto objavi na partijskom sajtu ukoliko je gradonačelnik potpisan kao član stranke.

To je model koji je preuzet od Vučića. Po Ustavu Aleksandar Vučić ne bi mogao da učestvuje na izborima, jer je predsednik države i svojim autoritetom pomaže Srpskoj naprednoj stranci da ostvari dobar rezultat. Kad uđe u Skupštinu ta ista lista njega treba da kontroliše, a kako ako je toj istoj listi pomogao da napravi dobar rezultat? - priča Gavrilović.

Na kraju, zaključuje, da je ključni problem to da ćemo imati Skupštinu koja neće raditi svoj posao pored donošanja zakona, a to je kontrola vlasti i da se taj model gde su partija i država srasli sada primenjuje i na lokalu.

Podsetimo, nakon Bojnika, Leskovca, Svrljiga i Niša, naprednjaci su i u Pirotu, Vranju i Lebanu predali liste kandidata za odbornike koji će se birati 26. aprila. Sve liste maju isto ime “Aleksandar Vučić - Za našu decu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ahm

    07:02 // 8. 3. 2020.

    Zar jije zloupotreba sto "tzv predsednik svih gradjana" javno ide u kampanju a sve koji drugacije razmisljaju zove banda,izdajnici,a svoje gradjane lenjim i glupim?

  • kulina

    23:45 // 7. 3. 2020.

    Pa šta (ima veze, mi smo i zakon i država)! E tako se razmišlja u sekti, od vrha,od prvog oa do zadnjeg lokalnog kabadahije.

  • Ustavobranitelj

    22:35 // 7. 3. 2020.

    Znaci ovo je drzava bezakonja ili bolje receno drzava u kojoj oni koji treba da sprovode zakon oni ga krse svakog dana na angro, dokle bre vise.

    • Dejan Zdravkov

      21:04 // 8. 3. 2020.

      Dok se narod ne opameti, ali od toha nema nista jer je dobar deo plitak k'o potok!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: