Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 1. 12. 2022.

| Politika

Načelnica Opštinske uprave u Gadžinom Hanu smenjena, optužbe za malverzacije oko kamenoloma

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
mandara2
U ceo slučaj umešana i predsednica Skupštine opštine Gadžin Han; foto: Privatna arhiva/JV

Načelnica Opštinske uprave Gadžin Han Ljiljana Petrović smenjena je jer je, kako piše u rešenju, prikrila dokumenta Ministarstva o kamenolomu "Mandare" i tako nanela štetu Opštini. Deo opozicije tvrdi da je načelnica nezakonito smenjena, a poslanica SSP-a Jelena Milošević da je prikrivanjem dokumenata omogućila firmi devera predsednice Skupštine Marije Cvetković da eksploatiše kamen sa gradske parcele. Bivša načelnica bila je nedostupna za komentar.

Načelnici Petrović se stavlja na teret da je nije obavestila Opštinu o Rešenju Ministarstva energetike i rudarstva kojim se firmi “Boban Cvetković”, devera predsednice Skupštine, omogućava istražno pravo na kamenolomu "Mandara", odakle se do sada snabdevala opštinska "Direkcija za izgradnju". mandara3 Direkcija sa "Mandare" godinama eksploatisala kamen; foto: Privatna arhiva/JV

U Rešenju stoji da je Petrović zadržala dokument do isteka roka na žalbu zbog čega je između ostalog i smenjena.

Bivša načelnica koja je inače bila umešana u aferu isplate pomoći od 40.000 dinara zaposlenima u Opštini, nije odgovarala na pozive i poruke redakcije Južnih vesti, a narodna poslanica Jelena Milošević kaže da će protiv nje podneti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja. Smatra da je Petrović nanela ogromnu štetu Opštini i to po nalogu predsednice Skupštine Marije Cvetković u korist porodične firme.

Načelnica je učinila niz koruptivnih krivičnih dela - zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem, nesavestan rad u službi. Moje viđenje je da je predsednica SO Marija Cvetković nalogodavac kako bi svojoj porodičnoj firmi omogućila istražno, a potom i eksploataciono pravo u kamenolomu. U prilog tome govori i činjenica da je firma Marije Cvetković prijavila Opštinu za nelegalno eksploatisanje kamena i da je inspekcija MRE zabranila Direkciji ekspoataciju - navodi poslanica Milošević.

mandara Cvetković kaže da je eksploatacija Direkcije bila nelegalna; foto: Privatna arhiva/JVPredsednica Skupštine Cvetković, demantuje da je prijavila Opštinu zbog nelegalne eksploatacije kamena i tvrdi da je inspekcija sama otkrila nepravilnosti, jer JP "Direkcija za izgradnju", napominje, nikada nije imala dozvolu Ministarstva.

Kako je Cvetković ranije bila i na poziciji predsednice Opštine Gadžin Han, na pitanje novinarke da li je Direkcija i tada nezakonito eksploatisala kamen, Cvetković kaže "da".

Novinarka: Zbog čega onda tada ništa niste preduzeli?

Cvetković: Zato što je tada Direkcija podnosila određenoj projektantskoj kući dokumentaciju za istraživačko pravo, međutim na tome se samo završilo.

Novinarka: Da li se smatrate delom odgovornim za tako dug period nelegalne eksploatacije?

Cvetković: Pa nisu oni nešto u mom periodu eksloatisali, niti su prodavali privatnim firmama.

Tvrdi da nema veze sa prikrivanjem dokumenata i staje u odbranu načelnice za koju kaže da nije ništa sakrila, kao i da je reč o politikanstvu.

Ja stvarno ne znam kakve veze načelnica ima sa tim i kako bi načelnica uspela da sakrije neko rešenje i uopšte rešenje nije sakriveno nit je načelnice pokušavala da sakrije. Koliko ja poznajem zakon, na takav način ne može da se razreši načelnik Opštinske uprave, nije to razlog za razrešenje - kaže Cvetković.

Da razrešenje načelnice nije po zakonu, tvrdi i opozicioni odbornik Damir Stojanović, ističući da načelnik može biti razrešen samo ako je pravosnažno osuđen ili je protiv njega donet neki disciplinskim akt.

Njenom razrešenju bi trebalo da prethodi sudski ili akt disciplinske komisije, međutim od toga nema ništa, predsednik Opštine je tražio od nje da sazove hitnu sednicu, ona je odbila, oni su je sami sazvali i smenili za pola sata bez i jednog pravnog osnova - kaže Stojanović.

Stojanović je najavio da će uskoro razotkriti sve malverzacije i radnje u vezi kamenoloma "Mandara", a predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović odbio je da odgovori na pitanja novinarke Južnih vesti, pa za sada ostaje nepoznato odakle će nadalje JP "Direkcija za izgradnju" eksploatisati kamen, kao i da li je zbog zabrane ugroženo njeno poslovanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Farmaceut

    23:59 // 27. 3. 2023.

    Kakav narod takvi politcari!

  • Petar

    11:14 // 3. 12. 2022.

    Sta je sa nelegalnom eksploatacijom peska/sljunka? Kada ce se neko time baviti?

  • krsta krstic

    15:32 // 1. 12. 2022.

    Luda kuća...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: