Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 22. 6. 2016.

| Politika

Najmanje poslanika sa juga i istoka Srbije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skupstina
Beograđani najzastupljeniji; foto: JV arhiva

Teritorijalna zastupljenost poslanika u Narodnoj Skupštini nije ispoštovana, pokazuje istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju, a kako kažu, u skupštinskim klupama najviše ima Beograđana.

Čak 42 % narodnih poslanika u aktuelnom sazivu je iz regiona Beograda iako bi u odnosu na broj stanovnika trebalo da imaju trećinu manje.

U novom sazivu parlamenta svi regioni, izuzev regiona Beograda, imaće značajno manji broj predstavnika bez obzira na činjenicu da u nekima živi i znatno veći broj građana - kažu u NKD-u.

Ovakvi podaci nisu novina, jer su i u prethodna 3 saziva Beograđani bili najzastupljenji.

Na osnovu broja stanovnika (približno 1.675.000) region Beograda trebalo bi da ima 59 poslanika, što je skoro duplo manje od trenutnog broja poslanika koji dolaze iz Beograda - kažu u ovoj organizaciji.

Približno isti broj stanovnika imaju jug i istok Srbije, ali, kažu u NKD-u, oni ne samo da nemaju približan broj poslanika u aktuelnom sazivu, nego imaju trećinu manje od broja koji bi trebalo da imaju.

Slična je situacija je i sa centralnom Srbijom i Vojvodinom

Jednakost biračkog prava koja je garantovana Ustavom u praksi ne postoji jer kandidati iz manje zastupljenih regiona nisu imali podjednake šanse da uđu u parlament - kažu u NKD-u.

Zbog toga 40 opština i gradova u Srbiji nema svoje predstavnike u parlamentu.

Podsetimo, jug Srbije u aktuelnom sazivu ima 21 poslanika iz skoro svih parlamentarnih stranaka, ali ne i iz svih opština. U prošlom sazivu bilo ih je 28.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sara

    22:40 // 22. 6. 2016.

    Da nije žalosno,bilo bi smesno

  • u gradskoj upravi

    18:25 // 22. 6. 2016.

    i javnom preduzeću imaš službeni auto, službeni mobilni, posao ti na par minuta od stana, a primaš isto ili više od poslanika. Nije isplativo da voziš po 500km dnevno, da uništavaš sopstveni automobil dok ti delimično pokrivaju troškove goriva i redovno te prozivaju zbog besplatne putarine i niskih cena u restoranu.U parlamentu radiš za platu,a u javnom preduzeću i gradskoj upravi mogućnosti... ;)

  • shaft

    17:59 // 22. 6. 2016.

    Sto ih vise glasaju,manje im se daju predstavnici naroda od Mecke pa nadole!Vise se sekiraju za nacionalne manjine,nego za svoj narod sa juga!Juga se sete samo kad su izbori,kad se zavrse,ko vas,bre,svrlja kad ste zatucani i glupi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: